Mystisk sjødyr utfordrer biologene

Nå ber forskerne om hjelp.

UKJENT SJØDYR : Organismene Dendrogramma enigmatica og Dendrogramma discoides er fem millimeter lange, har flat skive og en stilk med munn i enden.
UKJENT SJØDYR : Organismene Dendrogramma enigmatica og Dendrogramma discoides er fem millimeter lange, har flat skive og en stilk med munn i enden.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Forskere fra universitetet i København har identifisert to soppformede «sjødyr» som bryter med klassifiseringen på livets tre. Dette er enten en ny art i dyreriket, eller et eksemplar fra et hittil ukjent biologisk rike.

Dette er en situasjon som kun har oppstått noen få ganger de siste hundre årene. Det oppsiktsvekkende funnet er beskrevet i det vitenskapelige tidsskriftet Plos One.

- Vi publiserte artikkelen som et rop om hjelp, sier Jørgen Olsen, medforfatter av artikkelen og professor ved Universitet i København til BBC.

Professoren håper at forskere verden over kan bidra med mer kunnskap om den "nye" organismen. De ber forskere om å være på utkikk etter nye eksemplarer.

Stilk med munn i enden Organismene, som har fått navnene Dendrogramma enigmatica og Dendrogramma discoides, er fem millimeter lange, har flat skive og en stilk med munn i enden.

De blir beskrevet som nye arter, men manglende overenstemmelse med det nåværende klassifiseringsskjemaet gjør at forskerne tror det kan være snakk om et helt nytt biologisk rike.

Biologisk klassifikasjon I biologisk klassifikasjon er organismer tradisjonelt organisert i sju biologiske kategorier, hvor rike er den høyeste klassifiseringen. I dag er det vanlig å operere med seks biologiske riker: bakterier, arkebakterier, protister, sopp, dyr og planter.

Dendrogamma passer ikke inn i noen av de nåværende rekkene (phylia) underordnet dyreriket i klassifieringsskjemaet.

Trenger DNA: For å løse gåten trenger man å analysere Dendrogammas DNA. For å gjøre dette trenger man å samle inn nye eksemplarer.
Trenger DNA: For å løse gåten trenger man å analysere Dendrogammas DNA. For å gjøre dette trenger man å samle inn nye eksemplarer. Vis mer

Forskerne mener de kanskje være en mellomting mellom to dyrerekker, dersom de ikke tilhører et eget rike. De har likheter med koraller og maneter, som tilhører dyrerekken nesledyr, men også trekk som stemmer med ribbemaneter.

Trenger nye eksemplarer For å løse gåten trenger man å analysere Dendrogammas DNA. For å gjøre dette trenger man å samle inn nye eksemplarer.
De nåværende eksemplarene ble samlet inn på en ekspedisjon utenfor Tazmania i 1986, men ble først oppdaget for kort tid siden, da man gjennomgikk prøvene.

«Sjødyrene» ble først bevart i formaldehyd, før de ble flyttet over i sprit (80 prosent alkohol). Det gjør at det ikke er mulig å undersøke «sjødyrets» DNA.