Mystisk virus tar stadig flere liv

Kom trolig fra kameler. Det finnes ingen kur.

FRYKT: Mers-utbruddet skaper nå frykt, og rammer helsearbeidere ekstra hardt. Her ved Kong Fahd sykehuset måtte sjefen for hematoligiavdelingen gi tapt mot sykdommen. Foto: AFP/NTB Scanpix
FRYKT: Mers-utbruddet skaper nå frykt, og rammer helsearbeidere ekstra hardt. Her ved Kong Fahd sykehuset måtte sjefen for hematoligiavdelingen gi tapt mot sykdommen. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg våkner hver morgen og føler meg tett og får panikk. Selv en liten kløe i halsen setter meg helt ut. Vi lever på randen. Vi tenker på det hele tiden, sier legen Fouad til BBC.

Kona, søstera og hennes barn har forlatt landet fordi de er redde for den nye trusselen som har rammet Saudi Arabia: Det mystiske viruset «Mers» som står for Middle East Respiratory Syndrome.

Minst 126 skal være døde og over 463 skal har fått det siden det første påviste tilfellet i september 2012. Men det er vanskelig å si hvor store mørketall det er. Det man kan si med sikkerhet, er at dødeligheten er høy, og at det ikke finnes noen kur så langt. Og at helsemyndighetene i gulfstaten verken har kontroll eller oversikt.

Hver tredje dør Mers er et coronavirus i samme familie som vanlig forkjølelse, som starter med influensalignende feber og hoste, men som kan føre til kortpustethet og lungebetennelse. Om lag hver tredje smittede dør. Mers rammer både mennesker og dyr. Det mistenkes at den opprinnelig smittet til mennesker fra kameler.

- Vi har et problem, men ingen politisk handling, sier doktoren Hakim til BBC. Helsevesenet i Saudi Arabia slår alarm, men savner konkret handling fra landets myndigheter.

- En martyr Tidligere denne uken døde sjefen for hematologiavdelingen ved Kong Fahd Sykehuset i Jeddah. 45 år gamle Ayman Hamad Simi kjempet i tre uker mot viruset før han til slutt døde av nyresvikt. Helsearbeidere er mest utsatt, noe som legger et ytterligere press på helseberedskapen i landet.

- Han er en martyr som døde i folkets tjeneste, sier fungerende helseminister Adel Al Faqih. Hans forgjenger fikk nylig sparken da dødstallene plutselig eksploderte.

Mers er nå blitt en epedemi som har spredd seg til fem byer i Saudi Arabia. Helsedepartementet får nå hjelp av eksperter fra flere land for å finne en fungerende vaksine mot viruset. I mens frykter man at skitne sykehus og folks manglende bevisshet vil føre til ytterligere spredning.

- Hva vet de egentlig om sykdommen? Vi vet ikke med sikkerhet hvordan den spres, eller hvilke dyr som er smittebærer. Kanskje smitter det via mat, spør legen Fouad.

Så langt er sykdommen påvist i Saudi Arabia, Malaysia, Jordan, Qatar, Egypt, De forente arabiske emirater, Tunisia, Filippinene og USA.

DREPER: Dette er Mers-viruset sett gjennom mikroskopet. Foto: AP/NIAID/NTB Scanpix
DREPER: Dette er Mers-viruset sett gjennom mikroskopet. Foto: AP/NIAID/NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer