Corona

«Mystisk» smittetrend: - Har ikke ressursene

Mens coronaviruset herjer i Europa, fortsetter smittetallene nedover i Afrika. - Det er interessante spørsmål som stilles, sier Espen Nakstad.

Helsearbeidere henter en død coronapasient fra en intensivavdeling i Kenya i august i år. Foto: AP Photo/Brian Inganga / NTB
Helsearbeidere henter en død coronapasient fra en intensivavdeling i Kenya i august i år. Foto: AP Photo/Brian Inganga / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Det er noe «mystisk» som foregår i Afrika, noe som forundrer forskere, sier Wafaa El-Sadr, leder for global helse ved Colombia-universitetet.

- Afrika har ikke vaksinene eller ressursene til å kjempe mot covid-19 som de har i Europa og USA, men på et eller annet vis gjør de det tilsynelatende bedre, sier hun til nyhetsbyrået AP.

«Nye coronatilfeller og dødsfall rapportert den siste uka har gått ned i Afrika-regionen. Ukentlige smittetilfeller på kontinentet er nå lavere enn observert før den siste oppblomstringen av smitte, som begynte i mai 2021», heter det i en situasjonsrapport fra WHO for uke 46.

Faktisk har smittetallende vært på vei nedover siden juli. Ifølge AP er færre enn seks prosent i Afrika vaksinert.

RAPPORTERTE SMITTETILFELLER: I Afrika-regionen har smitten avtatt siden i sommer, ifølge Verdens helseorganisasjon. Graf: WHO
RAPPORTERTE SMITTETILFELLER: I Afrika-regionen har smitten avtatt siden i sommer, ifølge Verdens helseorganisasjon. Graf: WHO Vis mer

- Mange årsaker

Forskere understreker at det er ekstremt vanskelig å skaffe nøyaktige covid-19-data, spesielt i afrikanske land med uregelmessig overvåkning, skriver AP. Det advares også om at trenden lett kan snu.

Men i månedsvis har WHO beskrevet Afrika som en av de minst påvirkede regionene i verden i sine ukentlige pandemirapporter.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til Dagbladet at det er mange årsaker til at SARS-CoV-2-viruset spres med ulik hastighet og påvirker ulikt i forskjellige verdensdeler.

- I Europa har høy reiseaktivitet, en relativt gammel befolkning og høy kontakthyppighet innendørs i vinterhalvåret bidratt til mye smittespredning og innleggelser. I afrikanske land domineres bildet av en ung befolkning som er mindre mottakelige for sykdom og lokale forhold som begrenser smittespredningen mer, sier han.

Forskere AP har snakket med drar også fram lavere urbaniseringsgrad og tendens til å tilbringe mer tid utendørs som mulige faktorer.

ASSISTERENDE HELSEDIREKTØR: Espen Rostrup Nakstad. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ASSISTERENDE HELSEDIREKTØR: Espen Rostrup Nakstad. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Mulig malaria-effekt

- Det er mange forhold knyttet til immunitet som er dårlig kartlagt for coronaviruset. Betydningen av tidligere gjennomgått parasittsykdom, for eksempel malaria, og annen eksponering for mikrober, kan gjøre immunforsvaret bedre tilpasset coronainfeksjon i afrikanske land, sier Nakstad.

Også AP skriver at forskere som jobber i Uganda har funnet ut at coronapasienter med høy forekomst av eksponering for malaria hadde mindre sannsynlighet for å lide av alvorlig sykdom eller død enn personer med lite historikk med sykdommen.

Studier undersøker om det også kan være genetiske årsaker.

- Men også viruset selv kan ha utviklet seg i forskjellige retninger med ulike egenskaper på ulike kontinenter, som foreløpig ikke er veldig godt kartlagt. Derfor er det interessante spørsmål som stilles, og som det er viktig å få besvart i tiden framover, sier Nakstad.

Ruster opp

Ifølge WHO har Afrika totalt over seks millioner smittetilfeller og det har blitt registrert over 150 000 coronarelaterte dødsfall.

Fra 8. til 14. november ble det rapportert 9 960 smittetilfeller i regionen. Det er en nedgang på 47 prosent sammenliknet med uka i forveien, ifølge WHOs situasjonsrapport.

Selv med nedgangen i smittetilfeller og coronarelaterte dødsfall, er trusselen av en ny bølge mot slutten av året, med reising og høytidssesong, fortsatt til stede, står det i rapporten.

- WHO-teamene ruster opp, og styrker kapasitet på laboratorier og sikrer oksygenforsyninger. WHO gir også støtte til land med lavt vaksineopptak, i et forsøk på å øke vaksinasjonsdekningen i regionen.

Åtte land i regionen så en økning på 20 prosent eller mer i ukentlige tilfeller, sammenliknet med uka i forveien. Samtidig rapporterte 26 land en nedgang på 20 prosent eller mer i antall nye tilfeller sammenliknet med uka i forveien.

Det er Sør-Afrika, Etiopia, Alegria, Kenya og Mauritius som står for over 50 prosent av smittetilfellene påvist.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer