Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mystisk rosa slim i fjorden bekymrer fiskerne

Studenter gjorde mystisk avsløring.

UNDERLIG: Bildet viser slimet som studentgruppa fikk i trålen. Foto: Roger Larsen/UIT.
UNDERLIG: Bildet viser slimet som studentgruppa fikk i trålen. Foto: Roger Larsen/UIT. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  I løpet av sist uke gjorde studenter og forskere ved Universitet i Tromsø en pussig oppdagelse i forbindelse med et feltprosjekt i Lyngen-fjorden og ytre deler av Kvænangen i Troms. 

Studentene - som blant annet øvde på bruk av ekkolodd-utstyr - avdekket nemlig enorme forekomster av ulike maneter i fjorden. 

- I noen områder hvor vi forventet å finne mye fisk og reker, fant vi i stedet kollosale mengder av maneter, sier førsteamanuensis Roger B. Larsen ved Norges Fiskerihøgskole. 

RØDFARGET: Slik så trålen ut etter å ha kommet borti det røde slimet. Foto: Roger Larsen/UiT.
RØDFARGET: Slik så trålen ut etter å ha kommet borti det røde slimet. Foto: Roger Larsen/UiT. Vis mer

Det var NRK som først omtalte saken søndag kveld. Manetene har eksistert i fjordområdet også tidligere, men ikke i like store mengder som dette. Larsen anslår at manet-beltet dekte flere 10-talls kvadratkilometer av fjorden. 

Grøtaktig substans Og det blir enda mer mystisk. Studentene oppdaget nemlig at manetbeltet ble tykkere jo nærmere bunnen ekkolodd-registreringene ble gjort. Omtrent 15-30 meter over bunnen var det nærmest som en grøtaktig substans, ifølge Larsen. 

Da studentgruppen slepte en trål for å undersøke området med tanke på fiskeforekomster, trakk de opp haugevis med maneter, men nesten ingen fisk eller reker. 

Med seg fra bunnen, fikk de også store mengder av et mystisk rosa-rødt slim som ifølge Larsen skal ligge som et belte omtrent fra 30-15 meter over og ned mot havbunnen. Folk som fisker i området, har også oppdaget det pussige slimet på fiskeredskapene sine. 

KLINKEKULEMANET: Denne maneten, som ligner på en klinkekule, ble også trukket opp av studentgruppa. Foto: Roger Larsen/UiT.
KLINKEKULEMANET: Denne maneten, som ligner på en klinkekule, ble også trukket opp av studentgruppa. Foto: Roger Larsen/UiT. Vis mer

- Vi kan tro at det har noe med manetene å gjøre, men det vet vi ikke sikkert. For å fastslå hva det egentlig er, må vi få noen eksperter på maneter og biokjemikere til å se på det, sier Larsen. 

Bekymrede fiskere Han har imidlertid en mistanke: 
- Vi tror det er manetene som blir knust når vi sleper fiskeredskapene gjennom vannet, og at en del av strukturen fra dem som henger igjen, men vi vet det ikke sikkert, forklarer han. 

Larsen tror man kan spekulere i om global oppvarming og økning i havtemperaturen kan være litt av forklaringen på den store forekomsten av maneter i fjorden, som er kjent som ett av de fineste reke-områdene langs norskekysten.

Temperaturen har nemlig økt svakt i fjorden de siste årene. Det kan være nok til nye arter vandrer inn i fjorden - og dytter andre arter unna. Under feltprosjektet oppdaget de også en ukjent «klinkekulelignende» manet, som Larsen aldri har sett før. 

- Jeg tror ikke det er noen dramatikk, men hvis det er veldig mye biologisk materiale som dør, kan det bli noe som andre levende organismer ikke bør være borti. Fiskerne i området lurer veldig på hva det er for noe, og er veldig bekymret for hva det vil si for fisket framover, sier Larsen.  

- Veldig merkelig fenomen
Mandag skal forskningsfartøyet «Helmer Hanssen» til Lyngenfjorden for å ta undervannsbilder og prøver av det røde mysteriet, som skal analyseres av Havforskningsinstituttet.

- Det er et veldig merkelig fenomen, og vi synes å ane en gassdannelse ned mot bunnen. Smører du det røde utover, skifter det farge til hvitt. Konsistensen ligner litt på margarin eller veldig tjukk hudkrem, sier Larsen. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media