Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mystiske gjester var «representanter for fremmede makter»

Forsvarsdepartementet sier noe helt annet enn sin egen minister om Forsvarets båtsalg.

HVEM VAR PÅ BESØK?: Mystiske utlendinger gjestet Sjøforsvarets orlogsstasjon Haakonsven for å inspisere missiltorpedobåtene som det britiske selskapet CAS Global skulle kjøpe. Forsvarsdepartementet og forsvarsministeren har ulike forklaringer på hvem disse var. Foto: Forsvaret
HVEM VAR PÅ BESØK?: Mystiske utlendinger gjestet Sjøforsvarets orlogsstasjon Haakonsven for å inspisere missiltorpedobåtene som det britiske selskapet CAS Global skulle kjøpe. Forsvarsdepartementet og forsvarsministeren har ulike forklaringer på hvem disse var. Foto: Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et brev til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité bekrefter forsvarsminister Ine Eriksen Søreide at nigerianske statsborgere inspiserte missiltorpedobåtene Forsvaret skulle selge til det britiske sikkerhetsselskapet CAS Global i 2012. Søreide hevder de var sivile representanter for det britiske selskapet.

«Det ble på et seinere tidspunkt gjennomført visning av fartøyene for representanter for Cas Global, inkludert nigerianske statsborgere. Det var på den tiden offentlig kjent at Cas Global også hadde kontorer utenfor Storbritannia, blant annet i Nigeria», skriver Søreide til Stortinget.

Men i en fersk e-post til Dagbladet, kommer hennes eget departement med motstridende opplysninger. De besøkende kan knyttes til en fremmed statsmakt:

«De besøkende skal enten representere fremmede makter eller ha så nær relasjon til fremmede makter at offentliggjøring vil kunne medføre skade for forholdet med disse maktene».

Holdes hemmelig Bakgrunnen for e-posten er at Dagbladet siden juni har bedt Forsvaret oppgi identiteten på utlendingene som gjestet Sjøforsvarets orlogsstasjon Haakonsvern i forbindelse med salget. Det nekter Forsvarsledelsen.

De avvikende forklaringene får medlemmene av kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget til å reagere.

- Dette understreker ytterligere Stortingets behov til å komme til bunns i denne saken, sier komiteens leder, Martin Kolberg (Ap)

Forsvarets logistikkorganisasjon, som solgte båtene, hevder at de ikke har dokumenter som bekrefter besøket. Offiseren som hadde ansvaret for salget vil ikke snakke med Dagbladet. Forsvarsminister Søreide hevder overfor Stortinget at de var sivile representanter for den britiske kjøperen, mens departementet mener besøksloggene på Haakonsvern knytter gjestene til en fremmed makt:

MYSTISKE BESØK: 1. oktober kunne Dagbladet avsløre hvordan Forsvaret hadde invitert nigerianske paramilitære for å kjøpe krigsskip. Faksimile: Dagbladet
MYSTISKE BESØK: 1. oktober kunne Dagbladet avsløre hvordan Forsvaret hadde invitert nigerianske paramilitære for å kjøpe krigsskip. Faksimile: Dagbladet Vis mer

«Forsvarsdepartementet (FD) er fremdeles av den oppfatning at sivile besøk ikke uten videre kan karakteriseres som skjermingsverdig informasjon. FD har imidlertid fått opplyst at de funn Sjøforsvaret har gjort ut ifra de søkekriteriene som er oppgitt, kan knyttes til Norges forhold til fremmede makter», skriver departementet til Dagbladet.

Derfor vil Forsvarsdepartementet opprettholde hemmeligholdet fordi de mener det vil skade Norges forhold til en fremmed makt om identiteten på inspektørene gjøres kjent.

Kontor på et jorde Søreide skriver til Stortinget at det var offentlig kjent at den britiske kjøperen Cas Global «også hadde kontorer utenfor Storbritannia, blant annet i Nigeria». Både Forsvaret og Utenriksdepartementet har imidlertid tidligere opplyst Dagbladet at de aldri sjekket bakgrunnen til selskapet som kjøpte båtene.

Allerede i juni kunne Dagbladet avsløre at Cas Global ikke har noe kontor i det hele tatt, men er registrert på en postkasse tilknyttet en camping- og martnadsplass på et jorde utenfor London. Enkle søk på Internett ville avdekket at CAS Global hadde sterke bånd til beryktede leiesoldater, væpnede sikkerhetsaktører og paramilitære grupperinger i Nigeria.

Dagbladet har tidligere avdekket at Cas Global har brutt alle forutsetningene Utenriksdepartementet stilte for salg, som at båtene skulle forbli sivile og ubevæpnede, og at de skulle operere under britisk flagg og jurisdiksjon, med europeisk mannskap. De seks missiltorpedobåtene gikk rett til den nigerianske krigsherren Tompolos flåte, der de er påsatt nye kanoner og utfører piratjakt og skatteinnkreving på vegne av den nigerianske stat.

Ble advart Det er eksportkontrollforskriftens såkalte «fang-alt»-bestemmelse som hindrer salg og eksport av enhver vare, teknologi og tjeneste til militær bruk til områder hvor det er krig, krig truer eller til land hvor det er borgerkrig.

I sitt brev til Stortinget skriver Søreide at Forsvaret ut ifra tilgjengelige opplysninger ikke kan se at det på noe tidspunkt i løpet av salgsprosessene framkom informasjon som indikerte at salgene kunne bryte med denne bestemmelsen.

Men Dagbladet har tidligere avslørt at Forsvaret ble advart i juli 2012 av britiske og norske tollmyndigheter. Etterretningsinformasjon knyttet CAS Global til omstridt handel med tidligere krigsskip og krigsherren Tompolo i Nigeria.

Utenriksminister Børge Brende bekrefter denne advarselen i sitt brev til Stortinget. Brende avslører også at departementet seinere samme år kom med en egen advarsel til Forsvarets salgsteam mot et båtsalg til Nigeria:

UKLARE SVAR: Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite er ikke fornøyd med svarene de har fått fra forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H). Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
UKLARE SVAR: Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite er ikke fornøyd med svarene de har fått fra forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H). Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

«Utenriksdepartementet mottok 7. september 2012 en henvendelse via FLO fra den nigerianske ambassaden i Stockholm med et ønske om at nigerianske personer skulle få adgang til å inspisere KNM Horten. Flo ble i en e-post 10. september 2012 orientert om at Utenriksdepartementet ikke motsatte seg at nigerianske personer inspiserte fartøyene, men at et eventuelt salg av KNM Horten til sluttbruker i Nigeria ville være gjenstand for vurdering av lisensplikt gjennom 'fang-alt'-bestemmelsen».

Ingen av advarslene nevnes i Søreides brev.

I mai 2013 ble to navngitte nigerianere, begge bankrepresentanter for krigsherren Tompolos paramilitære selskap, invitert til Norge for å sluttføre salget av KNM Horten til Cas Global.

Forsvarsdepartementet har ikke svart på Dagbladets henvendelser om denne saken. Men i et innlegg i dagens avis, skrevet før denne saken, kritiserer Søreide Dagbladets dekning av saken.

Reagerer kraftig Det kan gå mot full høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Flere reagerer på uklarhetene i opplysningene Stortinget har fått. Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne er nådeløs i sin kritikk.

- Dette er ekstremt grovt hvis det medfører riktighet. Her er det tydelig at oppmerksomheten både i Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet har vært fraværende. Ved å sove så grundig i timen har man klart å selge militært materiell nettopp til de man ikke skal selge slikt materiell til. Og det ville vært meget enkelt for begge departementene å avsløre, sier han.

Helge Thorheim fra Fremskrittspartiet sier komiteen på ingen måte er ferdig med saken.

- Her setter man fingeren på noe som i utgangspunktet ikke ser bra ut. Derfor ser jeg fram til å få svarene vi har etterspurt fra forsvarsministeren, sier han.

• Har du tips til denne saken, send mail eller ring 24000000!

Les også:
Søreide innrømmer kritikkverdige forhold
Ikke fornøyd med Søreides båtsvar

Brevet fra forsvarsministeren
Brevet fra utenriksministeren
Oppfølgingsbrev fra kontrollkomiteen

Les alle sakene om Nigeria-båtene

INSPISERT: Dette arkivbildet viser MTB-brygga på Haakonsvern, der de seks båtene ble demilitarisert da nigerianske inspektører kom på befaring. Arkivfoto: Forsvaret.
INSPISERT: Dette arkivbildet viser MTB-brygga på Haakonsvern, der de seks båtene ble demilitarisert da nigerianske inspektører kom på befaring. Arkivfoto: Forsvaret. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling