Mystisk søvnsykdom rammer innbyggerne i landsbyen Kalachi

Faller i søvn, ofte i flere dager i strekk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I flere år har de 600 innbyggerne i landsbyen Kalachi i Kasakhstan vært rammet av en mystisk søvnsykdom som verken vitenskapsmenn eller leger har funnet en forklaring på.

Folk sovner helt uten forvarsel, noen mens de er ute og går eller kjører bil, og flere ender opp med å sove i flere dager i strekk.

Viktor Kazachenko forteller til The Guardian om hvordan han opplevde det da han ble rammet av det mystiske søvnfenomenet i fjor sommer. Han var på vei ut av byen på motorsykkel da hun plutselig sovnet.

- Hjernen min skrudde seg av. Jeg husker ingenting, forteller Kazachenko til The Guardian.

Ingen svar Tre dager seinere våknet han på sykehuset. Etter den langvarige søvnen opplevde han at blodtrykket økte helt uforklarlig, han fikk en voldsom hodepine og følte seg dårlig i flere uker.

- Etter at de første symptomene går over, får pasientene hodepine, blir forvirret og emosjonelt ustabile, og dette kan vare i flere uker. I enkelte tilfeller har pasienter hallusinert. Det gjelder særlig barna. Noen faller i søvn gjentatte ganger, sier en russiske professor i geoøkologi og geokjemi, Leonid Rikhanov, som har studert området i fire år.

Det første tilfellet av søvnsykdommen ble registrert i mars 2013, skriver Newsweek. Men ifølge Siberian Times oppsto problemet første gang i 2010. Siden den gang har mer enn 150 tilfeller blitt registrert. Pasientene har blitt sendt til sykehus i hovedstaden Astana, hvor det har blitt utført tester, men de gir ingen svar. Legene har kunnet utelukke at det dreier seg om en virus- eller bakterieinfeksjon.

Visestatsminister ba tidligere i år internasjonale eksperter om hjelp til å løse mysteriet. 

Mistenker urangruve eller karbonmonoksid Det har ikke blitt funnet kjemikalier i jorda eller i drikkevannet som kan forklare søvnmysteriet, skriver Daily Mail. Flere mener årsaken en nedlagt urangruve i Krasnogorsky-distriktet kan ha skylda. Det mener også Rikhanov, som tror radongass fra gruva er synderen.

Men denne teorien ble tidlig avvist som en mulig forklaring, fordi symptone ikke stemmer overens med eksponering for radongass, skriver VICE.

Ingen av familiene som fortsatt bor i området ved gruva har blitt rammet av denne mystiske søvnsykdommen, og det ble ikke registrert noen tilfeller av gruvearbeidere som opplevde symptomene da gruva var i drift under Sovjet-tida, skriver The Guardian.

Høye nivåer av karbonmonoksid (kullos) i lufta har også blitt lansert som en mulig teori. Det har blitt målt nivåer av karbonmonoksid som er ti ganger høyere enn grenseverdien, skriver Washington Post.

- Karbonmonoksid er definitivt en faktor, men jeg kan ikke si om dette er hovedårsaken. Spørsmålet er hvorfor det ikke endrer seg. Landsbyen har en spesiell plassering og været her fører ofte til at røyk fra pipene presses nedover i stedet for oppover, sier direktør Sergei Lukashenko ved Kasakstans nasjonale senter for strålevern og økologi til Siberian Times.

Ikke narkolepsi Søvnforsker Bjørn Bjorvatn ved Nasjonalt kompetansetjeneste for søvnsykdommer, sier at det ut fra symptomene ikke kan være snakk om «vanlig» søvn.

- Søvn er forbundet med restitusjon og man blir uthvilt av å sove. Selv personer med narkolepsi har en viss følelse av å være oppkvikket når de våkner opp. De sover heller ikke i dagevis, og det ville aldri ha rammet så mange i en liten landsby, sier Bjorvatn til Dagbladet.

Han understreker at han ikke kjenner til fenomenet i Kalachi, men sier på generelt grunnlag at det er nærliggende å tenke at dette er en bevisstløs tilstand forårsaket av en ekstern faktor.

- Det må i så fall være en infeksjon eller en eller annen form for forgiftning, sier Bjorvatn.

Evakuerer innbyggere Myndighetene valgte i januar å flytte innbyggerne til andre byer for å unngå ytterligere eksponering. Ordføreren håper at fraflyttinga, som hun sier er frivillig, vil være gjennomført i løpet av mi.

- Vi er nødt til å gjøre noe. Det er gode muligheter for innbyggerne å finne et nytt hjem og en ny jobb et annet sted, sier hun til The Guardian.

Olga Samusenko (21) er en av dem som nå velger å flytte fra byen, sammen med sine to barn og ektemannen Igor.

- Vi er nødt til  å flykte nå. Det er ingen framtid her. Alle drar herfra. Mange har sendt barna sine til slektninger i andre deler av landet. Barna mine har ikke vært utendørs siden september. Jeg har redd for å slippe dem ut, sier hun til Siberian Times.

Hun forteller at sønnen hennes ble rammet av søvnsykdommen i fjor høst etter å ha deltatt på et skolearrangement 1. september.

- Han kunne ikke sitte, han kunne ikke stå. Jeg forsøkte å få ham til å stå på beina, men han falt. Øynene hans gikk i alle retninger, som om han var full. Det var så skremmende, sier hun.

I alt åtte barn kollapset etter å ha deltatt på arrangementet, skriver Daily Mail.

Vil ikke flytte Men ikke alle ønsker å flytte. Det er fortsatt 425 personer som bor i Kalachi.

- Jeg drar ingen steder. Hvorfor skulle jeg det? Jeg har bodd her i 40 år, og jeg kommer til å dø her, sier han.

Kona hans, som har hjulpet ham gjennom periodene han har vært rammet av søvnsykdommen, sier hun heller ikke ønsker å flytte.

- Jeg har bodd i dette huset i 20 år. Jeg har bodd i denne gata i 60 år. Hvor skal de sende meg? Hva venter meg der? spør hun.


EVAKUERES:Myndighetene valgte i januar å flytte innbyggerne til andre byer for å unngå ytterligere eksponering. Foto: Reuters
EVAKUERES:Myndighetene valgte i januar å flytte innbyggerne til andre byer for å unngå ytterligere eksponering. Foto: Reuters Vis mer