Mytens død

Drapet på høyrepopulisten Pim Fortuyn dominerer det nederlandske valget som holdes onsdag. Landet er i sjokktilstand. Drapet betydde samtidig slutten på den nederlandske idyllen, og på Nederland som toleransens høyborg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I MANGE TIÅR har den dominerende klassen i Nederland gitt landet stabilitet og politisk konsens, men også en viss kjedsomhet. De tre ledende partiene, Kristeligdemokratene, Arbeiderpartiet og De liberale, delte makta. Alt virket rolig og uforanderlig, til de flestes tilfredsstillelse. Nederland var selve idyllen, et eksempel for alle andre, med fri hasj, fri prostitusjon, fri aktiv dødshjelp og offentlig vedtatte rettigheter for homoseksuelle. Intet land var så tolerant. Innvandrerne ble ikke bare tatt imot, men integrert, med stemmerett ved lokalvalg. Økonomien blomstret. Storhavna Rotterdam var som en åpen, fristende dør mot verden.

SEKS SKUDD har satt en brutal stopper for det. Da 54 år gamle Pim Fortuyn ble drept av en dyreaktivist, brast den idylliske myten. Det var det første politiske drapet i Nederland siden 1672 da brødrene Cornelis og Johan de Witt, motstandere av Oranje-kongefamilien, ble lynsjet av befolkningen. Men Nederlands ry fikk allerede en alvorlig skrape 16. april, da en samlet regjering gikk av etter at Srebrenica-rapporten slo fast at de nederlandske styrkene ikke gjorde noe forsøk på å forhindre massakren på 8000 muslimske flyktninger av bosniske serbere sommeren 1995. Serberne bandt mennene, drepte dem om natta og begravde dem med bulldosere i massegraver. De nederlandske soldatene, som hadde nektet amerikansk hjelp, kunne bare stå og se på. Det var fordi regjeringen måtte gå av at det ble nyvalg nå. Og de politiske partiene ble enige om å avholde valget etter planen, selv etter drapet på Fortuyn, fordi han ifølge sine partifeller hadde villet det.

DEN ELEGANTE, ekstravagante og taleføre sosiologen Pim Fortuyn kom som en komet inn i nederlandsk politikk. Først i byvalget i Rotterdam, der hans parti, Pim Fortuyns liste, fikk 35 prosent av stemmene. Og nå ligger partiet an til å bli Nederlands kanskje største ved valget onsdag, selv uten sin karismatiske leder. Tusenvis av nederlendere gikk forbi båren i en siste hyllest, og nye velgere sier de vil stemme på hans liste i protest mot drapet. Men allerede før drapet var det stor oppslutning om hans slagord «Nederland er fullt». Han ville stenge grensene, særlig for muslimer, og betraktet islam som en «tilbakestående» religion. Fortuyn appellerte til unge. Han var mye farligere enn en fransk Le Pen, av den gamle skolen. Fortuyn var for fri abort, fri hasj, fri aktiv dødshjelp og selv en erklært homoseksuell. Han var først og fremst dynamisk og moderne. Velgerne, som har en tendens, akkurat som ellers i Europa, til akutt politikerforakt, falt for hans aktive propaganda.

16 MILLIONER NEDERLENDERE famler i blinde mot et valg med et høyst usikkert resultat. Men Pim Fortuyn kommer til å få flere stemmer enn han noensinne fikk i live. En av grunnene er slutten på det nederlenderne har vært så stolte av i mange år, dialog og politisk konsens. De politiske partiene har alltid blitt enige om regjeringskoalisjoner. Diskusjonene foregikk ikke engang i parlamentet, men bak lukkede dører. Nederlenderne har følt seg forbigått. De hadde følelsen av at ingen tok opp deres saker. Fortuyn satte ord på mye som hadde vært usagt i mange år. Nederlandsk idyll? Ja, men for nederlendere. «16 millioner nederlendere er nok,» sa han. Han ville bare tillate asylsøkere under «eksepsjonelle betingelser» og tilbød stoffmisbrukere en overdose for å få slutt på problemet. Men han nektet å bli sammenliknet med Le Pen, og vedgikk ikke at han var rasist. Nummer to på lista hans, Joao Varela, er mørkhudet, opprinnelig fra Kapp Verde. Han sier Fortuyn var som en far for ham.

NÅ ER HANS VELGERE foreldreløse. De må tåle ytterligere en ydmykelse: å se VM i fotball uten Nederland, et av verdens beste lag. Og rettssaken mot Milosevic i Haag minner dem daglig om verdens ondskap. Begeret er fullt. Den nederlandske modellen gikk i stykker med Fortuyns voldsomme død. Og ingen vet hvordan, når, eller om den kan repareres.