Kinesisk teleskop:

Mystiske signaler: - Kan være romvesen

I en ny rapport skrev kinesiske forskere at de kan ha plukket opp signaler fra aliens. Så ble rapporten slettet.

TELESKOP: Det enorme teleskopet som skal ha fanget opp signalene, befinner seg i Guizhou-provinsen i Kina. Foto: Shutterstock editorial/NTB
TELESKOP: Det enorme teleskopet som skal ha fanget opp signalene, befinner seg i Guizhou-provinsen i Kina. Foto: Shutterstock editorial/NTB Vis mer
Publisert

I en nylig publisert rapport, forfattet av kinesiske forskere, hevdes det at det enorme teleskopet «Sky Eye» (himmeløyet) kan ha plukket opp signaler fra en fjerntliggende sivilisasjon av romvesen.

Rapporten ble imidlertid slettet i etterkant, ifølge det vitenskapelige nettstedet Live Science.

- Kan være utenomjordisk

Rapporten ble publisert 14. juni i det offisielle nyhetsbrevet til Kinas forsknings- og teknologidepartement, Science and Technology Daily.

Her går det fram at astronomer ved Beijing Normal-universitetet har oppdaget «flere tilfeller av det som kanskje kan være teknologiske spor og utenomjordiske sivilisasjoner», ifølge Live Science.

Signalene skal ha blitt oppdaget av det kinesiske sfæriske radioteleskopet med en blenderåpning på fem hundre meter (FAST), som er det aller største radioteleskopet i verden.

Teleskopet har lett etter radiosignaler som kan indikere utenomjordisk liv siden 2019.

Oppdaget tre signaler

Det var mens forskerne så gjennom data fra teleskopet i 2020, at de hevdet å ha oppdaget to mistenkelige smalbånds- og potensielt kunstig framstilte radiosignaler.

I 2022 skal de har funnet enda et merkelig radiosignal.

Smalbåndssignaler er signaler som dekker et smalt utvalg av frekvenser, eller som har en smal fraksjonell båndvidde. Slike signaler brukes ofte til radiokommunikasjon mellom fly og satellitter.

Forskerne understreker at funnene er foreløpige, og at man bør ta det med en klype salt fram til analysen er ferdig gjennomført.

- Det er snakk om flere smalbånds, elektromagnetiske signaler som skiller seg fra tidligere signaler, og teamet vårt jobber med å undersøke dem nærmere, sier Chang Tongije, som er hovedforsker ved den kinesiske forskningsgruppa for utenomjordiske sivilisasjoner ved Beijing Normal-universitetet til Science and Technology Daily.

NASA: Det infrarøde romteleskopet James Webb har spesielle egenskaper. Teleskopet ble sendt opp lørdag 25. desember. Vide: NASA Vis mer

- Det er en veldig høy mulighet for at det mystiske signalet er en eller annen form for radioforstyrrelse, og det må undersøkes og utelukkes. Dette kan bli en langvarig prosess, legger han til.

«Blir det hysjet ned?»

Kort tid etter at rapporten ble publisert, skal den ha begynt å sirkulere på det kinesiske sosiale mediet Weibo. Flere statsdrevne nyhetskanaler skal også ha delt nyheten.

Det er uklart hvorfor rapporten plutselig ble slettet.

I en kronikk publisert på det vitenskapelige nettstedet The Conversation, har forskeren Danny C. Price tatt for seg det mye omtalte funnet.

«Har astronomer endelig funnet bevis på intelligent liv utenfor Jorda? Og blir det hysjet ned?», skriver han i kronikken.

- Vi bør være fascinerte, men ikke for gira (ennå). Et interessant signal må gå gjennom mengder av tester for å sjekke om det virkelig bærer signaturen til utenomjordisk teknologi, eller om det bare er et resultat av en uventet forstyrrende kilde på jorda, svarer Price.

NY TEKNOLOGI: Forskerne på solobservatoriet på Tenerife har utviklet europas største teleskop til å ta enda bedre bilder av sola. Video/foto: NASA, IAC, KIS, NTB Scanpix Vis mer

Når det gjelder det faktum at rapporten ble slettet, sier Price at det kan skyldes at pressemeldinger ofte blir planlagt slik at de slippes samtidig med fagfellevurderte resultater.

- Sett det før

Slike fagfellevurderte resultater er ikke tilgjengelige ennå, så forskeren tror at pressemeldingen bare ble sluppet litt for tidlig ved en feil.

FAST-teleskopet er ekstremt sensitivt og kan plukket opp utrolig svake signaler. Problemet med det, mener Price, er at teleskopet kan oppdage radioforstyrrelser som normalt sett ville vært for svake til å bli oppdaget.

- Vi SETI-forskere har hatt dette problemet før, skriver han.

I fjor oppdaget det australske teleskopet Murriyang et «ekstremt interessant signal» som fikk navnet BLC1.

Det viste seg å være merkelige forstyrrelser, men ikke fra romvesener. For å finne ut hva det virkelig dreide seg om, måtte forskerne utvikle et helt nytt system for å verifisere signalene.

Ifølge Price tok det rundt et år fra signalet først ble oppdaget og rapportert inn, til den fagfellevurderte analysen ble publisert.

- På samme måte må vi kanskje vente ei stund, sånn at signalet fra FAST-teleskopet kan bli grundig analysert først.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer