Mystiske gjester var «representanter for fremmede makter»

Forsvarsdepartementet sier noe helt annet enn sin egen minister om Forsvarets båtsalg.

HVEM VAR PÅ BESØK?: Mystiske utlendinger gjestet Sjøforsvarets orlogsstasjon Haakonsven for å inspisere missiltorpedobåtene som det britiske selskapet CAS Global skulle kjøpe. Forsvarsdepartementet og forsvarsministeren har ulike forklaringer på hvem disse var. Foto: Forsvaret
HVEM VAR PÅ BESØK?: Mystiske utlendinger gjestet Sjøforsvarets orlogsstasjon Haakonsven for å inspisere missiltorpedobåtene som det britiske selskapet CAS Global skulle kjøpe. Forsvarsdepartementet og forsvarsministeren har ulike forklaringer på hvem disse var. Foto: Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I et brev til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité bekrefter forsvarsminister Ine Eriksen Søreide at nigerianske statsborgere inspiserte missiltorpedobåtene Forsvaret skulle selge til det britiske sikkerhetsselskapet CAS Global i 2012. Søreide hevder de var sivile representanter for det britiske selskapet.

«Det ble på et seinere tidspunkt gjennomført visning av fartøyene for representanter for Cas Global, inkludert nigerianske statsborgere. Det var på den tiden offentlig kjent at Cas Global også hadde kontorer utenfor Storbritannia, blant annet i Nigeria», skriver Søreide til Stortinget.

Men i en fersk e-post til Dagbladet, kommer hennes eget departement med motstridende opplysninger. De besøkende kan knyttes til en fremmed statsmakt:

«De besøkende skal enten representere fremmede makter eller ha så nær relasjon til fremmede makter at offentliggjøring vil kunne medføre skade for forholdet med disse maktene».

Holdes hemmelig Bakgrunnen for e-posten er at Dagbladet siden juni har bedt Forsvaret oppgi identiteten på utlendingene som gjestet Sjøforsvarets orlogsstasjon Haakonsvern i forbindelse med salget. Det nekter Forsvarsledelsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer