Mystiske «Monika» i skjebne-avhør

BERLIN (Dagbladet): Mystiske «Monika» alias «Roswitha» (54) kan bli påtalemyndighetens kronvitne mot spionsiktede Stein Viksveen (61) når hun i dag møter til rettslige avhør i byretten i Dresden. Om hun møter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stasi-instruktør «Monika» er livredd for å bli gjenkjent og har truet med å utebli dersom hun får snurten av journalister rundt domstolkomplekset.

Monika kan ha et ønske om å tvilholde på sin anonymitet fordi hun er blant de tidligere spionene som har lykkes i det nye Tyskland og har personlige motiver for ikke å bli gjenkjent.

Monika er den siste av til sammen tre instruktører som påtalemyndigheten mener at Viksveen hadde kontakt med utenom tilsammen fem nålevende og en avdød føringsoffiser.

Monika var angivelig den siste og viktigste.

Hun skal ha møtt Viksveen på resturanter og offentlige steder i en rekke europeiske storbyer _ Roma, Paris, Amsterdam, London, Darmstadt, Oslo og muligens Stockholm.

Siktede benekter ethvert kjennskap til Monika og har karakterisert opplysningene om møter som «oppspinn og løgn».

For påtalemyndigheten er det avgjørende å få edfestet Monikas uttalelse om at Viksveen ikke snakker sant på dette punkt og at møtene også skal ha vært omfattet med sikkertiltak for å unngå mulige skygger fra vestlig overvåking.

Til politiet har Monika fortalt at hun møtte en hun husker som «Steen» første gang i 1976 i Øst-Berlin.

Meningen med det første møtet var å «se om kjemien stemte», som førstestatsadvokat Lasse Qvigstad refererte under avhøret av Viksveen.

- Jeg oppfattet ham som en verdensborger som snakket engelsk, fransk og tysk uten aksent. Jeg tenkte ikke på om han var nordmann, men det gikk klart fram at «Steen» var journalist, har «Monika» forklart.

<B>SPIONSIKTEDE STEIN VIKSVEEN</B>