REKONSTRUKSJON:  Et vitne mener å ha sett to personer og en bil ved innkjøringen til Breiviks gård rundt midnatt to dager før terrorangrepene. Bildet er fra en rekonstruksjon politiet gjorde sammen med vitnet i august.
REKONSTRUKSJON: Et vitne mener å ha sett to personer og en bil ved innkjøringen til Breiviks gård rundt midnatt to dager før terrorangrepene. Bildet er fra en rekonstruksjon politiet gjorde sammen med vitnet i august.Vis mer

Mystiske menn søkte arbeid hos Breivik

Flere vitner som har observert ukjente menn på bombegården kan ha sett polakker på jakt etter arbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I tida etter 22. juli var politiet svært opptatt av tips om personer som hadde besøkt Anders Behring Breivik på Vålstua gård på Åsta.

Her bodde Breivik mens han lagde den 950 kilo tunge kunstgjødselbomben han sprengte i regjeringskvartalet. Politiet kartla besøkene på gården for å avdekke eller utelukke at Breivik fikk hjelp til dette.

Flere vitner har fortalt om mistenkelige besøk på gården. Blant annet skal flere ha sett menn de ikke kjenner fra lokalmiljøet som har besøkt gården i bil.

Polakker En av disse var naboene Anne Pedersen. Til TV2 fortalte hun  om flere karer som sto ved grinnen inn til bombegården i sommeren 2011.

- Jeg kjørte forbi og så at en bil stod parkert. Da var det en fire—fem karer rundt bilen. Da tenkte jeg for meg selv at jeg er glad jeg ikke har sånne venner. Det var store, kraftige karer som så morske ut, sa hun til TV 2.

Nå viser det seg at de mystiske mennene kan ha vært arbeidssøkende polakker.    

Til politiet har Breivik fortalt at han ble oppsøkt på gården av tre polakker som kom kjørende i en varebil og spurte etter arbeid.  

Anne Pedersen sier til Dagbladet at det godt kan ha vært disse hun så.

- Det kan godt hende at det var disse. Det er egentlig umulig å vite, sier Pedersen, som bor på en gård like ved gården Breivik leide.   Hun forteller at hun ikke ble oppsøkt av arbeidssøkende polakker. 

- Men selvfølgelig kan de ha vært hos han likevel, sier hun.

- Så to personer Et vitne som er avhørt av politiet mener å ha sett en kvinne og en mann stå ved en stasjonsvogn ved innkjøringen til Breiviks gård rundt midnatt natt til onsdag 20. juli i fjor. Vitnet skal ha reagert på kvinnen som vedkommende mener dukket ned da han kjørte forbi, som for ikke å bli sett. Mannen kan ifølge vitnet ha vært Breivik.

Sammen med vitnet gjennomførte politiet i høst en rekonstruksjon, men observasjonen ble etter det Dagbladet forstår sjekket ut av saken.

Politiet sier de ikke har avdekket at Breivik har hatt noen besøk som har hatt relevans for etterforskningen.

- Vi har en relativt god oversikt og vi har foreløpig ingen opplysninger om noen besøk som kan være mistenkelige, sier  informasjonsansvarlig Roar Hanssen i Oslo-politiets terroretterforskning.
Nær avslørt I avhør med politiet har Breivik forklart politiet at terrorplanene hans flere ganger holdt på å bli avslørt da han ble overrasket av besøkende.

Han mener selv han var nær ved å bli oppdaget da en birøkter kom innom gården. Breivik var i full sving med å lage bomba og gikk iført verneutstyr rundt om på gården med bombeingredienser.

Breivik skal ha sett mannen først, og unngikk selv å bli oppdaget, hevder Breivik. Birøkteren så heller ikke bombematerialet som lå utenfor gården, ifølge terroristen. 

Han har også forklart at han var livredd for å bli oppdaget av flere naboer og en kvinnelig lunsj-gjest.

BOMBEGÅRDEN:   På denne gården på Åsta bodde Anders Behring Breivik de siste 82 dagene før terrorangrepene. Politiet har kartlagt besøkene på gården som en del av arbeidet med å utelukke medhjelpere. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
BOMBEGÅRDEN: På denne gården på Åsta bodde Anders Behring Breivik de siste 82 dagene før terrorangrepene. Politiet har kartlagt besøkene på gården som en del av arbeidet med å utelukke medhjelpere. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer