Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mygg i Oslo

Mystisk «mygg­invasjon» i Oslo

- Uvanlig med så mye mygg, sier myggeksperter.

MANGE: De siste dagene har myggen i indre Oslo by opptatt mange. En kort tur ut innenfor ring 1, og det skal godt gjøres å ikke bli stukket. Foto: Scanpix
MANGE: De siste dagene har myggen i indre Oslo by opptatt mange. En kort tur ut innenfor ring 1, og det skal godt gjøres å ikke bli stukket. Foto: Scanpix Vis mer

- Det er svært uvanlig med mygg i Oslo sentrum, sier en av Norges fremste insektsforskere, Reidar Mehl til Dagbladet.

I løpet av de siste dagene har meldinger om mygginvasjon, stikk og ivrige mygg i Oslo sentrum fylt plassen i sosiale medier.

Det er registrert snaut 40 forskjellige stikkmygg i Norge, men det er fortsatt uklart hvilken art som herjer i Oslo sentrum.

MYGGEKSPERT: Reidar Mehl. Foto: Lars Lindqvist / Dagbladet
MYGGEKSPERT: Reidar Mehl. Foto: Lars Lindqvist / Dagbladet Vis mer

- Det er umulig å vite hvilken art, det kan være t-banemyggen, men mest sannsynlig er det flere forskjellige arter som er på vingene i Oslo, forteller professor i bevaringsbiologi på Institutt for Naturforvaltning ved NMBU, Anne Sverdrup-Thygeson.

- Veldig uvanlig

Dagbladet har snakket med en rekke myggeksperter som sier det er svært uvanlig med så mye mygg inne i Oslo by.

- Vi har ingen idé om hvor mange mygg det er i Oslo by. Men at det kanskje er flere nå enn vi er vant til, sier Anne Sverdrup-Thygeson og fortsetter:

- Det har vært kommunisert overalt den siste uken, jeg har sett meldinger mange steder om at det er så himla mye mygg. Men vi har ingen indikasjoner på at det er mer enn vanlig, rett og slett fordi ingen måler eller teller antall stikkmygg, verken i Oslo eller andre steder, sier hun.

Professor Anne Sverdrup-Thygeson. Foto: Institutt for Naturforvaltning ved NMBU
Professor Anne Sverdrup-Thygeson. Foto: Institutt for Naturforvaltning ved NMBU Vis mer

Oslo-beboer, og opprinnelig finnmarking, Bjørn Erik Dahl, har bodd ti år på Vålerenga, og har aldri merket å bli myggplaget noen steder i byen. Derimot fikk han smake på Oslo-myggen forleden da han satt i hagen.

- Det var mye mygg, og i løpet av et døgn hovnet det opp to stikk, et gigantisk på fem ganger ti centimeter på håndleddet og et nesten like stort på armen, sier kommunikasjonsrådgiver og Vålerenga-beboer Bjørn Erik Dahl til Dagbladet.

STUKKET: Slik så armen til Bjørn Erik Dahl ut etter møtet med Oslo-myggen. Foto: privat
STUKKET: Slik så armen til Bjørn Erik Dahl ut etter møtet med Oslo-myggen. Foto: privat Vis mer

Han delte bildet av stikket på Facebook til stor forundring blant hans følgere. På Twitter går også mygg-diskusjonen varm blant Oslo-beboere.

«Hva skjer med at Oslo har blitt et mygghøl? Jeg trodde poenget med å bo innenfor ring 3 var å slippe mygg», skriver en, mens andre oppgir at de aldri har opplevd lignende:

«Jeg har bodd i nabolaget her i 20 år og aldri opplevd mygg. Kanskje en og annen streifer, men ikke egentlig. Nå har jeg til og med stikk under føttene. Oslo driver ikke med mygg, det skal ikke være som dette!»

Heller ikke Reidar Mehl, myggforsker Sondre Dahle i Norsk Institutt for Naturforskning, eller Preben Ottesen i Folkehelseinstituttet, har opplysninger om hvilke arter som svirrer rundt innenfor ring 1.

- De fleste artene, bortsett fra T-banemyggen, legger egg på tørr mark og i pytter i skogen. At det rapporteres om så mye mygg i byen er veldig uvanlig, sier Mehl.

Vålerenga-beboer Bjørn Erik Dahl er bare en av mange som lurer på hva slags mygg som svirrer rundt i Oslo om dagen.

BLITT STUKKET MYE: Finnmarkingen Bjørn Erik Dahl, har blitt stukket av måde dengue og malariamygg, men aldri reagert så voldsomt som han gjorde av Oslo-myggen. Foto: privat
BLITT STUKKET MYE: Finnmarkingen Bjørn Erik Dahl, har blitt stukket av måde dengue og malariamygg, men aldri reagert så voldsomt som han gjorde av Oslo-myggen. Foto: privat Vis mer

- Det er jo helt komisk, for jeg er fra Finnmark, der myggen er helikopter-store, og jeg har blitt stukket av dengue- og malariamygg i flere verdensdeler, men jeg har aldri reagert på myggstikk.

Det er personavhengig hvordan vi reagerer på myggstikk vi får av mygg i Norge, ifølge myggeksperten.

Etter to dager var stikkene hans betydelig redusert i størrelse.

- Nå har jeg rømt til en hytte på Skjennungen, og myggen her er helt til å leve med, ja nesten litt hjemmekoselig. Kan det være den myteomspunnede t-banemyggen som herjer nede i byen?

- Kom brått

Sverdrup-Thygeson oppgir at myggen kom brått på Østlandet i år.

- Grunnen til at det er mye mygg på Østlandet nå er været. Det var kjølig lenge, myggen ligger klare i tørre pytter som egg, og venter på regnskyld og varme for å klekke, sier hun.

Det har kommet mange intense regnskyll, og så har det vært veldig godt og varmt etterpå.

- Hvis været er gunstig for myggen, blir det mange på kort tid. Larveutviklingen kan gå raskere hvis det er varmt. Det er mange ting som spiller inn.

I år ser det ut som det er en meget god sesong for de små stikkende insektene.

Sverdrup-Thygeson vektlegger at det ikke er noen grunn til å være bekymret.

- Myggen er tross alt et ganske lite problem. Det er litt brysomt en kort periode, det er ikke farlig å få myggstikk, det finnes produkter man kan kjøpe og du kan kle på deg for å unngå å bli stukket.

Hun mener at vi i stede for å lage så mye rabalder, heller med fordel kan minne hverandre om alt det positive insekter bidrar med.

- Vi snakker bare om dem når de er brysomme - de er de små tingene som får alt til å rulle å gå! Det er også viktig å huske på at vi har ingen grunn til å tro at myggen vi har i Norge bærer med seg noe som helt farlig smitte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!