Én av disse blir USAs neste president

En populist, en grasrotkonservativ - og en velreflektert. Snart skal de to presidentkandidatene velges.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Primærvalgene er bare en drøy måned unna. 3.januar går startskuddet i Iowa. Fem dager senere skjer det i New Hampshire.

Allerede i midten av januar kan vi ha en klar pekepinn på hvilke to kandidater som skal kjempe om å overta presidentembedet når George W. Bush går av etter åtte år.

Dagbladet.no har snakket med seniorforsker Svein Melby, leder for Senter for transatlantiske studier, og bedt han om å vurdere de viktigste kandidatene før nominasjonsprosessen starter.

HILLARY RODHAM CLINTON

Født 26.oktober 1947 og vokste opp i Illinois. Hun var USAs førstedame i perioden fra 1993 til 2001 og har vært senator fra New York siden valget i 2000.

Les mer på Hillary for President og på wikipedia.

Hvem er Hillary Clinton?

- Dette er presidentfruen. Hennes fortrinn er knyttet veldig til Bill Clinton. Hun er utdannet jurist ved Yale og har vært aktiv politiker på demokratisk side siden hun traff Bill Clinton. Egentlig kommer hun fra en familie der faren er republikaner, og hun vokste opp i et rimelig konservativ miljø.

Én av disse blir USAs neste president

- Hun har gjennomgående vært svært opptatt av barn og oppvekstvillkår. Mens hun var i Det hvite hus som presidentfrue kom hun også ut med en bok «It takes a village» om dette temaet.

Hva kjennetegner henne?

- De fleste oppfatter henne som en dyktig, viljesterk person med klare målsettinger. Hun er en tøffing når det gjelder å stå ut ting for å nå sine mål. De færreste skjønner at hun orket å holde ut med de famøse avsløringene rundt Bill Clinton - lavere kan du nesten ikke komme når det gjelder å bli tråkket på.

- Jeg tror det delvis kan forklares ut fra hennes ambisjoner om en egen politisk karriere.

Hva er Clintons kjernesaker?

- Helse og reformer av helsevesenet. Dette er saker hun kjørte på 90-tallet på vegne av sin mann. Den gang gikk det ikke så bra, men det kan skyldes utformingen av innholdet og at det politiske håndverket ikke var gjort så bra. Clinton har sagt at hun vil ha helsevesen som omfatter alle.

- Og så er det selvsagt utenriks- og sikkerhetsspørsmål. Clinton ønsker at USA skal ut av Irak på en kontrollert måte. Hun ønsker ingen rask avvikling.

Hva er Clintons styrke?

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX Vis mer

- Hun prøver å kjøre fram dette med at hun har erfaring - at hun kan være president fra dag én. Personlig tror jeg ikke erfaringen som presidentfrue er den aller tyngste.

- Et annet poeng er at hennes erfaring, det at hun har vært del av den politiske eliten i mange, mange år, kan være en ulempe, dersom amerikanerne ønsker et skikkelig linjeskift.

Hva er Clintons svakhet?
- Hun framstår som kald og beregnende. Jeg tror Clinton må vise litt mer sårbarhet. Det ville være en fordel for henne om hun i en debatt viste at hun ble lei seg, at hun har følelser, og at hun ikke bare er programmert og offensiv.

- Amerikanerne vil ha en person som er tøff, men som samtidig viser medfølelse med andre. Bill, og forsåvidt Bush, er et kroneksempel.

- Dessuten tror jeg at det å kjøre en valgkamp basert på at hun er den selvskrevne vinner, gjør at hun blir veldig forsiktig og omtrentlig med hensyn til å posisjonere seg. Jeg tror hun må slippe seg litt mer løs.

Hvis du må bruke ett ord for å beskrive Hillary Clinton?

- Beregnende.

BARACK OBAMA

Født 4.august 1961 på Hawaii og har bodd mange steder, deriblant Indonesia. I 2004 ble han valgt til senator fra Illinois.

Les mer på Obama for America og på wikipedia.

Hvem er Barack Obama?

- Han har amerikansk mor og far fra Kenya, og skiller seg fra de andre kandidatene med den spesielle bakgrunnen. Jeg vet ikke hvor mye vekt vi skal legge på det, men det er et poeng at han er den første virkelig seriøse svarte kandidaten.

- Obama ble kjent for den berømte talen han holdt på nominasjonsmøtet i 2004. Da snakket han om at det ikke er et hvitt USA og et svart USA, men et forent USA.

Hva kjennetegner han?

- Obama er også jurist, men han har en mer akademisk, forelesende stil. Han er en veldig reflektert type, og det virker som han tenker mens han snakker. Det kommer ikke bare noe ferdigprogrammerte ting ut.

Hva er Obamas kjernesaker?

- Hele hans kandidatur står og faller på at han vil framstå som en eksponent for et generasjonsskifte - ut med 68-generasjonen. Han ønsker å bringe nye spørsmål inn i politikken, ikke bare drive med den evige kranglingen og polariseringen.

- I helsespørsmål er han ikke veldig forskjellig fra Edwards og Clinton.

- Når det kommer til utenriks skal vi ikke forvente noen dramatisk kursendring, selv om han har gitt uttrykk for dette i valgkampen. Skal vi tro en artikkel som var skrevet av ham i Foreign Affairs, er det en George W. Bush i en mer multilateral utgave vi vil se. Ambisjonen om at USA skal være front for demokratispredning er den samme.

Hva er Obamas styrke?

Han er en uhyre interessant politiker, begavet, reflektert og har evne til å sette seg inn i komplekse saksforhold.

Hva er Obamas svakhet?

- Han er ikke en god debattant. Han er altfor opptatt med å være presis og nyansert, og dermed er det lett å få inntrykk av at han grubler og ikke riktig vet hva han vil.

- Det er også et spørsmål hvor tøff han er på å ta beslutninger, og om han har erfaring nok til å bekle det embedet han er ute etter.

Hvis du må bruke ett ord for å beskrive Barack Obama?

- Velreflektert.

JOHN EDWARDS

Født 10.juni 1953 i South Carolina. Var senator fra North Carolina i en periode fra 1998 og var visepresidentkandidaten til John Kerry i 2004.

Les mer på John Edwards for President og på wikipedia.

Hvem er John Edwards?

- Edwards er også advokat. Han slo seg stort opp på erstatningssaker. Han kommer fra dårlige kår, og det er noe han bruker mye i valgkampen.

Hva kjennetegner han?

- Edwards er en veltalende person og han har et politisk talent som har ligget der lenge. Han var kjent for å være blid og positiv, men i denne valgkampen har han framstått som noe annet.

Hva er Edwards\' kjernesaker?

- Han fører en populistargumentasjon - vi mot dem - på vegne av de fattige som har falt utenfor. Edwards har for lengst gått inn for et universellt helsesystem.

- Edwards har også bedt om offentlig unnskyldning for at han stemte for Irak-resolusjonen om å gå til krig. Edwards går inn for en omfattende tilbaketrekking.

Hva er Edwards\' styrke?

- Han virker som en positiv, jovial fyr, og slettes ikke ufarlig som presidentkandidat.

Hva er Edwards\' svakhet?

- Jeg vil si at han til tider virker som politisk opportunist. Jeg stiller spørsmål ved hvor oppriktig er når han snakker på vegne av de fattige. Ja, han kommer selv fra fattige kår, men er blitt rimelig velstående. Han har etter min mening et troverdighetsproblem.

Hvis du må bruke ett ord for å beskrive John Edwards?

- Populist.

RUDY GIULIANI

Født 28.mai 1944. Borgermester i New York i to perioder fra 1994-2001.

Les mer på Rudy Giuliani for President og på wikipedia.

Hvem er Rudy Giuliani?

- Giuliani er republikaneren som stemte på demokratisk kandidat til guvernørvalget i 2000. Han fikk en stjerne i nasjonal sammenheng etter 11.september. Han ble på en måte hele nasjonens borgermester.

- Han ble kjent for kriminalpolitikken og ideen om nulltoleranse. Den linja viste seg å være vellykket sett ut fra kriminalstatistikken.

Hva kjennetegner Giuliani?

- Han er en handlekraftig person. Her er det ikke snakk om beslutningsvegring.

Hva er Giulianis kjernesaker?

- Han er kjent for kriminalpolitikken, og han er kjent for å innta liberale standpunkt i sosiale spørsmål. Han er blant annet for selvbestemt abort. Skulle han bli nominert, må det være fordi republikanerne er opptatt av sikkerhet og sluker hans - for republikanerne - nærmest uhørte standpunkt for selvbestemt abort.

Hva er Giulianis styrke?

- Det er at han åpenbart er en effektiv beslutningstaker.

Hva er Giulianis svakhet?

- Han har ingen erfaring i utenriks- og sikkerhetsspørsmål. Guliani har også en del problemer knyttet til sin person og familie.

- Giulianis våpendrager Bernard B. Kerik, han som ledet New York-politiet under Giuliani, var i ferd med å bli utnevnt som minister i det nye sikkerhetsdepartementet, da det ble avslørt at han var innblandet i skattesnusk og bestikkelser. Det var Giuliani som anbefalte Kerik som minister, og skandalene rundt Kerik har satt spørsmålstegn ved Giulianis vurderingsevne.

Giuliani har også giftet seg tre ganger.

Hvis du må bruke ett ord for å beskrive Rudy Giuliani?

- Tøff.

MITT ROMNEY

Født 12.mars 1947 i Detroit. Guvernør fra Massachusetts i en periode fra 2002 til januar 2007.

Les mer på Mitt Romney for President og på wikipedia.

Hvem er Mitt Romney?

- Han er mormoneren som var republikansk guvernør i USAs mest demokratiske delstat Massachusetts. Han er utdannet ved Harvard Business School, og gikk ut med toppkarakterer. Det er verdt å merke seg.

Hva kjennetegner Romney?

- Han har bakgrunn i det private næringslivet, og er en økonomisk bedriftsleder med betydelig suksess. Han har snudd utviklingen for bedrifter som har gått i nedoverbakke. Romney er også mannen som med rette skal ha æren for å ha reddet Salt Lake City-OL.

- Han er nok mer kjent som bedriftsleder enn som politiker.

Hva er Romneys kjernesaker?

- Romney har en tradisjonell verdikonservativ profil. Han er blitt sterk abortmotstander. Tidligere stod han på vippen.

- Han legger vekt på at USAs forsvar skal være uten konkurrenter.

- Romney vil nok føre USAs økonomiske politikk tilbake til en mer tradisjonell republikansk linje med lavt offentlig forbruk.

Hva er Romneys styrke?

- Han er en glup person. Ingen tviler på at han har et godt hode og at han vil evne å få til en effektiv administrasjon.

Hva er Romneys svakhet?

- Han framstår mer som en administrerende direktør; alt kan kvantifiseres og det blir litt lite personlig. Litt som med Hillary, er det også usikkert hvor han vil lande politisk.

Hvis du må bruke ett ord for å beskrive Mitt Romney?

- Realist.

JOHN MCCAIN

Født 29.august 1936 i Panama der faren tjenestegjorde i marinen. McCain er republikansk senator fra Arizona. Han var soldat i Vietnam og satt fem år som krigsfange.

Les mer på John McCain for President og på wikipedia.

Hvem er John McCain?

- Han er krigsveteranen og krigsfangen. Han prøvde seg som kandidat i 2000, men tapte nominasjonen for Bush. En tøffing i sikkerhets- og utenrikspolitikk, kombinert med et mer pragmatisk syn på verdispørsmål.

Hva kjennetegner McCain?

- Han er en person med klare standpunkter som står på sitt.

Hva er McCains kjernesaker?

- Han har profilert seg som motstander av pengegaloppen i amerikansk valgkamp. I forsvarspolitiske spørsmål er han opptatt av å skille mellom hva som er forsvar og hva som er distriktspolitikk fordekt som forsvarspolitikk. McCain vil ha maksimal forsvarsgevinst.

- McCain støttet Irak-krigen, men mente det ble brukt for lite ressurser. Det som har skjedd i Irak det siste året, er helt etter McCains oppskrift. Dersom den nåværende positive utviklingen i Irak vedvarer kan han med tyngde si: «Hva var det jeg sa?».

- Han har også vært opptatt av miljøproblematikk.

Hva er McCains styrke?

- Han har vært i krigen, og han opptrer med troverdighet i sikkerhets- og utenrikspolitikken. Han er en

fargerik og uavhengig kandidat, som ikke lar seg binde opp i partiprogrammer. Han vurderer saker på fritt grunnlag.

- Han tør å holde fast på et standpunkt selv om det er upopulært.

Hva er Mccains svakhet?

- Han har et litt vanskelig temperament. Det er ikke alltid lett å samarbeide med ham og det har vært en del politisk turbulens rundt han. Det er en grunn til at hans kolleger i Senatet ikke støttet han i valgkampen i 2000.

- Han er også gammel og han har lite penger igjen i valgkampen. Han satser alt på nominasjonsvalget i New Hampshire, og kan dermed være ferdig allerede 8.januar.

Hvis du må bruke ett ord for å beskrive John McCain?

- Uredd.

MIKE HUCKABEE

Født 24.august 1955. Guvernør fra Arkansas i perioden fra 1996-2007.

Les mer på Mike Huckabee for President og på Wikipedia.

Hvem er Mike Huckabee?

- Han er baptistprest og tidligere guvernør framstår som meget verdikonservativ blandet med økonomisk halvpopulisme.

Hva kjennetegner han?

- Huckabee er en svært fargerik person, som er dypt religiøs og meget klar i både abortspørsmål og når det gjelder bønn i skolen.

- Samtidig er han fryktelig morsom, har et rikt språk og spiller gitar i band. Han er folkelig og gir av seg selv.

Hva er Huckabees kjernesaker?

- Verdikonservative saker. I utenriksspørsmål er han tradisjonell republikaner. I innvandringsspørsmål er han liberal og pragmatisk, og mener at de millioner av innvandrerne må få rettigheter.

Han er også opptatt av å forbedre landets infrastruktur, utdanningssystem,miljøpolitikk og helsevesen.

Hva er Huckabees styrke?

- Det er åpenbart folkeligheten. Han har lett for å omgås folk og har glimt i øyet.

Hva er Huckabees svakhet?

- Det er vanskelig for folk å oppdage at han har en gjennomtenkt strategi og et samlende politisk program. Det blir mange enkeltsaker.

Hvis du må bruke ett ord for å beskrive Mike Huckabee?

- Grasrotkonservativ.

<B>JOHN EDWARDS:</B> Den tidligere senatoren fra North Carolina bærer på matposer donert til Jennifer Zamora og hennes datter Shalia. Edwards liker å framstå som en forkjemper for de fattige i USA.
MIKE HUCKABEE: Tidligere governor Mike Huckabee med sitt band Capitol Offense under et republikansk arrangement i april i år.
HILLARY CLINTON:</B> En av storfavorittene, Hillary Clinton, smiler under en pause i valgkampen på Drake Diner i Des Moines, Iowa for en drøy uke siden.
MITT ROMNEY:</B> Tidligere guvernør i Massachusetts under en valgkamptilstelning i New Hampshire søndag.
<B>RUDY GIULIANI:</B> Den republikanske senatoren gestikulerer under et frokostseminar i New Hampshire mandag denne uken.
JOHN MCCAIN: Den republikanske veteranen var krigsfange i Vietnam i fem år. På dette arkivfotoet tas han hånd om på et sykehus i Hanoi.
BARACK OBAMA:</B> Senatoren lytter til kommentarene fra en velger i Littleton, New Hampshire. &ndash; Vi trenger ikke noen som kan spillet bedre. Vi trenger noen som kan få en slutt på spillet, sa Obama.