Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Myter om utlendinger

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Rett før helga ble det offentliggjort to viktige undersøkelser om asylsøkere og norske innbyggere med utenlandsk bakgrunn. Den ene er utført av Utlendingsdirektoratet og avslører myter og uvitenhet om asylsøkere. Bare omkring én prosent av de 16000 asylsøkerne som befinner seg i asylmottakene, har begått eller er mistenkt for å ha begått kriminelle handlinger. Likevel tror én av fire spurte nordmenn at mer enn tjue prosent av asylsøkerne begår kriminelle handlinger, tre av fire tror tallet er fem prosent. Nesten ingen har en oppfatning som samsvarer med virkeligheten.
  • Den andre undersøkelsen er en forskningsrapport som Tormod Øia ved Norsk Institutt for Oppvekst og Aldring står bak. Den tar for seg kriminelle gjenger, og baserer seg på svar fra 12000 ungdommer. Rapporten viser at ungdom av utenlandsk opprinnelse er involvert i mer kriminell og asosial atferd enn ungdom av norsk opprinnelse. Men, og det er det viktige: Årsakene til at ungdommen danner gjenger er de samme om den er norsk eller av utenlandsk opprinnelse.
  • Øia sammenlikner innvandrerungdommens kriminelle handlinger i dag med norske gjenger på 1950- og -60-tallet. Dårlig foreldreøkonomi, trangboddhet i hjemmet med lite plass til mange barn, foreldrenes lave utdannelse og svake kunnskap om skoleverket, er fellesnevnerne. Og i likhet med for 50 år siden driver dette ungdommen ut på gata. Det er ikke «kulturelle» eller «etniske» årsaker bak kriminaliteten, men sosiale.
  • Begge undersøkelsene går i rette med utbredte fordommer om mennesker med utenlandsk opprinnelse. Når et så stort antall nordmenn tror at vel en femdel av asylsøkerne er kriminelle, kan nok dette ha med de seineste voldssakene der asylsøkere er involvert å gjøre. Men det er mer enn betenkelig at så vel politikere som en autoritet som Kripos-sjef Arne Huuse nører opp under feiltakelsene.
  • Det er snart kommunevalg. Den såkalte innvandrerkriminaliteten er et yndlingstema for populistene i valgkampen. Vi vil på det sterkeste oppfordre de seriøse politikerne til å ta disse to undersøkelsene på alvor, og la dem styre både språkbruk og forslag til tiltak. Å stigmatisere mennesker av utenlandsk opprinnelse kan bare bidra til ytterligere utstøtelse og enda mer kriminalitet.