RÅTNER: Flere tusen døde sild ligger nå og råtner i denne lille fjorden på Island. Det er andre gang på kort tid at silden her dør i store mengder samtidig. Foto: AP Photo / Brynjar Gauti / NTB Scanpix.
RÅTNER: Flere tusen døde sild ligger nå og råtner i denne lille fjorden på Island. Det er andre gang på kort tid at silden her dør i store mengder samtidig. Foto: AP Photo / Brynjar Gauti / NTB Scanpix.Vis mer

Mystisk sildedødsfall koster Island dyrt

Her ligger det død sild verdt flere millioner kroner og flyter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det dukker stadig opp nye historier om mystiske massedødsfall i dyreriket. Den siste tida har bildene og videoen i denne saken versert rundt om i verden.

De spektakulære bildene viser enorme mengder død fisk i fjorden Kolgrafafjordur vest på Island.

RYDDER: Arbeidere gjør sitt beste for å få ryddet opp i fjorden, der fisken nå ligger og råtner og truer fuglelivet. Foto: AP Photo / Brynjar Gaut / NTB Scanpix.
RYDDER: Arbeidere gjør sitt beste for å få ryddet opp i fjorden, der fisken nå ligger og råtner og truer fuglelivet. Foto: AP Photo / Brynjar Gaut / NTB Scanpix. Vis mer

Silden i området dør tilsynelatende uten grunn, og nå har det skjedd for andre gang. Bildene og videoen stammer fra denne uka, men også i desember fløt det mellom 25 og 30 000 døde sild rundt om i fjorden.

Ifølge Reuters ser det ut til at det kan være menneskenes skyld at fisken dør i store stimer. Nyhetsbyrået melder at massedødsfallet trolig skyldes mangel på oksygen i vannet, noe som kan være på grunn av oppføringen av en bru over fjorden i desember 2004.

VERDT MILLIONER: For andre gang på kort tid er fjorden i Island fylt til randen med døde sild. Foto: AP Photo / Brynjar Gaut / NTB Scanpix.
VERDT MILLIONER: For andre gang på kort tid er fjorden i Island fylt til randen med døde sild. Foto: AP Photo / Brynjar Gaut / NTB Scanpix. Vis mer

Uansett er ikke sildedødsfallene en god nyhet for islendingene. Ikke bare kan det bli tomt på matfatet framover for dem som sverger til sild, men landet går glipp av massive eksportinntekter.

Avisa Morgunbladid skriver at den beregnede eksportverdien til fisken er på 1,25 milliarder islandske kroner (om lag 54 millioner norske kroner).

FLERE TUSEN: Det er ikke kjent hvor mange døde sild som nå flyter rundt om i fjorden, men forrige gang det skjedde dreide deg seg om mellom 25 og 30 000. Foto: AP Photo / Brynjar Gaut / NTB Scanpix.
FLERE TUSEN: Det er ikke kjent hvor mange døde sild som nå flyter rundt om i fjorden, men forrige gang det skjedde dreide deg seg om mellom 25 og 30 000. Foto: AP Photo / Brynjar Gaut / NTB Scanpix. Vis mer

For fuglene i området har det imidlertid vært et eneste stort festmåltid i det siste. Men også de fjærkledte har sitt å stri med. Fuglene risikerer nemlig å bli smurt inn i fiskeolje i ukene og månedene som kommer, ettersom fisken råtner stadig mer og mer.

STÅR I DET: Det skal ha vært mangel på oksygen i vannet som førte til det massive fiskedødsfallet. Foto: AP Photo / Brynjar Gaut / NTB Scanpix.
STÅR I DET: Det skal ha vært mangel på oksygen i vannet som førte til det massive fiskedødsfallet. Foto: AP Photo / Brynjar Gaut / NTB Scanpix. Vis mer