LEVER ISOLERT: Indianerstammen lever skjult for omverdenen i det dypeste Amazonas-området i Brasil. Her kaster de spyd og skyter med pil og bue mot et helikopter som tok bilde av dem i 2008. Foto: REUTERS/Funai-Frente de Protecao Etno-Ambiental Envira
LEVER ISOLERT: Indianerstammen lever skjult for omverdenen i det dypeste Amazonas-området i Brasil. Her kaster de spyd og skyter med pil og bue mot et helikopter som tok bilde av dem i 2008. Foto: REUTERS/Funai-Frente de Protecao Etno-Ambiental EnviraVis mer

Myteomspunnet indianergruppe tvunget på flukt av narkobande

Nå går militæret inn i jakten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det finnes i underkant av 70 forskjellige grupper med indianere i Amazonas-området i Brasil. Den kanskje aller mest myteomspunnede er stammen i Envira-regionen.

For noen år siden ble det hevdet at de aldri hadde sett andre mennesker før, etter at de forsvarte seg med pil og bue da et helikopter fløy over dem og tok bilder.

Ikke alle kjøpte den teorien.

Angrepet av 40 menn Denne stammen skal nå uansett være på flukt i den brasilianske jungelen, etter et angrep fra en narkobande fra Peru. Ifølge National Geographic frykter myndighetne at stammen blir forsøkt utryddet, slik at området kan brukes til narkotikaproduksjon eller -transport.

En kontrollpost i delstaten Acre har hatt som jobb å beskytte stammen. Denne ble nylig angrepet av 40 menn og tilintetgjort.

- Dette er svært bekymringsfullt. Det er en grunn til at kontrollpostene eksisterer, og det er at disse indianerne er svært sårbare for kontakt med andre mennesker. De må få leve i fred om de skal overleve, sier Amazonas-koordinator Anders Krogh i Regnskogfondet.

Han sier Regnskogfondets partnere i Brasil lenge har vært klar over narkotikavirksomheten i området, og forteller at flere indianerstammer har blitt jaget på flukt. Nå håper han myndighetene tar grep og at situasjonen ikke lenger ignoreres.

Militær innsats - Dette kan bli et av de største tilbakeslagene vi har hatt i kampen for å bevare isolerte indianerstammer, sier Carlos Travassos, leder av indianerorganisasjonen FUNAI.

Han trosset myndighetenes advarsler og reiste inn i området. Der fant han spor som gjør ham pessimistisk.

- Jeg sitter med et sterkt inntrykk av at disse folkene har drept indianerne, i hvert fall en del av dem, sier Travassos.

Han forteller til nyhetsbyrået AFP at de har foretatt flyvninger over området, uten å se indianerne eller banden som angrep kontrollposten. Nå skal også det brasilianske forsvaret settes inn i jakten.

FRYKTER FLERE ER DREPT: Brasilianske indianermyndigheter frykter at flere i stammen allerede er drept. Foto: REUTERS/Funai-Frente de Protecao Etno-Ambiental Envira
FRYKTER FLERE ER DREPT: Brasilianske indianermyndigheter frykter at flere i stammen allerede er drept. Foto: REUTERS/Funai-Frente de Protecao Etno-Ambiental Envira Vis mer