Mystiske kjempe-isbiter

Mange spanjoler er skremte, og landets meteorologer vet ikke hva de skal tro, etter at skurer av iskuler store som meloner de siste dagene har falt over flere deler av landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekspertene avviser antydninger om at det dreier seg om rester av en komethale, uvanlig store hagl eller det frosne innholdet fra toalettene om bord i fly.

Først fredag vil laboratorieanalyser kunne skape en viss klarhet i hvor iskulene, som kan bli på størrelse med en melon eller en fotball og veie opp til fire kilo, virkelig stammer fra. Siden 8. januar er det registrert 18 slike iskuler, de fleste i Valencia-regionen i det østlige Spania, men enkelte også rundt Sevilla i sør og Soria i nordøst.

Det meteorologiske institutt i Madrid påpeker at man står overfor et fenomen som hittil har vært ukjent for vitenskapen. Til nå har man aldri registrert hagl som veier mer enn en kilo. Normalt overstiger ikke hastigheten på den vertikale vinden som holder haglen svevende i skyene 100 kilometer i timen, og den kan dermed ikke kan bære så tunge hagl, blir det sagt.

(NTB-AFP)