RS-virus sprer seg i Danmark:

Mystisk smittetrend: Sykehus fylles med barn

Over hele Danmark blir spedbarn innlagt med RS-viruset.

PÅ SYKEHUS: Vilde kom til verden i midten av mai. I begynnelsen av juli ble hun innlagt på sykehuset, etter hun fikk påvist vinterviruset RS-virus. På sykehuset måtte hun bruke en maske for å kunne puste. Foto: Privat
PÅ SYKEHUS: Vilde kom til verden i midten av mai. I begynnelsen av juli ble hun innlagt på sykehuset, etter hun fikk påvist vinterviruset RS-virus. På sykehuset måtte hun bruke en maske for å kunne puste. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Helt ekstraordinært mange får RS-virus akkurat nå, advarer danske Statens Serum Institut (SSI), som tilsvarer det norske FHI.

Allerede i slutten av mai begynte man å se en usedvanlig høy forekomst av RS-viruset i Danmark.

RS-virus, eller respiratorisk syncytialvirus, er en hyppig årsak til lungebetennelse blant spedbarn og små barn.

De siste ukene har smitten økt kraftig i Danmark. Siden uke 20 har så mange som 2426 fått påvist sykdommen, som normalt sett pleier å spre seg fra november til mai.

- De fleste er barn mellom ett og tre år, opplyser instituttet.

Bare i forrige uke (uke 35) var det hele 728 som testet positivt på RS-viruset, viser helt ferske tall fra SSI.

UVISST: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på hvordan han vurderer risiko for spredning av influensa og RS-virus utover vinteren. Video: Dagbladet TV Vis mer

Spedbarn innlagt over hele landet

Dagbladet har tidligere skrevet om en måned gamle Vilde fra Danmark, som ble lettere forkjølet og hostet litt bare to uker etter fødselen. Til slutt ble hun så hes at hun ikke klarte å gråte.

Da gikk alarmen for de nybakte foreldrene, som tok henne til legen. Der ble det påvist RS-virus, og lille Vilde ble lagt inn på sykehus - der hun måtte bruke en såkalt CPAP-maske (maske som gir kontinuerlig luftveisovertrykk red.journ.) for å puste.

Hun er ikke alene. Ifølge danske TV 2 er spedbarn nå innlagt med virus over hele Danmark. Både i USA og på New Zealand har leger slått alarm om den samme smittetrenden.

- Avdelingen fylt med RS-smittede barn

Overlege ved barne- og ungdomsavdelingen på Aarhus Universitetshospital, Mette Holm, merker tydelig at RS-viruset har snudd opp ned på sin egen høysesong.

- Vi er faktisk presset - også når det gjelder plasser. Det er mange barn som skal innlegges, så avdelingen er fylt opp med barn som har RS-viruset, sier hun til den danske avisa BT.

Hun beskriver det som en usedvanlig situasjon:

- Vi pleier slett ikke å se RS-virus om sommeren, men i stedet ser vi en økt forekomst av barn med luftveisinfeksjoner, sier hun.

LONGCOVID: Hilde Demroen (45) og sønnen hennes Edwin (6) fikk påvist coronaviruset i slutten av mars i år. Begge to er fortsatt preget. REPORTER: Sondre Andreas Wedøe Nodland / Dagbladet. VIDEO: Kristin Svorte. Vis mer

FHI slo alarm

Norske FHI slo alarm allerede i juli om at utbrudd med noen luftveisinfeksjoner, spesielt RS-virus-infeksjon og influensa, kan bli kraftigere enn normalt kommende vintersesong.

På grunn av smitteverntiltak og reiserestriksjoner regnet FHI med at befolkningen har lavere immunitet mot disse smittestoffene enn vanlig.

Ifølge MSIS er det allerede blitt påvist noen tilfeller av RS-virus i Norge.

I sin ukentlige rapport påpeker FHI at forekomsten av luftveissymptomer i befolkningen har vært økende de siste ukene, samtidig som det sees en markant økning i laboratoriepåvisninger av rhinovirus og parainfluensavirus.

LUFTVEISINFEKSJONER: Grafen viser spredning av luftveisinfeksjoner det siste året. RS-virus (lysegrå) ligger foreløpig lavt, mens rhinovirus og parainfluensa er stigende. Illustrasjon: FHI
LUFTVEISINFEKSJONER: Grafen viser spredning av luftveisinfeksjoner det siste året. RS-virus (lysegrå) ligger foreløpig lavt, mens rhinovirus og parainfluensa er stigende. Illustrasjon: FHI Vis mer

- Det er en uvanlig tidlig sesongstart, men foreløpig er det ikke mange tilfeller. RS er særlig alvorlig for de minste barna, det vil si de under ett år, sier Margrethe Greve-Isdahl, overlege ved Folkehelseinstituttet til Dagbladet i en epost til Dagbladet.

- Ikke besøk nyfødte barn

Hun råder foreldre som er bekymret for sitt syke barn til å oppsøke lege for undersøkelse av barnet.

- Personer med luftveissymptomer bør ikke komme besøk til nyfødte barn - det er et generelt råd barneleger alltid gir nybakte foreldre, og som det er grunn til å fortsette med, sier hun.

RØRENDE: Disse bildene viser øyeblikket en mor, datter og barnebarn omsider gjenforenes etter 18 måneder adskilt på grunn av corona. Video: Marius Vervik. Musikk: Epidemic sound. Vis mer

Samtidig minner hun om at smitteverntiltak som å holde seg hjemme når man er syk, og god hånd- og hostehygiene, kan begrense smittespredning.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til Dagbladet at det gjenstår å se om vi fortsatt har gode smittevernrutiner i Norge.

- Det normale er at vi vanligvis har mer enn 1000 tilfeller av RS-virus blant de under fem år. Spørsmålet er om det blir mer eller mindre enn dette utover vinteren. Det gjenstår å se, sier han til Dagbladet.

Nakstad tror ikke coronaviruset vil påvirke innleggelsestallet mye, men forventer at det vil komme noen innleggelser blant barn også.

- Det er noe vi må være forberedt på, og det er sykehusene også.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer