Mytisk Leonardo da Vinci-maleri funnet i sveitsisk bankhvelv etter 500 år

Kunsthistorikere tvilte på om maleriet noen gang hadde eksistert.

SKISSE OG MALERI: Skissen til venstre henger i Louvre i Paris, men maleriet av Isabella d'Este av Leonardo da Vinci til høyre trodde mange aldri hadde blitt fullført. Nå har kunsthistorikere bekreftet at maleriet eksisterer, 500 år etter at det ble malt. Foto: Wikimedia / Corriere della Sera
SKISSE OG MALERI: Skissen til venstre henger i Louvre i Paris, men maleriet av Isabella d'Este av Leonardo da Vinci til høyre trodde mange aldri hadde blitt fullført. Nå har kunsthistorikere bekreftet at maleriet eksisterer, 500 år etter at det ble malt. Foto: Wikimedia / Corriere della SeraVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et 500 år gammelt kunstmysterium ble i går løst, melder den britiske avisa Guardian.

Italienske forskere mener å ha bekreftet at et maleri funnet i en sveitsisk bankboks er Leonardo da Vincic portrett av Isabella d'Este. Maleriet har nærmest hatt mytisk status innen kunstmiljøet, og flere kunsthistorikere har tvilt på om maleriet noen gang har eksistert.

Skissen til maleriet er utstilt i Louvre i Paris, men nå har altså selve maleriet blitt funnet.

Gjemt i bankhvelv - Det er ingen tvil om at portrettet er gjort av Leonardo, sier Carlo Pedretti, pensjonert knustprofessor ved University of California, til Guardian.

Familien som eier maleriet har bedt om å forbli anonyme og det var familien selv som ba om at maleriet skulle bli analysert. Karbonanalysen av maleriet bekrefter at maleriet er fra starten av 1500-tallet.

Familien har hatt 400 kunstverk i et sveitsisk bankhvelv siden starten av 1900-tallet, ifølge avisa Corriere della Sera.

Møttes i 1499 Kunsthistoriker Pedretti skriver i et brev til eierne av maleriet at Leonardo har malt ansiktet, mens to assistenter har malt bladet kvinnen holder i hånda.

Leonardo møtte D'Este i 1499 da han bodde i Mantova, der hun var en fremstående adelskvinne. Leonardo lovet at han skulle fullføre maleriet basert på skissen han hadde tegnet. I 1514 er det sannsynlig at de to møttes igjen i Vatikanet, men historikere har lenge diskutert om maleriet noen gang ble malt eller om det var tapt for alltid.

Nå er det altså funnet, nesten 500 år etter at det ble malt.