Forskning på fedme og overvekt:

Myten om hurtigslanking knuses i ny forskning. - Å gå ned i vekt veldig fort, er ikke farlig

Du har kanskje hørt myten om at man vil legge på seg raskt etter en kort diett, og at man heller bør gjøre endringer i et lengre perspektiv? Ny forskning viser imidlertid at gevinsten vil være den samme om du velger den ene eller andre slanke-metoden.

VEKT: Ny forskning fra NTNU viser at det er samme om du slanker deg over tid, eller gå raskt ned i vekt. På sikt vil det ha samme effekt. Foto: NTB Scanpix
VEKT: Ny forskning fra NTNU viser at det er samme om du slanker deg over tid, eller gå raskt ned i vekt. På sikt vil det ha samme effekt. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Man har tidligere tenkt at det ikke ville være lurt å gå raskt ned i vekt, fordi det vil være ensbetydende med vektøkning på lang sikt og større nedgang i forbrenningen. Men alle myter har nå blitt knust med vår forskning og en stor studie gjennomført i Australia, sier førsteamanuensis Catia Martins, ved Senter for fedmeforskning ved NTNU, til Dagbladet.

Det er Adresseavisen (krever abonnement) som torsdag skriver at den kjente myten om hurtigslanking avkreftes.

- Dette gir flere muligheter i forhold til hvilken dietter man kan benytte seg av i vektreduksjonsfasen. Å gå hurtig ned i vekt er ikke farlig, sier Martins.

Fulgte to ulike grupper

Forskere ved NTNU kom fram til at myten om hurtigslanking ikke stemmer i en undersøkelse gjennomført i 2015, som ble publisert i år. Forskerne har fulgt to ulike grupper med fedme-pasienter, som skulle gå ned rundt ti prosent av kroppsvekten, enten raskt eller gradvis.

Den ene gruppen gikk på lavenergi-diett, hvor de spiste rundt 600 kalorier om dagen, i fire uker.

Den andre gruppa hadde en mer gradvis vektreduksjon, og spiste 1200 til 1500 kalorier om dagen, i åtte uker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer