Mystiske samtaler etterforskes

Amerikanske myndigheter advarer mot mystiske søppeloppringninger som ber folk om å holde seg hjemme på valgdagen.

SE NÅ: Hvem blir USAs neste president? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag kveld opplyser USAs innenriksdepartement at FBI etterforsker mystiske, automatiske oppringninger som oppfordrer folk til å holde seg hjemme på valgdagen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Det anslås at omkring ti millioner slike oppringninger har funnet sted i løpet av de siste dagene, melder Washington Post.

TRUMP-SUPPORTER: Denne Trump-tilhengeren frykter krig dersom Biden vinner valget. Reporter i USA: Trym Mogen. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Forvirring

Assisterende direktør ved selskapet RoboKiller, Giulia Porter, opplyser til Reuters at det råder forvirring om hva som sies i de mystiske oppringningene.

Statsadvokat i delstaten Michigan, Dana Nessel, advarte tirsdag ettermiddag om at folk ble oppfordret til å vente til onsdag for å avlevere sine stemmer, mens Porter har fått tilgang på en søppeloppringning som ikke nevner valget.

- ET FAKTUM: Oddvar Stenstrøm forteller at unge, svarte mennesker har fått det bedre økonomisk under Trump. Vis mer

Søppeloppringning

«Hei. Dette er bare en testsamtale. Nå er tiden inne for å forbli hjemme. Hold deg i sikkerhet og hold deg hjemme», sier en kvinnestemme i oppringningen som RoboKiller har avdekket. Den aktuelle søppeloppringningen har blitt avspilt millioner av ganger over de siste elleve månedene, og har tirsdag klatret opp til å være blant de fem mest avspilte søppelsamtalene i USA.

- Denne søppeloppringningen spres i veldig stor grad, sier Porter til Reuters.

Selskapet RoboKiller jobber med å håndtere telefonselgere og søppeloppringninger, og har bidratt til å overvåke aktiviteten under presidentvalget.

PRESIDENTVALGET: Melania Trump avla sin stemme tirsdag morgen amerikansk tid. Video: KameraOne Vis mer

Slo alarm

Tirsdag ettermiddag advarte statsadvokat Nessel om at hun hadde fått opplyst at flere innbyggere i Flint har fått automatiske oppringninger med falske beskjeder.

Ifølge Nessel skal innbyggere i Flint, en by i Michigan med over 100 000 innbyggere, ha fått beskjed om at de heller bør avgi sine stemmer onsdag som følge av lange køer.

- Dette er åpenbart feil, og er et forsøk på å stanse stemmene. Det er ikke lange køer, og i dag er den siste dagen man kan stemme. Ikke tro på løgnene! Sørg for å bli hørt!

Det har også blitt opplyst at slike oppringninger har funnet sted i delstatene Florida, Iowa og Kansas.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer