Én av åtte i verden er ekstremt overvektig

Nye tall.

EKSTREM OVERVEKT: Mer enn hver åttende voksne person i verden er nå ekstremt overvektig. Dette er over dobbelt så mange som i 1975, ifølge en verdensomfattende forskningsundersøkelse. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
EKSTREM OVERVEKT: Mer enn hver åttende voksne person i verden er nå ekstremt overvektig. Dette er over dobbelt så mange som i 1975, ifølge en verdensomfattende forskningsundersøkelse. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mer enn hver åttende voksne person i verden er nå ekstremt overvektig. Dette er over dobbelt så mange som i 1975, ifølge en verdensomfattende forskningsundersøkelse.

Av rundt fem milliarder voksne mennesker som var i live i 2014, var 641 millioner ekstremt overvektige, og tallene har steget raskt de siste årene.

Forskerne bak undersøkelsen advarer mot en kommende krise med «alvorlig overvekt» og sykdommer knyttet til dietter med mye fett og sukker, som vil føre til en økning i høyt blodtrykk og høye kolesterolverdier.

-  Det vil bli helsekonsekvenser i en størrelsesorden vi ikke kjenner til, sier ansvarlig forsker Majid Ezzati ved Imperial College i London.

Resultatene fra forskningen, som omtales som den mest omfattende av sin type til nå, publiseres i det anerkjente helsetidsskriftet The Lancet denne uken.

Brukte BMI Det ventes at antall ekstremt overvektige vil øke til over 1,1 milliarder i løpet av de ni neste årene.

- Hvis andelen ekstremt overvektige fortsetter å vokse i samme fart, vil omtrent hver femte mann (18 prosent) og kvinne (22 prosent) være ekstremt overvektige innen 2025.

Forskerne delte verdens befolkning inn i kategoriene «sunn» og «ikke sunn» basert på deres BMI. Det ble lagt til grunn at en sunn BMI er på mellom 18.5 og 24.9. Man regnes som overvektig når BMI-en overstiger 25 og ekstremt overvektig når den går over 30.
Færre undervektige Blant menn ble andelen ekstremt overvektige tredoblet fra 3,2 prosent av befolkningen i 1975 til 10,8 prosent av befolkningen i 2014 (rundt 266 millioner).

Blant kvinner gikk tallet opp fra 6,4 prosent til 14,9 prosent (375 millioner). Legger man sammen kvinner og menn utgjør de ekstremt overvektige 12,9 prosent av verdens voksne befolkning. Sammenlagt innebærer økningen i overvekt at alle mennesker over 18 år har økt vekten sin med 1,5 kilo hvert tiår siden 1975. Andelen undervektige har i samme periode gått ned fra 13,8 prosent til 8,8 prosent for menn og fra 14,6 prosent til 9,7 prosent for kvinner.

- I løpet av de siste 40 årene har vi gått fra å være en verden hvor forekomsten av undervekt var over det dobbelte av ekstrem overvekt, til en situasjon hvor flere er ekstremt overvektige enn undervektige, sier Ezzati.

Øynasjoner på topp I 2014 var øynasjonene Polynesia og Mikronesia på toppen av overvekt-statistikken. Mer enn 38 prosent av befolkningen på øyene var ekstremt overvektige.
På den andre siden av skalaen var landene Øst-Timor, Etiopia og Eritrea, som hadde de laveste BMI-tallene i verden, men et snitt på 20,1.

Om lag en femdel av verdens ekstremt overvektige bodde i høyinntektslandene USA, Storbritannia, Irland, Australia, Canada og New Zealand. Undersøkelsen baserer seg på tall fra 1.698 studier som involverer 19,2 millioner voksne fra 186 forskjellige land.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer