DISKFLOPP:   Mange norske fastleger mottar fortsatt pasientdata på floppydisk. Foto: Fredrik Sandberg / NTB Scanpix
DISKFLOPP: Mange norske fastleger mottar fortsatt pasientdata på floppydisk. Foto: Fredrik Sandberg / NTB ScanpixVis mer

Én av fem fastleger mottar pasientdata på diskett

Informasjonsmotorveien i Helse-Norge flopper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På en fast dato hver måned mottar én av fem norske fastleger sine pasientlister. Dette ifølge Helsedirektoratets sist publiserte rapport.

På floppydisk!

Etter at å ha vunnet Helsedirektoratets anbudsrunde i 2014, fikk det Stavanger-baserte firmaet Systor Vest ansvaret for å sortere, lagre og brevposte den sensitive informasjonen.

Dinosaurteknologi - Siden den gang har vi sendt ut nesten 19 000 floppydisker til norske fastleger, sier daglig leder Finn Espen Gundersen.

Diskettene, som kan lagre opp til 1,44 megabyte, inneholder Navs ferskeste pasientlister, med pasientenes navn, adresse og fødselsnummer.

Denne lagringsmåten har forlengst gått ut på dato. Den siste floppydisken ble produsert av Sony så langt tilbake som i mars 2011.

Steintavlekommunikasjon Helsesektoren har gjennomgått omfattende teknologiske oppgraderinger for å imøtekomme høyere krav til effektivitet, sikkerhet og brukervennlighet.

Det er Norsk helsenett som har fått i oppdrag å legge til rette for mest mulig sikker og effektiv elektronisk informasjonsutveksling mellom aktørene i helse- og omsorgssektoren.

- Men det hjelper ikke å ha en kommunikasjonslinje hvis endesystemene ikke forstår hverandre. De forskjellige systemene snakker ikke nødvendigvis samme språk, sier administrerende direktør i Norsk helsenett, Håkon Grimstad.

Problemet er alle de forskjellige IT-systemene og individuelle måter å føre journal på.

Offline inn i fremtida Aktørene er enige om at kommunikasjonen i helsesektoren er ineffektiv, men vil ikke uttale seg om hvem som har skylda for at deler av Helse-Norge går offline inn i fremtida.

 FLOPPY ART:  Finn Espen Gundersen er «diskettsjef» i Systor Vest. Foto: PRIVAT
FLOPPY ART: Finn Espen Gundersen er «diskettsjef» i Systor Vest. Foto: PRIVAT Vis mer

- Nei, det vil jeg ikke synse om, sier Grimstad.

Leder i allmennlegeforeningen, Kari Sollien, nekter for at det er noen teknologisk motvilje blant norske fastleger, men innrømmer at helsenettet ikke utnyttes optimalt, ennå.

- Vi er alle enige om at et velfungerende IT-system er vårt viktigste redskap inn i fremtida. Dette er noe vi bruker store ressurser og skal bli gode på.

Det er den enkelte fastlege selv som må betale for de nødvendige oppgraderingene.

Går på sikkerheten løs Direktør i Norsis, Roger Johnsen, frykter diskettkommunikasjonens treghet mer enn sikkerhetsfaren.

- Dette dreier seg ikke om en type personinformasjon som i seg selv er sensitiv. Det som er kritisk er tiden det tar å sende og overføre den!

I og med at de oppdaterte pasientlistene sendes ut på en fast dag hver måned, kan det ta så mye som to uker for en pasient å bytte fastlege.

Noe som i verste fall kan sette liv og helse i fare.

- Det er både uhensiktsmessig og tidkrevende å overføre informasjon på denne måten. Det finnes langt sikrere og mer effektive måter å sende denne typen informasjon på, slik at man både ivaretar økt sikkerhet og sørger for at de som trenger info får den raskt og korrekt, sier Johnsen.

 FARE FOR LIV:  Roger Johnsen frykter kommunikasjonens treghet kan sette helse på spill. Foto: NorSIS
FARE FOR LIV: Roger Johnsen frykter kommunikasjonens treghet kan sette helse på spill. Foto: NorSIS Vis mer

Helsedirektoratets mål er å avvikle diskettordningen innen nyttår.

Håper på 100 prosent Skal målet om en fullverdig digital plattform nås er direktoratet avhengig av at «floppylegene» kasserer diskettstasjonen for godt.

- Kjernen av helsesektoren er på nettet. Alle private og offentlige sykehus, alle fastleger, alle 428 kommuner, alle 19 fylker, apotek og 90% av tannleger har tilgang til helsenettet. Det er ingenting i Helsenettet som gjør at ikke alle kan bruke det, sier Steinar Mathisen, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Problemet er at en av fem fastleger ikke vil logge seg på. Om dette skyldes gamle vaner, digital inkompetanse eller ineffektivitet i selve systemet, vil ikke Mathisen spekulere i.

- Vi finner alltids en fastlege som ikke er der. Dette er stort sett folk som er litt oppe i alderen, med en liten praksis. Jeg vil ikke kommentere hvorfor det er slik, det må legene svare på. Alt ligger til rette for å bruke helsenettet, men av noen grunner gjøres ikke det.

Nav ønsket ikke å svare på Dagbladets spørsmål, og henviste til Helsedirektoratet.

Tilbake til fortiden Innen nyttår håper Helsedirektoratet at samtlige fastleger skal ha logget seg på det elektroniske systemet. Da løper nemlig avtalen med Systor Vest ut - og diskettutsendelsene stopper opp.

- De fastlegene som ikke er på nett da vil få listene tilsendt på papir, sier Mathisen.

I konvolutt per brevpost...

Skulle Helsedirektoratets plan floppe, er diskettkunstnerne i Systor Vest klare til å forlenge engasjementet.

 DISKETTKUNST:  Skulpturen, som består av tomme diskettkasser, har fått navnet «Endringsmotstand». Foto: Finn Espen Gundersen.
DISKETTKUNST: Skulpturen, som består av tomme diskettkasser, har fått navnet «Endringsmotstand». Foto: Finn Espen Gundersen. Vis mer

- Vi har tømt diskettlagrene til både Komplett.no og tidligere leverandører, og har kapasitet, forsikrer Gundersen.

Etter at artikkelen ble publisert har Steinar Mathisen opplyst Dagbladet om at ferske tall fra Nav viser at over 90% av fastlegene nå mottar pasientlistene elektronisk. Denne rapporten er ikke offentliggjort.

 NETTSJEF:  Håkon Grimstad er direktør i Norsk Helsenett. Foto: Norsk Helsenett
NETTSJEF: Håkon Grimstad er direktør i Norsk Helsenett. Foto: Norsk Helsenett Vis mer