ÅSTEDET: Svensk politi bærer her ut en barnevogn fra huset der en norsk kvinne og hennes barn ble funnet døde. Foto: RICHARD STRÖM/EXPRESSEN
ÅSTEDET: Svensk politi bærer her ut en barnevogn fra huset der en norsk kvinne og hennes barn ble funnet døde. Foto: RICHARD STRÖM/EXPRESSENVis mer

Mystisk merke på halsen førte til drapsalarm

Norsk kvinne og baby funnet døde. - Hun flyktet til Sverige fordi hun var truet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARBOGA/STOCKHOLM/OSLO (Expressen/Dagbladet): En norsk kvinne i midt i trettiåra og hennes lille spedbarn ble ved lunsjtideri gårfunnet døde hjemme i sin leilighet i den svenske småbyen Arboga i Midt-Sverige.

Omstendighetene ved dødsfallene fikk svensk politi i går til å slå drapsalarm, og kriminalteknikere jobbet utover dagen og kvelden med å klarlegge dødsårsaken.

Kvinnen ble funnet i hallen og datteren i soverommet. Kvinnen skal ha hatt et mystisk merke på halsen, og dette skal være en av grunnene til at politiet mistenker en forbrytelse, får Dagbladet opplyst.

Ifølge en dom i Västmanland tingrett opplyste den 38 år gamle kvinnen til retten at hun flyttet til Sverige i 2008 fordi hun var redd og ikke følte seg trygg i Norge, skriver VG. Politikilder opplyser til Aftonbladet at kvinnen i en periode skal ha bodd på hemmelig adresse fordi hun skal ha blitt utsatt for trusler. I 2010 ble hennes daværende kjæreste i Sverige dømt for å ha mishandlet henne og kommet med drapstrusler.

Kontaktet Kripos - Det står helt åpent, sa spaningsleder Per Envall ved politiet i Västmanlands len til Dagbladet i går kveld.

Kvinnen som fryktes å være offer for et kaldblodig drap, bodde i en årrekke på ulike steder på Sunnmøre. For fem år siden flyttet hun til Sverige.

Seinti går kveld fikk Dagbladet bekreftet at politiet på Sunnmøre har blitt kontaktet av Kripos om saken, etter en henvendelse fra svensk politi.

- Mora er omkommet i Sverige. Politiet på Sunnmøre har mottatt anmodning fra Kripos omå varsle pårørende, sier lensmannen i Sula, Frode Haugen til Dagbladet.

Han sier til Dagbladet at politiet, med bistand fra prest, i går kveld jobbet med dette.

- Det vil nok ta litt tid, for hun har vært bosatt flere steder på Sunnmøre, sier Haugen til Dagbladet.

Leiligheten hvor mora og barnet ble funnet i går ved lunsjtider, ligger i det sentrale Arboga i Västmanland i Midt-Sverige. En time tidligere hadde en person ringt og varslet at det lå to døde personer i leiligheten.

Mistenker drap Det er fortsatt uklart hva som har skjedd, men svensk politi mistenker at det dreier seg om drap.

Vitner sier til Expressen at de har sett en ukjent mørk bil kjøre i stor fart ut fra gården hvor kvinnen bodde.

- Hun har skrevet ting til meg på Facebook som har gjort meg urolig for henne, sier en venn til den svenske avisa.

- Vi har innledet en forundersøkelse om mord for å få inn alle tenkelige scenarier, nå er det uklart, sier Terje Lund, presstalesman for politiet i Västmanland til Expressen.

Det er ingen mistenkte i saken. Hele kvelden jobbet politiets teknikere med å søke gjennom leiligheten for å sikre spor. Rettsmedisinerens konklusjon kan drøye flere dager, ifølge politiet.

Politiet vil ikke gi opplysninger om hvem som meldte fra om dødsfallene og hva som ble sagt på telefon da det ble varslet om dødsfallene.

Den norske kvinnen skal ha bodd i leiligheten i flere år.

Politiet banket på dører hos naboer for å få observasjoner som er gjort de siste dagene.Flere personer sa at de har sett en ukjent bil stå parkert i bakgården.

- Bilen rygget ut og kjørte i vei ved 01-tida i natt, sier et vitne.

Mishandling Den døde kvinnen har tidligere blitt utsatt for mishandling. Venner og naboer beskriver henne som vennlig, glad og kontaktsøkende. Hun var godt kjent i lokalmiljøet, særlig blant dem som har barn på forskole.

- Det er så tragisk. Vi vil ikke at Arboga skal bli kjent som «mordbyen», sier en småbarnsmamma.

- Hun hadde ikke tid til menn eller seg selv. Livet hennes kretset omkring den lille datteren, sier en venninne. Politiet kunne i går ikke svare på hvor lenge mammaen og hennes barn har ligget døde.

Men ifølge naboer har hun ikke vært å se på flere dager.

- Hun kan ha vært død i lengre tid, sier en nabo.