Mystiske lysglimt på himmelen

Ingen har noen forklaring på hva de kraftige lysene som dukket opp på kveldshimmelen kan være.

LYSGLIMT: Disse to lysglimtene så Anders Knudsen på himmelen ved Bodø lørdag kveld. - Kraftig oransje, omtaler han dem som. Foto: Anders Knudsen.
LYSGLIMT: Disse to lysglimtene så Anders Knudsen på himmelen ved Bodø lørdag kveld. - Kraftig oransje, omtaler han dem som. Foto: Anders Knudsen. Vis mer
Publisert

Lørdag kveld oppdaget Anders Knudsen fra Bodø to merkelige, gule lysglimt på himmelen. Klokka var 21:20, og han var ute på hytta ved Øvre Tollådal ved Beiarn i Nordland.

- Det var to kraftige, oransje lys. Jeg har aldri sett noe slikt før, sier Anders Knudsen til Dagbladet.

Han skulle gjerne likt å vite hva lysene var, men ingen andre har meldt om fenomenet, heller ikke de som eventuelt sto bak aktiviteten som forårsaket lysglimtene.

- Sto i ro

- Normalt pleier månen å dukke opp der. Det var den vi så etter da vi observerte to oransjegule lys som dukket opp på himmelen, forteller Anders Knudsen til Avisa Nordland, som omtalte saken først.

Knudsen var på hytta sammen med mora si og hennes kjæreste. Alle tre så de oransje lysene på himmelen.

- De sto helt i ro og var betydelig større enn stjerner. Lysene pulserte ikke. De var helt statiske og kraftig oransje, sier Knudsen.

Han filmet lysfenomenet og på videoen kan man se de to lysglimtene stå helt i ro, før de blir svakere og forsvinner til slutt.

- Det ene lyset kom tilbake, og lyste i cirka et halvt minutt før det forsvant, sier Knudsen til Dagbladet.

- Ingen aktivitet

Knudsen vil gjerne finne ut hva det var han var vitne til. Noe fly tror han ikke det kan ha vært, da objektene sto stille på himmelen.

Pål Brekke, fagsjef for romforskning ved Norsk romsenter, har sett på videoen av lysglimtene for Dagbladet. Han tror det er snakke om to fly eller helikoptre.

- Dette ser man ofte i nærheten av flyplasser, når det kommer fly inn, så ser det ut som om de står helt stille om de flyr rett mot deg. Fly som er langt unna, kan se ut som de står stille, sier Brekke til Dagbladet.

Selv om det ser ut som om lysene ikke beveger seg, kan dette altså være fordi de lyser rett mot. Det at lysglimtene så forsvant, forklarer ekspert Brekke ved å sammenlikne med en lommelykt. Om du lyser en lommelykt rett mot deg, og så vipper lommelykta til siden, ser det ut som om lysene forsvinner.

Ingen registrert fly

Brekke tror altså lysene kan ha vært fly eller helikoptre som kom rett mot, før de forandret retning.

Avinor opplyser imidlertid at det ikke er registrert noen kommersielle flygninger på Bodø lufthavn i dette tidsrommet.

- Det kabn være flere grunner til at enkelte flyvninger ikke registreres i Flightradar24. Det kan være for eksempel militære flyvninger, småfly eller liknende, forteller kommunikasjonsrådgiver Ylva Celius Trulsen.

Marius Vågenes Villanger, talsperson ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), avkrefter overfor Avisa Nordland at Forsvaret har hatt noe aktivitet i området.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer