STARTET TIRSDAG: Rettssaken mot 39-åringen startet tirsdag. Her forsvarer Brynjar Meling, statsadvokatene Alf Martin Evensen og Per Halsbog. I midten bak: Roar Juel Johannessen, Kristins far. Foto: Bjørn Langsem / Oslo
STARTET TIRSDAG: Rettssaken mot 39-åringen startet tirsdag. Her forsvarer Brynjar Meling, statsadvokatene Alf Martin Evensen og Per Halsbog. I midten bak: Roar Juel Johannessen, Kristins far. Foto: Bjørn Langsem / OsloVis mer

Mystisk mopedkjøring gjorde politiet oppmerksomme på 39-åringen i 1999

Slik havnet Kristin-tiltalte i politiets søkelys.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 39-åringen som er tiltalt for å ha drept 12 år gamle Kristin Juel Johannessen 5. august 1999 forklarte seg i går i Borgarting lagmannsrett.

LÅGENDALSMANNEN: 16. august 1999, 11 dager etter drapet, gikk politiet ut med denne etterlysningen av en mann som var observert på riksvei 40 på strekningen sørover Berganmoen til Kvelde den kvelden jenta ble drept. Tegning: Harald Nygård
LÅGENDALSMANNEN: 16. august 1999, 11 dager etter drapet, gikk politiet ut med denne etterlysningen av en mann som var observert på riksvei 40 på strekningen sørover Berganmoen til Kvelde den kvelden jenta ble drept. Tegning: Harald Nygård Vis mer

Han ble tiltalt etter at en ny analyse viste at hans DNA var funnet under neglene til den drept jenta. Men forklaringen hans handlet ikke om det, men om hva mannen gjorde i dagene før. 39-åringen nekter skyld, og har forklart at han aldri har møtt 12-åringen.

Statsadvokaten vil på sin side vise at 39-åringen må være identisk med personen som i 1999 ble etterlyst som «Lågendalsmannen», som ble observert på moped langs Lågendalsveien.

MOPEDEN: Politiet trodde ung mann på en ny cross-sykkel, trolig en 125 kubikk - drepte Kristin Juel Johannessen. Foto: Politiet
MOPEDEN: Politiet trodde ung mann på en ny cross-sykkel, trolig en 125 kubikk - drepte Kristin Juel Johannessen. Foto: Politiet Vis mer

Moped-observasjon

Etter at Kristin ble funnet død kl. 23.18 torsdag 5. august 1999 ved Reppesgården i Larvik, kom det raskt inn mange opplysninger og vitneobservasjoner til politiet.

En av de viktigste opplysningene kom fra en kvinne som skal vitne i retten fredag. På vei hjem fra jobb, langs riksvei 40, observerte hun gjentatte ganger en crossmoped-fører som oppførte seg mistenkelig overfor henne, opplyste aktor Alf Martin Evensen i sitt innledningsforedrag.

På bakgrunn av observasjonene, ble det laget en illustrasjon av en mann som fikk navnet «Lågendalsmannen». Han kjørte gul -blå / lilla crossmoped, og bar en gul sekk med røde prikker, ifølge tingrettsdommen fra 2001.

I retten tirsdag ble han blant annet spurt om han hadde hatt på seg en slik sekk.

- Jeg husker jo den som litt annerledes, men hvis ikke noen har jukset noe sted, så er det vel den sekken, svarte mannen.

2. februar 2000 deltok vitnet i en fotokonfrontasjon. Hensikten var å identifisere «Lågendalsmannen». Ut av 24 bilder av 12 personer, hvor alle personene hadde liknende ansiktsform og hårfarge, plukket vitnet ut den nå 39 år gamle mannen to ganger.

Garasjevitner

Det var nettopp mopeden som gjorde at den nå tiltalte mannen havnet i politiets søkelys første gang.

Fire uavhengige vitner hadde sett en slik gul/blålilla cross-moped ved en garasje ved Reppesgård, like ved åstedet. Politiet fant ut at det var 160 mopeder som kunne passe beskrivelsen i områdene Larvik, Sandefjord, Siljan, Andebu, Lardal og Kongsberg. Ifølge dommen i saken fra 2001 var det blant eierne av dem 13 personer som kunne være i den aktuelle alderen, blant annet tiltalte.

KVALT: Dette er et oversiktsbilde fra området hvor den 12 år gamle Kristin Juel Johannessen ble funnet drept. Hun ble funnet av en politihund klokka 23.30 5. august 1999. Foto: Dagbladet
KVALT: Dette er et oversiktsbilde fra området hvor den 12 år gamle Kristin Juel Johannessen ble funnet drept. Hun ble funnet av en politihund klokka 23.30 5. august 1999. Foto: Dagbladet Vis mer

Politiet har aldri klart å avdekke noe motiv for handlingen. 12-åringens badedrakt var klippet opp i skrittet, men det var ingen tegn til at hun var utsatt for et overgrep før drapet. Tingretten konkluderte i 2001 med at det ikke var påvist noen påfallende aggressive trekk hos tiltalte som tilsa at han var i stand til å utføre drapet på den 12 år gamle jenta, og at saken måtte løses etter bevisene som var tilgjengelige, blant annet da vitnebeskrivelser og hårstrået fra åstedet som retten fant at stammet fra tiltalte. Det holdt til domfellelse i tingretten den gang, men da hårbeviset falt, fordi det viste seg å stamme fra en kvinne, ble mannen frikjent før saken kom opp for lagmannsretten. Før det hele altså endte i gjenopptakelse i fjor sommer.

Mannen fortsetter å forklare seg onsdag.

Roste familien

Kristin Juel Johannessens far, mor og søster følger forhandlingene i retten. De fikk ros i statsadvokat Evensens innledningsforedrag.

- De har jobba iherdig med egen etterforskning. De har gjentatte ganger bedt politiet om å gjenoppta etterforskningen. De har sørget for at saken aldri har gått i glemmeboka for Vestfold politidistrikt.

Familien satte pris på anerkjennelsen.

- Familien synes det er godt at rettssaken er i gang. De setter stor pris på anerkjennelsen påtalemyndigheten gir deres årelange etterforskning og kamp for å få straffesaken løst, sier Nora Hallén, som er bistandsadvokater for familien sammen med Astrid Aas-Hansen, på vegne av familien.