Mytene om terroristen står for fall

Få er islamske fundamentalister, ifølge britisk etterretning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Britisk etterretning finner få om noen fellestrekk hos dem som ender opp som terrorister, går det fram av en hemmeligstemplet rapport.

Sikkerhetstjenesten MI5 har gransket bakgrunnen til flere hundre kjente og antatte britiske ekstremister og terrorister, og slår fast at det ikke lar seg gjøre å utarbeide noen generell profil på dem, skriver The Guardian.

MI5-rapporten knuser flere myter om hvem som ender opp som terrorister, og konkluderer blant annet med at kun et fåtall av dem er islamistiske fundamentalister.

Vel så mange betegnes som religiøse noviser, og flere har misbrukt narkotika, drukket alkohol og besøkt prostituerte.
Familiefedre
Det er ikke mange ulovlige innvandrere blant dem som ender opp som terrorister, og det er samtidig stor sannsynlighet for at de som er over 30 år gamle, er familiemenn med ektefelle og barn.

Dette slår beina under myten om at mange er unge og seksuelt frustrerte menn, som har latt seg lokke i martyrdøden med løfter om ubegrenset tilgang til jomfruer i paradis.

Den britiske sikkerhetstjenesten toner videre ned den rollen som ytterliggående imamer er tillagt, og mener at de i mye mindre grad enn tidligere bidrar til å radikalisere unge muslimer.

Rundt halvparten av de britiske terroristene eller terrormistenkte er født i Storbritannia, men svært få av dem har vokst opp i strengt religiøse familier.

Blant dem som har innvandret, ble de fleste radikalisert først etter flere år i Storbritannia.


Ikke galskap
MI5 tar også et oppgjør med myten om at det ligger galskap bak beslutningen om å bli terrorist, og slår fast at forekomsten av mental sykdom ikke er større i denne gruppen enn blant folk flest.

Terrorister er heller ikke mindre intelligente og har ofte høyere utdannelse enn gjennomsnittet. Mange av dem har imidlertid dårlig betalte jobber.

<strong><b>MISLYKKET ANGREP:</strong></b> Eieren av bilen som braste inn i Glasgow internasjonale flyplass i fjor sommer, er en britisk muslimsk lege med irakisk bakgrunn. Han passer imidlertid dårlig inn i bildet av den typiske terroristen som kommer fram i MI5s hemmelige rapport.
MISLYKKET ANGREP: Eieren av bilen som braste inn i Glasgow internasjonale flyplass i fjor sommer, er en britisk muslimsk lege med irakisk bakgrunn. Han passer imidlertid dårlig inn i bildet av den typiske terroristen som kommer fram i MI5s hemmelige rapport. Vis mer

Terroristenes etniske bakgrunn er heller ikke ensartet, og det er derfor ingen vits å legge hudfarge, etnisk bakgrunn eller nasjonalitet til grunn for eventuelle mistanker, slår MI5 fast.

Den britiske sikkerhetstjenesten medgir at rapporten utfordrer gamle stereotypier, og slår fast at terrorister er en uensartet gruppe som ikke passer inn i noen demografisk profil, og som heller ikke følger samme vei til voldelig ekstremisme.

(NTB)

Mytene om terroristen står for fall

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer