Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mystisk Taliban-snikskytter på drapsraid i Afghanistan

Spaner i dagevis før han slår til mot styrkenes egne skarpskyttere.

ALVORLIG: Høyere offiserer karakteriserer situasjonen i Sangin som «veldig alvorlig», etter at en snikskytter har drept sju av deres soldater på fem måneder. Foto: EPA/Corporal Adrian Harlen RLC/Crown Copyright/SCANPIX
ALVORLIG: Høyere offiserer karakteriserer situasjonen i Sangin som «veldig alvorlig», etter at en snikskytter har drept sju av deres soldater på fem måneder. Foto: EPA/Corporal Adrian Harlen RLC/Crown Copyright/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no):  Det høres ut som plottet i Hollywood-filmen «Enemy at the Gates», der Jude Law og Ed Harris spiller henholdsvis sovjetiske og tyske skarpskyttere som jager hverandre gjennom Stalingrad under andre verdenskrig.

Men for de britiske soldatene i et av Afghanistans farligste områder er trusselen fra en ukjent snikskytter høyst reell.

I løpet av fem måneder har snikskytteren, som opererer i Sangin i den sørvestlige Helmand-provinsen, med dødelig presisjon tatt sju britiske soldater av dage.

Ett av ofrene for snikskytteren var en britisk snikskytter som nettopp var på utkikk etter ham. Også tre av de andre ofrene var skarpskyttere, hvorav en av dem ble skutt mellom øynene.

- Snikskytteren er virkelig et problem, og vi har ennå ikke funnet ut hvordan vi skal ta ham, sier en høyere offiser til britiske The Times.

Fra den fremskutte basen Jackson, som har utsyn over hele Sangin, og som disponerer det håndholdte rakettsystemet Javelin, har britene vært på jakt etter skarpskytteren.

De sier til avisa at de mistenker at skarpskytteren kan ha blitt trent i Iran eller av al-Qaida-celler i nabolandet Pakistan.

- Taliban-snikskytteren må holde oss under oppsikt i dagevis, mens han venter på det rette øyeblikket før han slår til. Likevel slipper han unna. Så langt har vi ikke klart å ta ham, enda spesialstyrkene har gjennomført flere raid i området, sier en av de 600 britiske soldatene, som er stasjonert i Sangin.

I Sangin er dødsraten for britiske soldater 12 ganger høyere enn gjennomsnittet for de øvrige Nato-styrkene i Afghanistan. Hittil i år er 15 briter drept der.

I enda et forsøk på drive Taliban ut av området, sender nå Storbritannias statsminister Gordon Brown ytterligere 500 soldater til Sangin.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!