<strong>MULIG KILDE:</strong> Russland sa ikke nøyaktig hva som var kilden til radioaktivitet, men de høyeste nivåene ble funnet i regionen Tsjeljabinsk sør i Uralfjellene. I nærheten ligger byen Majak, som har at av Russlands største atomanlegg. Samtidig nekter russiske myndigheter for at det har vært en ulykke. Her et bilde av Techa-elva, som har blitt kraftig forurenset av atomavfall fra anlegget. Området er nærmest totalt ødelagt som følge av radioaktivitet. Foto: AP Photo/Katherine Jacobsen/NTB Scanpix
MULIG KILDE: Russland sa ikke nøyaktig hva som var kilden til radioaktivitet, men de høyeste nivåene ble funnet i regionen Tsjeljabinsk sør i Uralfjellene. I nærheten ligger byen Majak, som har at av Russlands største atomanlegg. Samtidig nekter russiske myndigheter for at det har vært en ulykke. Her et bilde av Techa-elva, som har blitt kraftig forurenset av atomavfall fra anlegget. Området er nærmest totalt ødelagt som følge av radioaktivitet. Foto: AP Photo/Katherine Jacobsen/NTB Scanpix Vis mer

Mystisk sky traff Norge. Russland melder om «ekstrem» radioaktivitet, men nekter for atomulykke

Meldt om radioaktiv forurensning i hele Europa, men de vet ennå ikke hvor det kommer fra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): En sky av radioaktiv forurensning blåste over Europa tidligere i høst. I flere uker ble det målt bestanddeler av det radioaktive stoffet ruthenium 106 i lufta over en rekke europeiske byer.

Statens strålevern målte også det radioaktive stoffet i lufta ved tre norske målestasjoner i begynnelsen av oktober. Europeiske strålevernmyndigheter konkluderte med at utslippet måtte stamme fra en atomulykke.

Det franske stråleverninstituttet IRSN opplyste i en rapport at de trodde utslippet stammet fra en ulykke i Russland eller Kasakhstan, et sted mellom Volga og Uralfjellene uten at det var mulig å si nøyaktig hvor utslippet startet.

986 ganger radioaktivitet

Russiske myndigheter sa de ikke kjenner til noen ulykker, og russiske myndigheter ønsket ikke å kommentere saken.

Nå har det russiske meteorologiske instituttet bekreftet det som beskrives som «ekstrem høy» konsentrasjon av det radioaktive stoffet flere steder i landet, melder nyhetsbyrået AFP i dag. Samtidig benekter de at det har vært en atomulykke, skriver AFP i en melding i formiddag.

- Det har ikke vært noen hendelser ved atomanlegg i Russland, uttaler en representant for Russlands atombyrå Rosatom.

Russiske myndigheter bekrefter likevel store mengder av det samme radioaktive stoffet.

- Radioaktive partikler av typen ruthenium 106 ble oppdaget på målestasjonene Argayash og Novogorny mellom 25. september og 1. oktober, sier meteorologtjenesten Rosgidromet.

Den høyeste konsentrasjonen av radioaktivitet ble registrert i Argayash, en landsby i regionen Tsjeljabinsk sør i Uralfjellene. Der ble det ifølge rapportene meldt om «ekstrem forurensning» og radioaktive mengder på 986 ganger normalen.

- Veldig høye verdier

Seksjonssjef for beredskap ved Statens strålevern, Astrid Liland, sier til Dagbladet at de har sett uttalelsen fra Russland.

- Det er veldig høye verdier. Tidligere undersøkelser fra oss, Frankrike og Tyskland, viste klare indikasjoner på at dette kom fra Uralfjellene. Vil vil nå ta kontakt med russiske myndigheter og få en uttalelse fra dem. Vi var i kontakt med dem da verdiene dukket opp, og de sa de ikke hadde noen ulykke, sier hun.

Hun sier det mest sannsynlig var en ulykke på atomanlegget Majak uten at dette ble varslet.

- Det skal varsle om det når dette treffer norsk territorium og kan medføre helse- og miljøskader. Samtidig har vi en protokoll på at vi skal bestrebe oss på å dele informasjon så tidlig som mulig. Vi forventet å høre tidligere angående utslippet, sier hun.

Tre stasjoner i Norge

Der kommer det også fram at radioaktiviteten til slutt nådde alle europeiske land, og at det først ble sporet til Italia 29. september, før det fortsatte sin ferd nordover.

Statens strålevern målte også det radioaktive stoffet i lufta ved tre norske målestasjoner i begynnelsen av oktober.

- Vi har gjort funn ved målestasjonene på Østerås, Ørland og Skibotn. Det er snakk om ørsmå mengder, mindre enn én becquerel per 1000 liter luft. Stoffet som er målt, ruthenium 106, finnes ikke naturlig i lufta. Det betyr at det må ha vært et utslipp, sier Astrid Liland, seksjonssjef for beredskap ved Statens strålevern, til Dagbladet.

Den radioaktive skyen skal ikke ha påvirket menneskers helse eller miljøet.

- Konsentrasjonen av dette stoffet måtte vært millioner, for ikke å si milliarder, ganger høyere i Norge før vi ville blitt bekymret, sier Liland til Dagbladet.

Måtte evakuert

<strong>UTSLIPP:</strong> Kartet viser hvor utslippet mest trolig har kommet fra. Kart: IRSN
UTSLIPP: Kartet viser hvor utslippet mest trolig har kommet fra. Kart: IRSN Vis mer

Til tross for at utslippet ikke har ført til kjente skader i Europa, sier IRSN at utslippet var stort. Dersom utslippet hadde funnet sted i Frankrike, så ville myndighetene ha vært nødt til å evakuere et område på flere kvadratkilometer rundt ulykkesstedet, opplyser IRSN overfor nyhetsbyrået Reuters.

Helsesjef for det franske stråleverninstituttet IRSN, Jean-Christophe Gariel, sier til The Guardian at ansvaret for å identifisere kilden for utslippet nå ligger hos russerne eller kasakhstanerne.

- Saken er avsluttet for Frankrikes del. Det er ikke et problem for Frankrike. Det er imidlertid ikke tilfredsstillende at ruthenium 106 er registrert over hele Europa. For det reiser noen spørsmål.

IRSN utelukker muligheten for at det er snakk om en ulykke ved en atomreaktor, da ruthenium 106-stoffet i så fall ville ha blandet seg med andre radioaktive stoffer. Hovedteorien er imidlertid at det skal være snakk om en ulykke ved et produksjonsanlegg.

- Det er vanskelig å si nøyaktig hva det er, all den tid ingen land har vedkjent seg hendelsen. Men det er åpenbart at det var betydelig høyere konsentrasjoner av dette stoffet der ulykken fant sted. Innen det har kommet til Europa har dette blitt betydelig fortynnet, sier Liland.

- Veldig uvanlig

Det er ikke uvanlig at man måler «ubetydelige» mengder radioaktive utslipp i lufta også i Norge, men det er ytterst sjelden at man finner spor av ruthenium 106 i lufta.

- Jeg vet ikke om det har blitt målt en eneste gang de siste 20 åra. Det er veldig uvanlig at vi finner det stoffet i lufta, sier Liland.

Ruthenium 106 brukes blant annet i forbindelse med behandling av kreft i øyet, og kan også benyttes i produksjonen av ulike våpensystemer.

- Det finnes flere produksjonsanlegg for radioaktive stoffer til medisinsk bruk, men vi vet ikke om det var et slikt anlegg som hadde et utslipp.

- Ruthenium er også et stoff vi måler etter ulykker ved kjernekraftverk, som for eksempel etter Tsjernobyl-ulykken. Men ved en slik ulykke ville vi også ha sett mange flere radioaktive stoffer.

Utslipp stoppet

De norske målestasjonene fungerer ved at pumper fører store mengder luft gjennom et filter i en hel uke. Ved slutten av uka blir filteret tatt med til et laboratorium for analyser.

- Den første målingen vi gjorde var fra uka 25. september til 2. oktober. Vi gjorde også funn i seinere målinger, men har ikke sett noe etter 9. oktober, sier Liland og legger til:

- Det vil si at det har vært et utslipp, men at dette utslippet ble stoppet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer