Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Botswana:

Mystisk massedød vekker oppsikt

På kort tid er hundrevis av elefanter funnet døde i Botswanas Okavango-delta. Ingen vet hvorfor.

BOTSWANA: Mystisk massedød vekker oppsikt. Video: Elias Zahl-Pettersen / Elephants without borders / NTB Scanpix Vis mer

Botswana har de siste åra vokst seg opp som en populær destinasjon for luksus-safari. I 2017 viser offisielle tall at godt over 1,5 millioner turister la turen til innenlandsrepublikken, som grenser til Sør-Afrika i sør og Namibia i vest.

Blant de aller mest populære turistområdene er verdens største innenlandsdelta, Okavango-deltaet, med sitt rike dyreliv. Deltaet ligger på UNESCOs verdensarvliste, og er blant annet kjent for sine store horder av elefanter.

RASENDE: En mann prøvde å ta en selfie med en indisk elefant. Det falt ikke i smak hos elefanten. Reporter: Christian Wehus. Video: Newsflare. Vis mer

Nå skaper imidlertid en kraftig bølge av elefant-død i området bekymring.

- Vandrer i sirkel

Siden mai har mer enn 350 elefanter dødd under det som beskrives som mystiske omstendigheter i deltaet, skriver The Guardian.

En klynge av døde elefanter ble først funnet tidlig i mai, og innen måneden var over hadde tallet økt til 169. Innen midten av juni hadde dette tallet mer enn doblet seg.

Omkring 70 prosent av de døde elefantene skal videre være funnet rundt vannhull og de skal være av ulike aldrer.

DELTA: Okavango-deltaet er er verdens største innenlandsdelta og er kjent for sitt rike dyreliv. Foto: AFP/ NTB Scanpix
DELTA: Okavango-deltaet er er verdens største innenlandsdelta og er kjent for sitt rike dyreliv. Foto: AFP/ NTB Scanpix Vis mer

Nail McCann er direktør for den britisk-baserte veldedige organisasjonen National Park Rescue. Til avisa sier han at han aldri noensinne har hørt om en så massiv elefant-død utenom tørkesesong, og beskriver situasjonen med ord som «sjokkerende» og «en skandale».

Ifølge McCann skal lokale vitner ha beskrevet at noen elefanter er blitt sett vandrende rundt i sirkel, noe som indikerer nevrologiske svekkelser.

DØD: Krypskyttere er blant de aller største farene for elefantene. Nå er det imidlertid noe annet som truer dem. Dette bildet er tatt i september 2018 i forbindelse med at det ble oppdaget skrypskyttere. Foto: Reuters/ NTB Scanpix
DØD: Krypskyttere er blant de aller største farene for elefantene. Nå er det imidlertid noe annet som truer dem. Dette bildet er tatt i september 2018 i forbindelse med at det ble oppdaget skrypskyttere. Foto: Reuters/ NTB Scanpix Vis mer

- Når man ser på elefantskrottene, ser man at noen har falt rett ned på ansiktet, noe som indikerer at de har dødd raskt. Andre dør tydeligvis mye saktere, som dem som vandrer rundt.

Elefantens støttenner er ettertraktet på det internasjonale markedet, noe som har holdt liv i krypskytteres jakt på elefanter i en årrekke. Ettersom mange av de døde elefantene fortsatt innehar støttennene, anses det som sannsynlig at dødsbølgen enten skyldes forgiftning eller sykdom.

Så langt er miltbrann utelukket, ifølge The Guardian. Også Covid-19 anses som usannsynlig.

ETTERTRAKTET: Elefantenes støttenner består av elfenben, noe som er ettertraktet på de asiatiske markedene. Foto: NTB Scanpix
ETTERTRAKTET: Elefantenes støttenner består av elfenben, noe som er ettertraktet på de asiatiske markedene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det er for øvrig ikke meldt om elefantdød i noen av nabolandene.

Elefant-krangel

Som ulvebestanden her til lands, er imidlertid Botswanas elefantbestand et omdiskutert tema.

Det anslås at landet har omkring 130 000 elefanter, noe mange hevder er for mange for landets økosystem. På verdensbasis har antallet sunket kraftig det siste århundret, og skal i dag være omkring 415 000, skriver WWF.

ANGRIPER TRAKTOREN: En vill elefant liker tydeligvis ikke at en traktor kjører forbi. Video: Newsflare Vis mer

Blant lokalbefolkningen som bor tettest på elefantene, har det de siste åra vært en økt konflikt med myndighetene om å redusere bestanden.

Mange ønsker å redusere dagens bestand til et «historisk nivå», da de argumenterer for at det ikke er naturlig at det er så mange elefanter i landet. Ettersom befolkningen har vokst, og samfunnet har utviklet seg, har menneskene og dyrelivet kommet tettere på hverandre en noen gang, noe som skaper utfordringer for folk i området.

ANGRIPER TRAKTOREN: En vill elefant liker tydeligvis ikke at en traktor kjører forbi. Video: Newsflare Vis mer

På verdensbasis anslår National Geographic at omkring 500 personer dør i elefantangrep hvert år, noe som fører det opptil 6 tonn tunge dyret høyt opp på lista over verdens mest dødelige.

Undersøkelser tyder også på at elefantene har utvidet sitt territorium i landet, og nå er i områder de ikke før har vært. Det er imidlertid usikkerhet rundt både dette, samt om bestanden har økt i Botswana de siste åra, slik mange hevder.

UTBREDT: En elefant krysser hovedveien som går fra Botswana til Zambia i nord-Botswana. Det anslås å være omkring 130 000 elefanter i Botswana i dag. Foto: AP
UTBREDT: En elefant krysser hovedveien som går fra Botswana til Zambia i nord-Botswana. Det anslås å være omkring 130 000 elefanter i Botswana i dag. Foto: AP Vis mer

Auksjonerer bort elefantjakt

Misnøyen med elefantene skal likevel være nok til elefantene kom på den politiske agendaen under valget i 2017. Det endte med at nåværende president Mokgweetsi Masisi løftet på forbudet mot å jakte på elefanter, ifølge BBC.

Flere har ment at å jakte på elefanter vil skade landets renommé hva gjelder økoturisme og luksus-safari, og et forbud mot elefantjakt ble satt av landets forrige president i 2014.

Nå har det altså endret seg, og i februar startet landet med å auksjonere bort jakting på elefanter, skriver BBC.

Myndighetene i Botswana har så langt ikke forsøkt å finne ut hvorfor elefanter plutselig faller døde om i deltaet. Det er McCann blant dem som reagerer på.

ANGREP: En elefant gjør plutselig helomvending etter å bli jaget vekk fra veien. Video: Newsflare Vis mer

- Det er en stor bekymring når det kommer til forsinkelsene i å innhente prøver slik at vi kan identifisere problemet og møte det, sier han til The Guardian.

Han mener dette viser en uansvarlig oppførsel og hevder flere private aktører har forsøkt å bidra med testing for å finne årsaken og stoppe elefantdøden.

Selv hevder lederen for Botswanas departement for villmark og nasjonalparker, Cyril Taolo, at de har sendt prøver og venter svar «innen de neste par ukene eller noe sånt». Ifølge The Guardian vil han imidlertid ikke opplyse om hvilket laboratorium prøvene er sendt til.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!