Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mystisk syfilisutbrudd blant unge i Trondheim

Tre kvinner og en mann i 20-åra har fått påvist den seksuelt overførbare sykdommen.

SYFILISALARM: Flere unge mennesker har fått påvist syfilis i Trondheim. De som frykter de er smittet, kan få hjelp ved hud og venerisk poliklinikk på St. Olavs Hospital.
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .
SYFILISALARM: Flere unge mennesker har fått påvist syfilis i Trondheim. De som frykter de er smittet, kan få hjelp ved hud og venerisk poliklinikk på St. Olavs Hospital. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Tre unge kvinner og en mann fra Trondheim har de siste ukene testet positivt på den smittsomme kjønnssykdommen syfilis, skriver Adressa.no.

- Dette er uvanlig i ungdomsmiljøer. Vi vet ikke hvorfor dette har oppstått. De smittende tilhører, etter det vi er kjent med, ikke noe spesielt ungdomsmiljø, sier smittevernoverlege Eli Sagvik i Trondheim kommune til Dagbladet.

Vanligvis registreres det 1-2 tilfeller av syfilis i Trondheim årlig. Som regel rammes homofile menn.

- Flere må være smittet- Syfilis overføres gjennom seksuell kontakt. Vi vet at flere må være smittet, og jobber nå med å kartlegge smittekilden, sier Sagvik.

De fire smittede fikk medisinsk hjelp da de utviste symptomer på den potensielt meget farlige kjønnssykdommen. Alle de smittede får nå nødvendig behandling med antibiotika.

- Vi jobber nå sammen med hud og venerisk poliklinikk på St. Olavs Hospital med å spore de som eventuelt kan ha vært utsatt for smitte. Det er viktig at disse blir undersøkt for å hindre ytterligere spredning, sier Eli Sagvik til Adressa.

Hun understreker at den som smittes av syfilis blir helt frisk dersom man får tidlig behandling.

- Det som er viktig er at ungdom som mistenker at de kan være smittet tar kontakt med helsesøster, fastlege eller venerologisk poliklinikk for å få testet seg. Det kan få store helsemessige konsekvenser dersom sykdommen ikke blir behandlet. All behandling av denne sykdommen er gratis, fastslår Sagvik.

Bruk kondomSymptomer på sykdommen kan være sår som oppstår om lag tre uker etter seksuell kontakt. Såret vil ofte være på kjønnsorganene, men kan også være i endetarmen eller munnen.Såret gror etter noen uker selv uten behandling. Ifølge Adressa.no vil de lymfekjertlene som er nærmest såret svulme opp. Noen ganger er symptomene knapt merkbare.

De siste ti årene er det bare meldt om 14 tilfeller av syfilis i Trondheim. Særlig homoseksuelle menn er utsatt. I Norge blir det påvist mellom 40 og 60 tilfeller årlig.

Før nå, er det ikke påvist syfilis blant kvinner i Trondheim siden 1994.

- Det er ikke risikofritt å ha ubeskyttet sex. Å bruke kondom beskytter mot syfilis, sier Eli Sagvik til Dagbladet.

Svært farligDersom syfilis ikke blir oppdaget og behandlet i tide, og går over i en kronisk form, kan det få store konsekvenser som hjerneskade, demens, psykiatrisk sykdom, hjerte- og karsykdommer og leddplager.

- Praktisk talt hele kroppen kan bli angrepet, sier Sagvik til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!