Mystisk oppdagelse: - Stråler mot jorda

Kraftigste noensinne, ifølge astronomer.

TIDEVANNSFORSTYRRELSE: Denne grafikken viser hvordan en tidevannsforstyrrelse kan se ut i verdensrommet. Foto: Carl Knox / Swinburne University of Technology
TIDEVANNSFORSTYRRELSE: Denne grafikken viser hvordan en tidevannsforstyrrelse kan se ut i verdensrommet. Foto: Carl Knox / Swinburne University of Technology Vis mer
Publisert

I februar dukket det opp et mystisk lys på nattehimmelen. Nå har astronomer funnet ut at det sterke lyset kom fra et svart hull som sender stråler direkte mot jorda.

Det er første gang astronomer har oppdaget et svart hull ved hjelp av synlig lys. Det skriver flere internasjonale medier, deriblant The Independent.

Kraftigste noensinne

Et svart hull er et område i verdensrommet der gravitasjonskreftene er så sterke at ingenting kan unnslippe - selv ikke lys, ifølge Store norske leksikon. Det finnes to typer svarte hull: De som skapes når stjerner kollapser og det som omtales som supermassive svarte hull.

Når en stjerne blir revet i stykker av et svart hulls gravitasjonskraft, kalles det for tidevannsforstyrrelse. Det er ikke et uvanlig fenomen, men i februar var lyset kraftigere enn noen gang.

The Independent skriver at det ga fra seg mer lys enn 1000 billioner soler. Årsaken er trolig at stjernen ble slukt av et svart hull som peker rett mot planeten vår, noe som utløste en enorm mengde energi som ble synlig i form av lys, ifølge astronomene.

NYTT OPPTAK: Nasa har publisert et opptak av hvordan et svart hull høres ut. Video: Nasa Vis mer

Første bildet

Et sort hull dannes ved at et legeme, for eksempel en stor stjerne, faller sammen i en kollaps slik at all massen blir samlet praktisk talt i ett punkt. De befinner seg trolig i sentrum av alle galakser, inkludert Melkeveien, og kan ha en masse fra en million til flere milliarder ganger større enn sola.

Tidligere har svarte hull bare blitt illustrert med tegninger av hvordan NASA mener de ser ut. Men i 2019 klarte forskerne å få fram det første bildet av et sort hull, takket være nettopp Event Horizon.

SVART HULL: I 2019 ble det første faktiske fotografiet av romfenomenet sort hull presentert. Foto: National Science Foundation
SVART HULL: I 2019 ble det første faktiske fotografiet av romfenomenet sort hull presentert. Foto: National Science Foundation Vis mer

- Dette er det sterkeste beviset vi har på at det finnes svarte hull. Av alle store oppdagelser er dette bare begynnelsen, sa Sheperd Doeleman, direktør for Event Horizon Telescope, ifølge CNN.

Bildet som ble lagt fram i 2019, som viser det supermassive hullet i sentrum av galaksen M87, er ikke et bilde av hullet i seg selv. Det som vises, er glødende gass rundt hullet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer