Én av fem lærere utsatt for vold

Sjokktall om vold i skolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Hacket seg inn og tømte lærerens konto

(Dagbladet.no): En ny rapport leverer sjokkerende tall om vold i den norske skolen.


En nasjonal undersøkelse utført av Utdanningsforbundet i samarbeid med TV2 viser at én av seks lærere er blitt fysisk angrepet på arbeidsplassen én eller flere ganger i løpet av de siste fem åra. Én av fem lærere er blitt utsatt for trusler på en slik måte at han eller hun opplevde det som ubehagelig.

Det tilsvarer 11 000 lærere.

Leder i Utdanningsforbundet, Helga Hjetland, mener at det i tillegg finnes store mørketall.

- Vi vet at det er lærere som i stor grad ser på dette som et privat problem. Men det er det ikke. Dette er et arbeidsgiverproblem, sier Hjetland til Dagbladet.no.

- Bedre rapporteringsrutiner

Hun mener både Kommunenes Sentralforbund og Utdanningsdepartementet må ta tak i problemet. Men det praktiske arbeidet må gjøres i Fylkeskommune og kommune.

- Lærere må bli flinkere til å melde fra og det må lages skikkelige prosedyrer i forhold til varsling og registrering av volden. Sakene må tas videre til rådmann og sektorsjef i kommunen og til andre instanser. Det trengs et nærmere samarbeid med politi og barnevern. Kommunene bør sette inn større ressurser inn i klasser der det er kriminelle elever, eller elever med psykiske problemer, og det må tas tak i voldsutøveren. De verste tilfellene er ofte barn som burde ha vært et annet sted enn i skolen.

Illustrasjonsfoto: TV2
Illustrasjonsfoto: TV2 Vis mer

- Hvor burde de ha vært?

- Det er en del som ikke passer inn i spesialskolene. Det er en og to voksne per elev, og det ikke blir takla. Elevene blir sendt tilbake til den vanlige skolen der det er en voksen per 28 elever. Det er en situasjon som blir ukontrollerbar. Lærere snakker om elever som er som tikkende bomber.

- Ikke et pedagogisk problem

- Har dere som fagforening gjort nok for medlemmene deres?

- Ja, i etterkant av undersøkelsen har vi utgitt en brosjyre til landets lærere om vold i skolen. Vi har også utarbeidet en beredskapsplan for kommuner som omhandler nulltoleranse overfor vold, trakassering og trusler. Dette har gått litt tregt, men vi jobber nå for å få KS mer på banen, sier Hjetland, som understreker:

- Vold og trakassering handler ikke om enkle løsninger og disiplin og orden. Dette er ikke et pedagogisk problem, det er mye større. Det handler om elever som trenger mer hjelp, sier lederen i Utdanningsforbundet.

BEKYMRET: Leder i Utdanningsforbundet, Helga Hjetland.
ELEVER TØMTE KONTO: Assisterende rektor Rune Ek (til venstre) ved Jordal skole i Oslo ble utsatt for datakriminalitet, vold og trusler fra elever. Rektor Leif Østli mener skolen og samfunnet må se problemene i øynene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer