Én av de siktede i den store narkosaken er tidligere dømt for å ha skutt tre personer i Oslo sentrum

Ble dømt til 9 års fengsel i 2011. Nå er han siktet for narkotikalovbrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De fleste av dem som nå er siktet for narkotikalovbrudd etter politiets storstilte narkoaksjon på Østlandet er tidligere straffedømt. Politiet vil nå etterforske om dette er en gjeng som har drevet med organisert kriminalitet, opplyser politiadvokat Line Presthus overfor Dagbladet.

- Noen er godt kjent fra tidligere, men det er også personer som ikke er det. Vi mistenker at de driver med ulike former for kriminalitet, sier Presthus til Dagbladet.

Skjøt tre personer I februar 2009 skal en av de siktede i den pågående narkoetterforskningen, som har hatt en nær tilknytning til gjengmiljøet i Oslo, forsøkt å drepe tre personer utenfor et utested i Oslo sentrum. Med en rekke mennesker til stede, avfyrte han flere skudd mot tre personer.

Det ene personen ble skutt i hovedpulsåra og fikk livstruende skader. Den andre ble skutt i høyre underarm. Den tredje ble skutt i venstre legg. Ingen av personene mistet livet.

Bakgrunnen for skyteepisoden var en krangel mellom to grupperinger som hadde vært inne på utestedet samme kvelden som skuddene ble avfyrt. Det hadde vært et hip-hop-arrangement på utestedet, og ved stengetid utviklet det seg en slåsskamp i garderobekøen.

Personene ble ført ut, og slåsskampen fortsatte der. Det ble blant annet brukt belte som slagvåpen. Slåsskampen tok slutt da 28-åringen som nå er siktet for grov narkotikakriminalitet trakk pistol, og løsnet minst tre skudd.

Etter hendelsen prøvde 28-åringen som nå er siktet for grov narkotikakriminalitet, å ta seg ut av landet fra Torp flyplass. Men på flyplassen ble han pågrepet av politiet.

Anket til Strasbourg Etter å ha blitt frifunnet i tingretten, ble 28-åringen så dømt av Borgarting lagmannsrett oktober 2011 for å ha forsøkt å drepe alle de tre personene og fikk 9 års fengsel, hvor en stor del av straffen gikk i fradrag på allerede sonet varetekt. Han ble også dømt til å betale de fornærmede nærmere fire millioner kroner i erstatning og oppreisning.

FORNØYD: Politiadvokat og aktor Line Presthus er fornøyd med at alle de ni som nå er siktet i den storstilte narkosaken er varetektsfengslet. 
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FORNØYD: Politiadvokat og aktor Line Presthus er fornøyd med at alle de ni som nå er siktet i den storstilte narkosaken er varetektsfengslet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Han anket dommen til Høyesterett, men de forkastet anket. Videre gikk saken til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, opplyser Øyvind Pedersen, mannens tidligere forsvarer overfor Dagbladet. Domstolen fant ikke at det var begått noen konvensjonsbrudd.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med personens nåværende forsvarer, Morten Furuholmen, på kommentar om hans klient har søkt om prøveløslatelse og om hvordan hans klient stiller seg til den nye narkosiktelsen.

Lange rulleblad To brødre som er siktet har et langt rulleblad. Disse ble avslørt av politiet ved kommunikasjonsovervåking, ifølge fengslingskjennelsen fra Oslo tingrett.

En annen av de siktede, er en person fra gjengmiljøet i Oslo og har en historikk med flere alvorlige lovbrudd. Blant dem vold, trusler og drapsforsøk.

Den yngste av dem - en 28 år gammel mann - nekter straffskyld etter siktelsen, opplyser hans forsvarer Vidar Lind Iversen til Dagbladet. Han hadde ikke avgitt forklaring torsdag.

I samme sakskompleks ble siktelsen mot Bandidos-profilen Lars Harnes utvidet til drapsforbund, som gjelder samarbeid om å skulle drepe Imran Saber (Onkel Skrue). Politiet pågrep Harnes i juli i garasjeanlegget til Saber, og han blir torsdag morgen framsatt for refengsling. Harnes er straffedømt gjentatte ganger tidligere, for grove ran, voldtekt, narkotika.

Harnes ble frikjent i 2013 av lagmannsretten da de mente de ikke lenger forelå gjentakelsesfare.

SIKTET: Metkel Betew, kjent fra Nokas-ranet, er siktet for grov narkotikakriminalitet. Han er nå varetektsfengslet i fire uker.  Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET
SIKTET: Metkel Betew, kjent fra Nokas-ranet, er siktet for grov narkotikakriminalitet. Han er nå varetektsfengslet i fire uker. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET Vis mer

I tillegg er også Metkel Betew, kjent fra Nokas-ranet og for å ha vært en av David Toskas nære venner, siktet for grov narkotikakriminalitet.

Én av dem som er siktet i sakskomplekset var en markant skikkelse i det norske basketballmiljøet og er tidligere eliteseriespiller. Han er siktet for å ha planlagt et ran sammen med andre.

PLANLA DRAP: Bandidos-profilen Lars Harnes (til høyre) er siktet for å ha planlegge å drepe Imran Saber (Onkel Skrue).
Foto:  SCANPIX
PLANLA DRAP: Bandidos-profilen Lars Harnes (til høyre) er siktet for å ha planlegge å drepe Imran Saber (Onkel Skrue). Foto: SCANPIX Vis mer