Thailand

Mystisk virus sprer seg til norsk feriefavoritt

To personer er døde av viruset i Kina. Nå har det spredd seg til Thailand og Japan.

TO SMITTET I THAILAND: To kinesere i Thailand har fått påvist smitten. Minst en av dem kom via flyplassen i Bangkok. Her fra elva Chao Phraya i hovedstaden. Foto: AFP / NTB Scanpix
TO SMITTET I THAILAND: To kinesere i Thailand har fått påvist smitten. Minst en av dem kom via flyplassen i Bangkok. Her fra elva Chao Phraya i hovedstaden. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

To personer er døde og minst 59 er syke. De er blitt smittet av et nytt virus som gir influensaliknende symptomer.

Viruset har sitt utspring i Wuhan i Kina, men nå har viruset spredd seg. Helsemyndighetene i Thailand har bekreftet at de har påvist viruset hos to personer. Det skriver The New York Times.

Begge de smittede er kinesere som har vært i Wuhan. Den to er kvinner på 61 og 74 år. Begge to skal være på bedringens vei, ifølge thailanske helsemyndigheter. Minst en av kvinnene skal ha kommet til land via fly til Bangkok.

I tillegg til Kina og Thailand, ble viruset fredag påvist i Japan. Denne gangen hos en mann i 30-årene.

Kan stamme fra fiskemarked

Verdens helseorganisasjon mistenkte at viruset spredde seg fra et fiskemarked som også solgte andre levende dyr, men mannen i Japan har aldri vært på det fiskemarkedet.

- Det er mulig pasienten hadde nærkontakt med en ukjent pasient med lungebetennelse mens han var i Kina, sier japanske helsemyndigheter til The New York Times.

Dét bekymrer virolog Malik Peiris.

- Hvis det er tilfellet at han ikke har vært direkte eksponert for levende dyr, så er det veldig bekymringsverdig, sier han til avisen.

VASKET: Kinesiske myndigheter har desinfisert hele fiskehallen. Foto: Noel Celis / AFP / NTB scanpix
VASKET: Kinesiske myndigheter har desinfisert hele fiskehallen. Foto: Noel Celis / AFP / NTB scanpix Vis mer

Frykter ny Sars

Fiskemarkedet i Wuhan ble stengt og desinfisert 1. januar, men det har oppstått flere tilfeller siden. Det tyder på at viruset ikke er utslettet.

Helsemyndighetene i byen sier at risikoen for at viruset smitter mellom mennesker er lav, men til stede.

I Kina vekker det nye viruset minner fra den enorme SARS-epidemien som kostet 800 mennesker livet. Også dette viruset hadde sitt utspring i Kina, og spredte seg trolig også fra dyr til mennesker på et marked.

To døde

Begge de to som har dødd av Wuhan-viruset til nå har vært eldre menn. En 69 år gammel mann døde på onsdag. En 61 år gammel mann som allerede var diagnostisert med svulster i magen og leversykdommer, døde forrige uke.

Ytterligere fem personer er kritisk syke.

- Det er ingen grunn til panikk, men jeg syns det er behov for å adressere spørsmålene raskt, sier Peiris til avisa.

- Problemet er at flesteparten av disse dyrene selges ulovlig, så det er ikke sikkert det er så lett å gjøre noe med dem, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer