Candida auris

«Mystisk og dødelig» infeksjon: - Et enormt problem

- Den bare dukket opp, og nå finnes den over alt, sier lege Tom Chiller om Candida auris.

DØDELIG: Soppen Candida auris har vist seg å være vanskelig å behandle. Det skaper bekymring. Foto: Kateryna Kon / Shutterstock / NTB scanpix
DØDELIG: Soppen Candida auris har vist seg å være vanskelig å behandle. Det skaper bekymring. Foto: Kateryna Kon / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I mai i fjor ble en eldre mann innlagt på sykehus i New York, USA, da han skulle gjennom en mageoperasjon. En blodprøve viste imidlertid at mannen var smittet av den dødelige og mystiske soppen Candida auris. 90 dager seinere var mannen død.

Det skriver New York Times.

Candida auris er en soppinfeksjon som ofte rammer pasienter på sykehus som har svekket immunforsvar. Det er en infeksjon som via blodet kan angripe kroppens indre organer.

Folk over hele verden har blitt smittet, og soppen er påvist i sykehus fra Venezuela og Spania til Storbritannia og India. Grunnen til at det nå slås alarm, er at det har vist seg at den ikke kan behandles med dagens metoder.

Saken er også omtalt av Aftenposten.

- Et enormt problem

Multiresistente bakterier er allerede omtalt som en av de største utfordringene verden står overfor. Nå er forskerne bekymret for at også flere typer sopp nå responderer dårlig på antimykotika (soppdrepende legemidler).

- Det er et enormt problem. Vi er avhengig av å kunne behandle personer med soppinfeksjoner, sier Matthew Fisher, som forsker på soppinfeksjoner ved Imperial College i London, til New York Times.

Ifølge avisa dør 700 000 på verdensbasis etter å ha blitt rammet av en multiresistent bakterie.

Det må påpekes at multiresistente bakterier (eller sopp) ikke dreper alle som blir rammet. De viser seg å være verst for personer som sliter med immunforsvaret. Men forskere mener at om ingen ny og effektiv medisin snart er funnet, kan det også bli farligere for friskere mennesker.

Mystisk

Nevnte mann døde altså av infeksjonen etter 90 dager på sykehus. Men også da sto sykehuspersonellet foran en stor jobb.

Soppen var nemlig over alt i rommet han hadde bodd på - på vegger, i senga, på dørene, gardinene, taket... Til og med deler av taket og gulvet måtte byttes ut for å bli kvitt soppen.

Nesten halvparten av dem som blir rammet av soppen Candida auris dør innen 90 dager, ifølge Det amerikanske helsedepartementet. Men nøyaktig hvor soppen stammer fra, har forskerne ikke klart å finne noe svar på.

- Den dukket bare opp, og nå finnes den over alt, sier lege Tom Chiller ved det amerikanske helsedepartementet overfor New York Times.

Avløpsvann

Det er en voldsom økning av multiresistente bakterier som følge av overforbruk av antibiotika.

I november i fjor skrev Reuters at multiresistente bakterier dreper 33 000 mennesker årlig i Europa alene. Da ble problemet omtalt som like omfattende som influensa, tuberkulose og hiv til sammen. Ifølge NRK har forskere ment at flere vil dø av resistente bakterier enn kreft i 2050 om utviklingen fortsetter.

Reuters skrev i fjor at det faktisk er antatt at så mye som 70 prosent av all bakterie nå er resistente mot minst én type antibiotika.

- Når antibiotika ikke lenger har noen effekt, er det ekstremt vanskelig, og i mange tilfeller umulig, å helbrede en infeksjon, uttalte det europeiske senteret for sykdomskontroll (ECDC) i en offentlig pressemelding.

Størsteparten av disse bakteriene plukkes opp på sykehus og helseklinikker. Dagbladet omtalte i fjor at multiresistente bakterier også sprer seg via avløpsvann.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer