Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mystisk sykdomsutbrudd fortsatt en gåte

Sars-frykt i Kina.

UKJENT KILDE: Grunnen til at flere mennesker har blitt syke med et lungebetennelse-lignende virus i Kina, er ikke funnet. Her er en sikkerhetsvakt avbildet etter utbruddet av Sars i 2003. Foto: AFP/Peter Parks
UKJENT KILDE: Grunnen til at flere mennesker har blitt syke med et lungebetennelse-lignende virus i Kina, er ikke funnet. Her er en sikkerhetsvakt avbildet etter utbruddet av Sars i 2003. Foto: AFP/Peter Parks Vis mer

Det ble slått full alarm i Kina etter et utbrudd av en type lungebetennelse i byen Wuhan vest for Shanghai. Ifølge South China Morning Post skal hele 59 personer ha vært innlagt, smittet av et mystisk virus. For sju av dem skal tilstanden være kritisk.

Siden er sykdommen oppdaget i flere kinesiske byer, og blant annet i Hongkong.

Fortsatt jobbes det på spreng med å finne ut hvorfor og hvordan disse menneskene har blitt syke. Den store frykten var at Sars-viruset var tilbake, men dette er nå utelukket. Det skriver Sky News.

Wuhans helsevesen sier ifølge nyhetskanalen at både Sars, Mers, influensa, fugleinfluensa og adenovirus er utelukket.

Lungeinfeksjon

Pasientene skal blant annet vise symptomer som feber, noen er kortpustet, mens noen få skal ha fått lungeinfeksjon.

- Vi undersøker fortsatt hva som er årsaken, og vi kan ennå ikke bekrefte at vi har gjort noen funn, sier talsmann for Verdens helseorganisasjon (WHO), Tarik Jasarevic.

Sykdommen skal først ha blitt oppdaget på mennesker som oppholdt seg på et marked i Wuhan.

Hongkong ber innbyggerne unngå markeder og å spise viltkjøtt. Totalt 163 personer som har vært i nærkontakt med de syke, er under observasjon.

Ingen grunn til bekymring

De fleste som ble syke, jobbet ved et marked i Wuhan. Dette er nå stengt. Og det er nettopp fordi det ble solgt fjærkre ved dette markedet, i tillegg til krypdyr og andre dyrearter, at alarmen nå går.

WHO melder at det ikke er noen grunn til bekymring om man har planlagt en reise til området.

Den store frykten var altså først at Sars-viruset hadde fått et nytt utbrudd.

Det herjet flere steder i verden etter et utbrudd i Sør-Kina i 2002 og 2003. Ved utgangen av 2003 var det rapportert mer enn 8 000 sannsynlige tilfeller og nærmere 800 dødsfall, ifølge Store Medisinske Leksikon.