Mystisk militærkommandør som kjempet for et lukket Libya

Khamis Kadhafi, som skal ha omkommet i et kamikazeangrep i dag, var sin fars ypperste militære kort.

ELITESTYRKER: En soldat tilhørende den fryktede Khamis-brigaden, 32. bataljon, som var under kommando av Khamis Kadhafi. Foto: AP/Ben Curtis/Scanpix
ELITESTYRKER: En soldat tilhørende den fryktede Khamis-brigaden, 32. bataljon, som var under kommando av Khamis Kadhafi. Foto: AP/Ben Curtis/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ble i dag meldt at Khamis Kadhafi omkom etter et kamikazeangrep fra en libysk pilot.

Libya-forsker Knut S. Vikør ved Universitetet i Bergen sier meldingene om Khamis Kadhafis død vil bli godt mottatt blant opprørerne som forsøker å styrte Muammar Kadhafis terrorregime.

Svært konservativ - Han er den yngste av Kadhafis sønner, og ikke en av de som har vært nevnt flest ganger som en mulig etterfølger, sier Vikør til Dagbladet.

- Lite er kjent om Khamis Kadhafi, men han anses som konservativ og som en kraftig motstander av å åpne regimet mot Vesten. Du kan si han er for et lukket regime, mener Vikør.

- Han var en hardliner, slår Libya-eksperten fast.

Khamis Kadhafi er kommandør for Khamis-brigaden, elitestyrkene som skal ha vært med på terroren av Libyas sivilbefolkning de siste ukene.

Kastet ut Den fryktede hærstyrken er den best trente av de tre enhetene som er direkte underlagt, og ansett som fullt og helt trofaste mot, Muammar Kadhafi.

Der andre hæravdelinger har vært plaget med frafall, anses det som usannsynlig at Kadhafi-brigaden, 32. bataljon, noen gang vil svikte herskerfamilien.

- Det er ikke klart hvorvidt disse soldatene har vært delaktige i angrep på sivile. Men de er de mest effektive av soldatene Kadhafi rår over, sier Knut S. Vikør.

Leiesoldater Totalt består Muammar Kadhafis tre eliteavdelinger av omkring 10 000 mann.

SIN FARS SØNN: Muammar Kadhafi hadde stor tillit til sin sønn Khamis. Foto: Reuters/Juda Ngwenya/Scanpix
SIN FARS SØNN: Muammar Kadhafi hadde stor tillit til sin sønn Khamis. Foto: Reuters/Juda Ngwenya/Scanpix Vis mer

Khamis Kadhafi har en bachelorgrad fra militærakademiet i Tripoli og er videreutdannet hos det russiske forsvaret.

Han begynte i april i fjor ved IE Business School i Madrid - men ble kastet ut grunnet sin tilknytning til hendelsene i Libya.

Han skal ha vært delaktig i rekrutteringen av leiesoldater fra andre afrikanske land, som ønsket å forsvare Muammar Kadhafi etter det  Libyas diktator hadde gjort for deres land - som i Mali, der Kadhafi har finansiert blant annet en TV-stasjon og nye offentlige bygg.

I avhør skal leiesoldatene ha sagt at Khamis Kadhafi var sto bak rekrutteringen.

KRAFTIGE ANGREP: Kjøretøy tilhørende Kadhafi-regimet går opp i flammer idet vestlige fly angriper. Khamis Kadhafi var svært sentral i Kadhafis forsvar. Foto: Reuters/Goran Tomasevic/Scanpix
KRAFTIGE ANGREP: Kjøretøy tilhørende Kadhafi-regimet går opp i flammer idet vestlige fly angriper. Khamis Kadhafi var svært sentral i Kadhafis forsvar. Foto: Reuters/Goran Tomasevic/Scanpix Vis mer