Mystisk mopedist jages

HEDRUM (Dagbladet): Var det drapsmannen som satte fra seg mopeden ved den gamle garasjen, bare 30 meter unna åstedet? Og var det den samme mopedisten som kjørte fram og tilbake på riksvei 304, oppførte seg merkelig og kikket rart på folk? Politiets intense jakt på en ukjent, kanskje lokal mopedist kan gi svaret på hvem som kvalte Kristin Juel Johannessen (12).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 18.45 samme ettermiddag som den livsglade jentasatte seg på sykkelen for å møte venninnen til et kveldsbad i Goksjøen, så et vitne en moped av ukjent merke stå lent mot nordveggen på den falleferdige garasjen. Fra denne fører en sti på cirka 30 meter fram til åstedet. Trolig er dette stien drapsmannen brukte til å forlate åstedet etter ugjerningen.

Få minutter etter klokka 19 var mopeden trolig fjernet fra sin parkeringsplass ved garasjen.

- Vi så ingenting, verken biler eller mopeder, da vi passerte garasjen. Det kan selvfølgelig ha stått noe gjemt bak garasjen, sier en kvinne som bor på gården nærmest åstedet.

- En moped er aktuell. Den sto i tilknytning til åstedet, på nedsiden av veien, sier politimester Svein W. Løsnæs i Larvik. Men mopedisten har foreløpig ikke meldt seg politiet.

Vekket oppsikt

I det aktuelle tidsrommet rundt Kristins forsvinning så vitner også en mopedfører som kjørte fram og tilbake på riksvei 304. Mopedisten ble lagt merke til fordi han oppførte seg merkelig, og tydelig kikket på folk. Riksvei 304 passerer Reppesgårdveien bare 300 meter fra stedet der Kristin ble funnet.

En bilist skal ha bitt seg merke i en moped etter å ha ligget bak den et godt stykke på riksvei 304.

- Politiet vet ikke om det er den samme mopeden vitnene har sett. Vi er meget interessert i alle observasjoner av mopeder i området, og ber alle mopedførere som har kjørt i området mellom klokka 12.00 og 23.30 drapsdagen, om å melde seg. Vi vil sjekke dem inn eller ut av saken, sier Løsnæs.

Politiet vil ikke opplyse om mopeden eller mopedens type, utseende eller farge. De ønsker å ikke påvirke mulige vitner som har opplysninger.

Lokal?

Trolig er mopeden av en større modell, og politiet er ikke sikre på om det faktisk er en moped.

- Vi vet ikke om det er en moped eller en lett motorsykkel, sier politiinspektør Tove Nissen-Sollie ved Larvik politidistrikt.

Dersom det var drapsmannen som førte mopeden, er det sannsynlig at han hører hjemme i et distrikt nær Kristins hjembygd Hedrum. Moped er et kjøretøy som normalt benyttes på kortere strekninger. Det er lite sannsynlig at en mopedfører ville komme langveisfra.

- Frykter politiet at gjerningsmannen er bosatt i lokalsamfunnet?

- Det vil jeg ikke spekulere i. Men det er ekstra tragisk dersom det er tilfelle, sier Løsnæs.

Den siste observasjonen av den drepte 12-åringen ble gjort på Reppesgårdveien av en kvinnelig bilist om lag klokka 18.45.

300 tips

Politiet har fått inn oppsiktsvekkende mange tips i saken.

- Vi har fått inn om lag 300 tips så langt. 90 prosent av disse handler om kjøretøysbevegelser i området. Mye av dette er verdifult materiale i etterforskningen, sier førstebetjent Gunnar Hanssen i Kripos. Den foreløpige obduksjonsrapporten var i går kveld ikke klar.

Først i morgen kan Rettsmedisinsk institutt slå fast hvorvidt 12-åringen har blitt utsatt for et seksuelt overgrep.