Candida auris

«Mystisk og dødelig» infeksjon: - Et enormt problem

- Den bare dukket opp, og nå finnes den over alt, sier lege Tom Chiller om Candida auris.

DØDELIG: Soppen Candida auris har vist seg å være vanskelig å behandle. Det skaper bekymring. Foto: Kateryna Kon / Shutterstock / NTB scanpix
DØDELIG: Soppen Candida auris har vist seg å være vanskelig å behandle. Det skaper bekymring. Foto: Kateryna Kon / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I mai i fjor ble en eldre mann innlagt på sykehus i New York, USA, da han skulle gjennom en mageoperasjon. En blodprøve viste imidlertid at mannen var smittet av den dødelige og mystiske soppen Candida auris. 90 dager seinere var mannen død.

Det skriver New York Times.

Candida auris er en soppinfeksjon som ofte rammer pasienter på sykehus som har svekket immunforsvar. Det er en infeksjon som via blodet kan angripe kroppens indre organer.

Folk over hele verden har blitt smittet, og soppen er påvist i sykehus fra Venezuela og Spania til Storbritannia og India. Grunnen til at det nå slås alarm, er at det har vist seg at den ikke kan behandles med dagens metoder.

Saken er også omtalt av Aftenposten.

- Et enormt problem

Multiresistente bakterier er allerede omtalt som en av de største utfordringene verden står overfor. Nå er forskerne bekymret for at også flere typer sopp nå responderer dårlig på antimykotika (soppdrepende legemidler).

- Det er et enormt problem. Vi er avhengig av å kunne behandle personer med soppinfeksjoner, sier Matthew Fisher, som forsker på soppinfeksjoner ved Imperial College i London, til New York Times.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer