Mystisk skipskollisjon

Eksperter på shipping klør seg i hodet over hvordan det norske cruiseskipet «Norwegian Dream» med 2.400 passasjerer om bord kunne kollidere i godt vær med et like stort containerskip.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etterforskningen av det som noen passasjerer fryktet var et nytt «Titanic» begynte bare timer etter at det Bahamas-registrerte norske skipet og det Panama-registrerte taiwanesiske skipet pløyde inn i hverandre midt på natten.

Bare tre passasjerer på det norske skipet ble lettere skadd, mens de 17 mannskapene på «Ever Decent» natt til i dag fortsatt jobbet med å slukke brannen som oppsto etter kollisjonen.

Mysterium

Ekspertene kan ikke begripe hvordan ulykken kunne skje når det ikke var noen problemer med været og begge skip var utstyrt med anti-kollisjonsradar og annet avansert sikkerhetsutstyr. Den engelske kanal er dessuten et av de best overvåkede og regulerte farvann i verden.

- Begge rederiene har svært god sikkerhetsbakgrunn, og generelt er slike ulykker merkelige og sjeldne - cruiseskipet var jo opplyst som et juletre om natten, sa Leigh Smith, redaktør av Lloyds List til BBC.

- Det er noen sjøregler akkurat som det er trafikkregler. Et av disse skipene hadde vikeplikt, men overholdt helt åpenbart ikke sin vikeplikt. Det er derfor de kolliderte, sa han.

Som et jordskjelv

Passasjerene på båten, som stort sett lå og sov, beskrev sammenstøtet da de to kolliderte som et jordskjelv.

- Da jeg hørte smellet så jeg for meg et nytt «Titanic» og begynte å løpe opp på dekk, sa 16-årige Arielle Adelman fra Brooklyn i New York.

- Jeg er fra Los Angeles, og jeg kan bare beskrive det som et jordskjelv med styrke 7,5. Så brutalt var det, sa Edna Mae Glikman.

«Norwegian Dream» tok seg inn til kai i Dover med de i det alt vesentlige britiske og amerikanske passasjerene, seks timer etter kollisjonen, med fire av «Ever Decents» containere på dekk.

Det 12 dager lange cruiset var på det nærmeste slutt da ulykken skjedde 30 sjømil nordøst for Margate.

Vegg imellom

Passasjerne sa at TV-apparater og andre gjenstander ble slengt vegg imellom i lugarene da kollisjonen skjedde.

Kystvakten opplyste at brannen i containerne på «Ever Decent» fortsatt ikke var slukket natt til onsdag. Noen av dem var fulle av maling og malingsprodukter, og det steg en svart sky med giftig røyk opp fra skipet. Alle skip er bedt om å holde seg på god avstand.

Brua på styrbord side av «Norwegian Dream» var kraftig ramponert, og baugen var trykket inn etter kollisjonen.

Siden ulykken skjedde i internasjonalt farvann må myndighetene i Bahamas og Panama etterforske uhellet. Men Storbritannia har tilbudt seg å hjelpe til, og har allerede samlet inn bevis.

(NTB-Reuters)