Coronaviruset

Mystisk nedgang

En forventet økning i antall selvmord har foreløpig ikke inntruffet under coronapandemien, viser ny forskning. Likevel advarer ekspertene.

NEDGANG: Det har vært nedgang i antall selvmord i Norge så langt under coronaviruspandemien. Foto: AFP/NTB
NEDGANG: Det har vært nedgang i antall selvmord i Norge så langt under coronaviruspandemien. Foto: AFP/NTB Vis mer
Publisert

En ny studie, publisert i anerkjente The Lancet Psychiatry, har analysert selvmordstallene i 2020 sammenliknet med selvmordstallene i perioden 2015 til 2019 i Queensland, Australia, for å se etter tidlige effekter av covid-19-pandemien.

Forskernes hypotese var at selvmordstallene vil øke under smittsomme sykdomsutbrudd, noe som har gjort seg gjeldende under tidligere pandemier.

Det har ikke skjedd, så langt.

3793 mistenkte selvmord ble registrert i Queensland mellom 1. januar 2015 og 1. januar 2020. Det utgjør en månedlig rate på 14,85 dødsfall per 100 000 mennesker.

Under pandemien, fra 1. februar 2020 og utover, ble det registrert 443 selvmord. Det utgjør en månedlig rate på 14,07 dødsfall per 100 000 mennesker, altså en liten nedgang.

ANNERLEDES: Årets julefeiring ser ut til å bli ganske annerledes for mange, og dette er det assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet Espen Rostrup Nakstad mener du bør tenke på. Vis mer

«Stemmer ikke»

Forskerne kunne altså ikke se at pandemifaktorer som nylig arbeidsledighet, økonomiske problemer, sammenbrudd i forhold eller vold i hjemmet har slått negativt ut på selvmordsstatistikken fra februar til august 2020.

«Disse funnene stemmer ikke overens med spådommer om økning i selvmord under covid-19-pandemien», skriver forskerne.

De advarer likevel mot å ta det for gitt at dette positive bildet vil vedvare.

Analysen viser at covid-19 har bidratt til noen mistenkte selvmord i Queensland.

«Pågående smittespredning og økende covid-19-dødsfall, samt pandemiens innvirkning på nasjonale økonomier og mental helse, forsterker behovet for myndigheter opprettholder overvåking og rapportering av selvmordsdødelighet», skriver forskerne.

OPPKLARER: En ny corona-sang av Jon Niklas Rønning går sin seiersgang på sosiale medier. Skrevet av Jon Niklas Rønning og Trond Hanssen. Video: Stand Up Norge/Latter Vis mer

- Rimer godt

- Studien fra Queensland rimer godt med tall fra Norge, men også fra liknende studier fra andre land som nå er under publisering. De rimer også med de vurderingene vi ga våre helsemyndigheter tidlig i vår da pandemien satte inn og vi ble bedt om å skissere hva vi ville tro var det mest sannsynlige scenario på kort og lang sikt når det gjelder utviklingen i selvmordsraten, sier professor Lars Mehlum, leder for Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging (NSSF), til Dagbladet.

I mars, april og mai 2020 tok færre nordmenn livet sitt enn hva som var tilfelle i samme periode de fem foregående åra.

Det framgår i en kommentar Mehlum har skrevet sammen med profesor Ping Qin, som nylig ble publisert i tidsskriftet Acta Psychiatrica Scandinavica.

Antallet selvmord i Norge var 12,5 prosent lavere i disse tre månedene i 2020 enn gjennomsnittet for de samme månedene fem år tilbake i tid.

I faktiske tall var det en nedgang fra 160 til 140 selvmord, ifølge en analyse fra Dødsårsakregistret.

LYSGLIMT: På grunn av covid-19 hadde Kenneth Meredith ikke sett sin kone på fem uker, men kona Betty hadde en overraskelse på lur. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: Twitter Vis mer

Uviss årsak

Ifølge Qin og Mehlum er forklaringen på nedgangen uviss. Det kan være del av en naturlig variasjon, men de ser det som sannsynlig at nedgangen henger sammen med pandemien.

I så fall kan en viktig forklaring være at pandemien får oss til å konsentrere oss om andre ting i livet, mener Ping Qin.

- Tidligere vansker blir mindre presserende når pandemien truer alle og hele samfunnet. Pandemien kan også ha endret folks syn på helse og dødelighet og gjøre at vi opplever livet som mer verdt å ivareta, sier hun i en artikkel i Forskning.no denne uka, produsert av Universitetet i Oslo.

Professoren peker også på andre mulige forklaringer, for eksempel en opplevelse av et sterkere fellesskap. Dette kan ha gjort at folk som kjenner seg utenfor, har opplevd mer sosial støtte.

- Dessuten ble det gitt store pakker med økonomisk støtte, og det ble raskt implementert et bredt spekter av psykososiale forebyggende tiltak. Dette tror jeg har hjulpet mange i en kritisk fase, sier hun.

Qin er likevel redd mange skal oppleve tida framover som tung og tar ikke for gitt at trenden fra våren 2020 skal fortsette.

- Ettersom pandemien forverrer seg og trekker ut i tid, kan vi oppleve at gjentatte kjenner seg utenfor sosialt. Flere kan dessuten få økonomiske problemer eller oppleve psykiske vanskeligheter. Dette er kjente risikofaktorer for selvmord, sier hun, ifølge Forskning.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer