PR-bilde har blitt et symbol for amerikanske arbeidere

Mytisk foto tviholder på sine hemmeligheter

Bare to av de elleve på en stålbjelke høyt over New York er hittil identifisert.

UKJENTE HELTER: Joseph Eckner er nummer tre fra venstre, mens Joe Curtis er nummer tre fra høyre. Ellers er arbeiderne på det berømte bildet fra Rockefeller Center i New York i 1932 ukjente for offentligheten - i hvert fall enn så lenge. Foto: NTB Scanpix/Granger
UKJENTE HELTER: Joseph Eckner er nummer tre fra venstre, mens Joe Curtis er nummer tre fra høyre. Ellers er arbeiderne på det berømte bildet fra Rockefeller Center i New York i 1932 ukjente for offentligheten - i hvert fall enn så lenge. Foto: NTB Scanpix/GrangerVis mer

Fra det ble tatt i september 1932, har ikke bildet av 11 arbeidere på en stålbjelke høyt over New York sluttet å fascinere.

I forkant av årets «Labor Day» («Arbeidets dag») i USA - som amerikanerne feirer første mandag i september - fikk bildet oppmerksomhet i blant annet avisartikler, et teaterstykke i Skottland og en museumsutstilling i Pennsylvania.

Det er ikke så rart. Motivet finnes i flere varianter - fra avslappet lunsjprat til lystige hilsener med luene mot fotografen - og har en ikonisk status. Den statusen bygges bare enda mer opp av mytene og gåtene som omgir det.

- PR-foto

At bildet ikke er hva det utgir seg for - en hverdagslig lunsjpause på en riktignok temmelig spektakulær arbeidsplass - gjør heller ikke noe.

- Det morsomste med bildet er at det ble laget for reklameformål, sa arkivar Christine Roussel til Time Magazine i 2016.

Ideen med bildeserien som dette motivet er en del av var ifølge Pennsylvania-avisa The Morning Call å bruke den i en reklamekampanje for det nye bygget som nærmet seg å bli ferdig.

At det dreier seg om en PR-kampanje betyr ikke at det er noe falsum.

Amerikansk ubøyelighet

Ifølge en artikkel i Washington Post på søndag er det ekte arbeidere som figurerer på stålbjelken, og de deltok også i arbeidet med å reise den monumentale skyskraperen Rockefeller Center hvor de ble fotografert.

Fordi bildet ble tatt midt under Den store depresjonen, og preges av kraftig stål og sterke, tilsynelatende fryktløse menn, har det ifølge Washington Post blitt et symbol på USAs ubøyelighet.

Derfor var bildet en av de største attraksjonene på en museumsutstilling i Bethlehem, Pennsylvania i forrige måned, hvor besøkende kunne sette seg foran det berømte bildet, på en (nesten) tilsvarende stålbjelke.

Det eneste som manglet, var avgrunnen under beina.

Uløste gåter

At ingen vet hvem fotografen er, er et av mange bidrag til mystikken.

Ifølge The Morning Call var minst tre kjente fotografer til stede hele dagen, Charles C. Ebbets, Thomas Kelley og William Leftwich, og kan derfor ha tatt bildene.

Hvem arbeiderne er nesten like uklart.

Ifølge Washington Post har bare to av arbeiderne blitt identifisert, Joe Curtis som er nummer tre fra høyre, og Joseph Eckner nummer tre fra venstre.

Men heller ikke det er noen absolutt sannhet.

Vet - vet ikke?

I et intervju med Sean Ó Cualáin, en av to irske brødre som i 2012 laget en film om arbeiderne på stålbjelken, deres irske avstamning og den amerikanske depresjonen, forteller Ó Cualáin at han sitter på dypere kunnskap.

Interessen ble vakt da han og broren så bildet på en pub. I løpet av prosessen med å lage filmen, greide brødrene å identifisere minst to av arbeiderne, Joe Curtis og Joseph Eckner.

Året etter ble Ó Cualáin intervjuet av et irsk magasin om film.

- Vi har fått navn nå, på de andre arbeiderne - vi må finne deres historier også, sier den irske filmskaperen til filmmagasinet.

Det mystiske er at intervjuet er gjort i 2013, og at brødrene Ó Cualáin seks år etterpå fortsatt ikke ser ut til å ha avdekket de gjenstående arbeidernes historier.