Urfolket i Malaysia:

Mystiske dødsfall rammer urfolk

I en liten landsby i Malaysia fikk flere innbyggere plutselig høy feber og pusteproblemer - så begynte en etter en å dø. Nå jobbes det på spreng med å finne ut av årsaken.

<strong>MYSTISKE DØDSFALL:</strong> En rekke mystiske dødsfall rammer urfolket Batek på Malaysia, og så langt er det ingen som finner ut av årsaken. Foto: Jon Santa Cruz / REX / Scanpix.
MYSTISKE DØDSFALL: En rekke mystiske dødsfall rammer urfolket Batek på Malaysia, og så langt er det ingen som finner ut av årsaken. Foto: Jon Santa Cruz / REX / Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I Kelantan i Malaysia rammes landets siste innfødte nomadiske gruppe av en rekke mystiske dødsfall.

På bare en måned har hele 14 personer fra urfolket Batek dødd, men mysteriet forblir uløst.

Feber og pusteproblemer

Det var i mai i år at dødsfallene startet.

I den lille landsbyen begynte flere av de drøyt 300 innbyggerne brått å få høy feber og flere slet også med pusteproblemer. Så begynte en etter en å dø.

Det skriver The Guardian.

I tillegg til de 14 som har mistet livet, har drøyt 50 personer blitt sendt til sykehus, og antallet øker for hver dag som går.

I tillegg har 47 andre innbyggere blitt behandlet for pusteproblemer.

Mystiske dødsfall

Lokale myndigheter opplyste på en pressekonferanse mandag at de jobber på spreng for å finne ut av årsaken til de mystiske dødsfallene.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 30.12.2014 MÅTTE EVAKUERE: Beboerne i den lille landsbyen Monte Salvado i Peru måtte i forrige uke evakuere da over 200 stammekrigere fra en isolert Amazonas-stamme omringet dem bevæpnet med spyd. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Landets helseminister, Dzulkefly Ahmad, fortalte at dødsfallene kan skyldes en infeksjon, men at det på dette er «for tidlig å si», ifølge Channel News Asia.

Undersøker større områder

Samtidig opplyste han at de har utelukket tuberkulose og leptospirose, da de mener at dødsfallene må skyldes noe annet.

Ifølge avisa har myndighetene de siste dagene stengt av større landområder. De undersøker og tester om dødsfallene kan skyldes alt fra smittsomme sykdommer til forurensning eller forgiftning.

Flere av de omkomne har også allerede blitt testet for ulike typer stoffer, og noen av testene har gitt positive svar.

Den lokale avisa skriver at dødsårsaken til to av de omkomne var lungebetennelse, men at myndighetene mistenker at det er en sekundær infeksjon, og at det ikke er derfor alle har blitt syke.

Eventuell vannforurensning

De siste dagene har flere av de lokale innbyggerne uttrykt frykt:

- Jeg er veldig bekymret, fortalte Adidas Om (32) mens han sto på sykehustrappa etter å nettopp ha skrevet inn to av sine døtre.

Samme avis skriver at en annen innbygger, Inja Punai (32), tror dødsfallene skyldes vannforurensning.

- Vi anklager ingen, men tror vannforurensningen skyldes gruvedriften i området, sa hun.

- Desperat behov for hjelp

I en Facebook-post opplyser myndighetene at det har blitt tatt prøver av vannet som viser at det er forurenset av blant annet «metaller og kjemikalier fra gjødsel».

Under pressekonferansen utelukket heller ikke helseministeren at miljøforurensning kan være årsaken til dødsfallene.

Samtidig kunne han ikke bekrefte at dette er årsaken til dødsfallene.

Doktor Steven Chow, leder av den føderale og private medisinske organisasjonen i Malaysia, hadde heller ikke noe godt svar på hva som forårsaket dødsfallene.

- Jeg kan ikke bekrefte testresultatene fra vannprøvene, men jeg vil si at det er en gruppe med mennesker som har et desperat behov for hjelp, avsluttet han under den samme pressekonferansen.

Batek, også kalt Bateq, er et urfolk som holder til midt inne i regnskogen i landsbyen Kelantan i Malaysia.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer