Mystiske bilder florerer

Bilder av luftvernsystemer på taktopper i Moskva har begynt å sirkulere på sosiale medier. Kreml henviser reportere til Det russiske forsvarsdepartementet.

SIRKULERER: Bildet som angivelig skal være av et luftvernsystem på toppen av bygningen til Det russiske forsvarsdepartmentet i Moskva. Foto: Twitter
SIRKULERER: Bildet som angivelig skal være av et luftvernsystem på toppen av bygningen til Det russiske forsvarsdepartmentet i Moskva. Foto: Twitter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det siste døgnet har en rekke bilder og videoer av det som angivelig skal være luftvernsystemer som blir plassert i og rundt Russlands hovedstad Moskva begynt å dukke opp i sosiale medier.

Nyhetsbyrået AFP har også omtalt at luftvernsystemer var synlige på toppen av bygningen til Det russiske forsvarsdepartementet fredag, skriver både Al Jazeera og finske Iltalehti.

Kreml, ved talsperson Dmitrij Peskov, er imidlertid vag i sitt svar på om Russland nå mobiliserer for å forsvare sin hovedstad mot luftangrep. Han viser til forsvarsdepartementet.

- De er ansvarlige for å sikre landet generelt - og hovedstaden spesielt - derfor er det bedre å spørre forsvarsdepartementet om alle mulige tiltak, sa Peskov fredag.

Bildene som sirkulerer er foreløpig ikke verifisert av uavhengige kilder.

- Hva skjer?

Rådgiver til Ukrainas innenriksdepartement, Anton Gerasjenko, har også lagt ut en video av det han hevder er et luftvernsystem utenfor Moskva, omtrent ti kilometer fra det han hevder er Putins residens.

- Hva skjer, spør Gerasjenko om videoen han sier skal stamme fra 6. januar.

Torsdag denne uka advarte Peskov Vesten mot å levere våpen som gjør det mulig for ukrainerne å ramme russisk territorium.

- Dette er potensielt ekstremt farlig. Det vil bety å eskalere konflikten til et helt nytt nivå - og vil selvfølgelig ikke være bra for både global og europeisk sikkerhet, advarte Peskov.

Den siste uka har det vært store diskusjoner om vestlige land skal sende moderne stridsvogner til Ukraina. Tyskland har foreløpig ikke tillat at land sender stridsvogna ved navn Leopard 2 til Ukraina.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har kritisert beslutningen.

- Det finnes ikke noe annet alternativ enn å sende tunge stridsvogner til Ukraina, sa Zelenskyj fredag ifølge NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer