Kobles til coronaviruset:

Mystisk syndrom påvist hos barn i Norge

Flere land har advart mot en mystisk barnesykdom som rammer stadig flere barn. Nå kobles et liknende syndrom til barn i Norge.

MYSTISK BARNESYKDOM: Flere land har bedt sykehus være oppmerksomme på Kawasaki-syndromet hos barn. Nå kobles et lignende syndrom til barn i Norge som har vært syke. 
Bildet viser et tilfelle av MIS-syndromet ved Oslo universitetssykehus. Foto: Tidsskriftet
MYSTISK BARNESYKDOM: Flere land har bedt sykehus være oppmerksomme på Kawasaki-syndromet hos barn. Nå kobles et lignende syndrom til barn i Norge som har vært syke. Bildet viser et tilfelle av MIS-syndromet ved Oslo universitetssykehus. Foto: Tidsskriftet Vis mer
Publisert

I flere land har leger slått alarm om en mulig sammenheng mellom den sjeldne barnesykdommen Kawasaki og det pågående coronavirusutbruddet.

Både Italia, Frankrike, Storbritannia og USA har rapportert om en økning i antall barn med betennelsessymptomer som likner på dem man kan få ved Kawasaki-sykdom.

Symptomene er utslett, øyekatarr, slimhinneforandringer, hovne lymfeknuter, og hudforandringer i håndflater og fotsåler.

I en fersk artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening omtaler leger et tilfelle av såkalt multiorgan inflammatorisk syndrom (MIS) i Norge.

Syndromet ble påvist hos et barn i etterkant av eksponering for viruset SARS-CoV-2, også kjent som coronaviruset.

- Vi har behandlet flere barn for dette, skriver legene bak artikkelen.

Syk i fire dager

Tilfellet som blir omtalt i artikkelen, gjelder et barn i sein barneskolealder som ble innlagt ved barnekirurgisk avdeling ved Oslo universitetssykehus (OUS) etter å ha vært syk i fire dager.

Barnet hadde magesmerter, kvalme, oppkast, hodepine og nedsatt allmenntilstand.

- De siste tre dagene hadde hen hatt temperatur opp mot 39 grader. Pasienten hadde kjente matvareallergier, men var for øvrig frisk, står det i artikkelen.

KAN KNYTTES TIL COVID-19: Over 50 barn i New York har fått påvist en sjelden betennelsessykdom, opplyser byens ordfører Bill de Blasio. Video: AP Vis mer

Færre en fem tilfeller

Astrid Elisabeth Rojahn bekrefter overfor Dagbladet at det en sjelden gang forekommer tilfeller av såkalt MIS i Norge.

Hun er spesialist i barnesykdommer, overlege ved OUS og en av forfatterne bak artikkelen.

- I Norge er det veldig få barn som har blitt behandlet for dette syndromet. Vi har hatt færre en fem tilfeller på Oslo universitetssykehus (OUS), sier Rojahn til Dagbladet.

- Har likheter med Kawasaki

Pasienten som legene omtaler, oppfylte alle kriteriene Verdens helseorganisasjon (WHO) har satt for Kawasaki-syndromet.

- Tilstanden har likheter med Kawasakis syndrom, noe vi behandler hvert år. Forskjellen er at disse barna har vært sykere og eldre enn det vi ser av Kawasaki, forteller overlege Rojahn.

Barn med Kawasakis syndrom er vanligvis under fem år mens barn med MIS vanligvis er mellom 9 og 12 år.

- Det er stor variasjon i hvor syke barna som får syndromet blir. Noen får lettere symptomer med feber og magesmerter mens andre blir alvorlige syke med symptomer på hjertesvikt og lavt blodtrykk, sier Rojahn.

- Hvilke barn blir utsatt for syndromet?

- Man ser at det sannsynligvis er en viss overvekt av barn med afrikansk og latinsk opprinnelse, heller enn asiatisk som er tilfellet ved Kawasaki-syndrom.

Hun sier at de fleste barna har vært friske fra før slik det rapporteres om i internasjonal litteratur.

- Sjeldent

Barnet som blir omtalt fikk påvist coronavirus, og ble behandlet etter retningslinjer gjeldende for Kawasaki-syndromet.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Likevel presiseres det i artikkelen at de fleste barna som er smittet med coronavirus er asymptomatiske eller har milde symptomer. Bare i sjeldne tilfeller kan barn utvikle alvorlig multiorganinflammasjon med behov for intensivbehandling.

Det understreker også overlege Rojahn.

- Vi har nesten ikke hatt barn innlagt med coronavirus. Barn blir veldig sjeldent syke, og har milde symptomer, men en sjelden gang kan de få en immunologisk betinget seinreaksjon som beskrevet i artikkelen.

Hun legger til at de har vært klar over opphopningen av syndromet i forbindelse med pandemien, og at barneleger i Norge er godt informert.

- Et økende antall

Barna som har blitt behandlet ved Oslo universitetssykehus har blitt friske, også i tilfellet som blir omtalt i artikkelen.

Der ble barnet friskmeldt, utskrevet og fulgt opp i fem uker uten at det ble funnet grunnlag for at barnet hadde fått seinskader.

Likevel har man sett et økende antall tilfeller av syndromet siden pandemiutbruddet.

- De siste ukene har det kommet et økende antall rapporter fra flere land hvor det beskrives barn med et tilsvarende forløp, står det i artikkelen.

- Man har sett en opphoping i forbindelse med pandemien, og de aller fleste har fått påvist antistoffer mot coronaviruset, legger Rojahn til.

Tre dødsfall

I midten av mai skrev Dagbladet at forskere har funnet 30 ganger økt forekomst av Kawasaki-liknende sykdom i italienske Bergamo etter coronaviruset. Det viste en studie publisert i det anerkjente legetidsskriftet The Lancet.

Også i New York har guvernør Andrew Cuomo, advart mot den mystiske barnesykdommen.

I midten av mai hadde delstaten registrert 73 tilfeller hvor barn hadde blitt alvorlig syke med en giftig sjokkreaksjon og symptomer som minner om Kawasaki-sykdom.

I delstaten har tre barn dødd i New York av komplikasjoner som kan være knyttet til covid-19, har guvernør Cuomo opplyst.

Nå er tilfeller som har likheter med Kawasaki også påvist i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer