VARME TEMPERATURER: En 77 år gammel kvinne fra Høvik måtte i sommer amputere beinet etter å ha pådratt seg blodforgiftning. Dette etter å ha badet i Oslofjorden. Her et bilde av Paradisbukta på Bygdøy.
FOTO: JON-ARE BERG-JACOBSEN / AFTENPOSTEN
VARME TEMPERATURER: En 77 år gammel kvinne fra Høvik måtte i sommer amputere beinet etter å ha pådratt seg blodforgiftning. Dette etter å ha badet i Oslofjorden. Her et bilde av Paradisbukta på Bygdøy. FOTO: JON-ARE BERG-JACOBSEN / AFTENPOSTENVis mer

Mystisk tilfelle av kolera-beslektet bakterie i Oslofjorden - 77 år gammel kvinne måtte amputere beinet

Bærum kommune har varslet Folkehelseinstituttet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 77 år gammel kvinne fra Høvik måtte i sommer amputere beinet etter å ha pådratt seg blodforgiftning.

Dette etter å ha kommet i kontakt med bakterien vibrio parahaemolyticus, en bakterie i samme familie som kolera.

Vibrio parahaemolyticus trives godt i varmt brakk- og saltvann, og 77-åringen kan ha pådratt seg den etter bading ved Bestemorstranda på Høvik.

- Legene gjorde hva de kunne, men bakterien var ikke til å stoppe. For å redde livet mitt måtte de kutte beinet over kneet slik at bakterien ikke spredte seg videre, sier kvinnen til Budstikka.

Hun ønsker ikke å kommentere saken nærmere overfor Dagbladet.

Sjeldent tilfelle

Kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen i Bærum kommune omtaler tilfellet som sjeldent.

- Det er beskrevet få typer av denne typen sykdom i Norge. Selv om mange av dens slektninger, deriblant vibrio vulnificus, er kjent for å gi alvorlig blodforgiftning, så er det sjeldent at denne typen rammer så hardt, sier Nilsen til Dagbladet.

Kommuneoverlegen sier at vibrioinfeksjoner kan føre til alvorlig sykdom hos personer med kroniske sykdommer og betydelig nedsatt immunforsvar.

Alvorlig sykdom som følge av vibrio parahaemolyticus er likevel svært uvanlig, ifølge Nilsen.

Den 77 år gamle kvinnen skal ikke ha hatt noen underliggende sykdom. Likevel måtte hun amputere.

Dette på tross av at hun hadde fått utskrevet en antibiotikakur av fastlegen den 25. juli, kort tid etter at såret ble infisert.

Kontaktet FHI

Overlege Frantz Leonard Nilsen undersøker vanntemperaturen på andre strender i Bærum - området der 77-åringen trolig har pådratt seg bakterien.

I perioden mellom den 18. og den 25. juli var temperaturene over 20 grader.

- I Sverige og Danmark er det vanlig å sende ut en anbefaling ved slike forhold. Vi har kontaktet Folkehelseinstituttet og forespurt om dette er noe de vil ta stilling til, eller om det bør foretas en større kartlegging, sier Frantz Leonard Nilsen til Dagbladet.

Kan revurdere baderåd

Til Dagbladet bekrefter Folkehelseinstituttet (FHI) at det er registrert få tilfeller av vibrio parahaemolyticus som sårpatogen i Norge.

På FHIs nettsider står det at bakterien finnes i sjøvann, plankton og fisk og skalldyr.

Den finnes hovedsaklig i varmere sjøvann, og særlig i Asia, men også isolert i kaldere strøk, deriblant Norge.

- Dette er, etter det vi kjenner til, et enkelttilfelle. Vi er kjent med lignende tilfeller av sykdommen langs svenskekysten, men ingen så alvorlige som dette, sier Vidar Lund, seniorforsker ved FHIs avdeling for smitte fra mat, vann og dyr.

Lund ser alvorlig på tilfellet, og sier at det kan bli aktuelt å revurdere de rådene de gir landets kommuner angående bading.

- Dette vil i såfall gjelde personer med kroniske sykdommer, eller åpne sår, som bader under bestemte forhold. Vi vil ikke si at folk flest ikke skal bade når temperaturen er over 20 grader, sier seniorforsker Vidar Lund til Dagbladet.