Coronaviruset i USA

Mystiske dødstall blant unge

Antall dødsfall blant unge i USA under coronapandemien overgår dødstallene fra opiod-krisa i 2018, viser ny forskning. Hvorfor synes å være et mysterium.

OVERDØDELIGHET: USA har opplevd markant overdødelighet under coronapandemien. Mer overraskende er økt dødelighet blant unge i alderen 25 til 44 år. Foto: Reuters/Eduardo Munoz/NTB
OVERDØDELIGHET: USA har opplevd markant overdødelighet under coronapandemien. Mer overraskende er økt dødelighet blant unge i alderen 25 til 44 år. Foto: Reuters/Eduardo Munoz/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coronavirussykdom har forårsaket en markant overdødelighet i USA, i første rekke blant eldre voksne.

Men er det også overdødelighet i yngre aldersgrupper i landet som er spesielt hardt rammet av covid-19-pandemien, med nær 23 millioner smittede og over 380 000 dødsfall?

Ja, sier forskerne bak en studie, publisert i anerkjente JAMA.

Forskerne har undersøkt alle årsaker til overdødelighet og covid-19-relatert dødelighet i aldersgruppa 35 til 44 fire år fra 1. mars til 31. juli.

KLARE: I denne modellen ser du hvordan man kan stoppe coronasmitten. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. En idé fra Dagens Nyheter. Vis mer

11 899 for mange

Siden overdose av medikamenter er vanligste dødsårsak i USA for denne aldersgruppa, sammenliknet forskerne pandemidødstallene med dødstallene fra opidiod-epidemien som herjet USA i 2018.

Under tidlig fase av coronapandemien, fra 1. mars til 31. juli 2020 døde totalt 76 088 amerikanske voksne i alderen 25 til 44 år.

Dette utgjør 11 899 flere dødsfall enn forventet i aldersgruppa, og overgår opiod-krisa som til sammenlikning krevde 10 347 menneskeliv i samme aldersgruppe fra mars til juli i 2018.

De høye dødstallene blant unge amerikanere under pandemien er imidlertid ikke enkelt å forklare.

STOPPER HER: Trump kom med nok et stikk til Kina i sin tale hvor han annonserte at coronavaksinen var blitt godkjent i USA. Video: AP Vis mer

«Uforklarlige»

Bare 4535 dødsfall av den samlede overdødeligheten på 11 899 unge amerikanere kan tilskrives registrerte og bekreftede covid-19-dødsfall.

Det utgjør bare 38 prosent av den målte overdødeligheten.

«Selv om de gjenværende overflødige dødsfallene er uforklarlige, har utilstrekkelig testing av denne ellers sunne aldersgruppa trolig bidratt. Våre resultater antyder at covid-19-relatert dødelighet kan ha blitt underoppdaget i denne befolkningen», skriver forskerne.

- Denne studien viser at 19 prosent flere unge personer i aldersgruppa 25-44 år døde i USA i perioden mars til juli 2020 enn det som er vanlig. Omtrent 38 prosent av de ekstra dødsfallene var direkte knyttet til personer som hadde testet positivt for covid-19. Det er uklart hva de resterende dødsfallene skyldes. Kanskje er det en blanding av uregistrerte covid-19-dødsfall og andre dødsfall som skyldes mer indirekte effekter av pandemien, sier assisterende direktør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet til Dagbladet.

SVARER: Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell svarer på påstander om at han har oppgitt feilaktig antall døde av coronapandemien. Video: TT Vis mer

- Hardere rammet

Michael Bretthauer er forsker ved Oslo universitetssykehus og medisinprofessor ved Universitetet i Oslo.

Han er en av forskerne bak en norsk studie, som Dagbladet omtalte i november i fjor, hvor forskerne fant mindre dødsforskjeller enn ventet mellom Norge og Sverige under pandemien.

Bretthauer har lest den amerikanske studien.

- Generelt tror jeg det er enighet om at USA er hardere rammet fordi det ikke er et offentlig og fritt tilgjengelig helsevesen som vi har i Norge og store deler av Nord-Europa. Mange i USA har ikke helseforsikring eller helseforsikring som krever stor egenandel, sier professoren og utdyper:

- Dette øker komorbiditet (underliggende sykdom) fordi folk ikke går til lege i tide for vanlige ting. Dermed er det større fare for alvorlig forløp for dem som får covid-19. Dette kan også medføre at folk som får symptomer på covid-19 kanskje går senere til lege fordi det betyr kostnader som de må dekke av egen lomme, sier Bretthauer.

Her får Margaret (90) coronavaksine. AP: Vis mer

- Interessant

Professor og leder for Institutt for matematikk og statistikk, Martin Rypdal ved Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet (UiT), har ledet ei forskningsgruppe som har funnet betydelig svensk overdødelighet under pandemien.

Han tror overdødeligheten blant unge i USA må knyttes til pandemien.

- Det er en Interessant studie. Min vurdering er at framgangsmåten er god. Overdødeligheten i aldersgruppa er nok knyttet til covid-19, men sammenhengen kan være indirekte ved at helsevesenet er hardt presset. Det kan også være en underrapportering. Uansett er dette noe vi kan forvente i andre land hvis smitten blir høy nok. Jeg skulle imidlertid gjerne ha sett tall fra år til år, slik at man kan vurdere hvor unormalt 2020 var, sier Rypdal.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer