Én av fem tror ikke klimaendringene er menneskeskapte

Norge er det landet i Norden som har minst tro på at klimaendringene er menneskeskapt. - Frp har skylda, mener Göran Persson.

DRAMATISK: En ny undersøkelse viser at hver femte nordmann ikke tror klimaforandringene er menneskeskapt. Bare én av ti personer i Sverige, Finland og Danmark deler
synet. Foto: REUTERS/Scanpix
DRAMATISK: En ny undersøkelse viser at hver femte nordmann ikke tror klimaforandringene er menneskeskapt. Bare én av ti personer i Sverige, Finland og Danmark deler synet. Foto: REUTERS/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Hver femte nordmann tror ikke at klimaendringene er menneskeskapt. Det viser en fersk undersøkelse som er utført for den nordiske forsikringsbransjen.

Mens hver tiende svenske, danske og finne tror endringene i klima ikke skyldes menneskelig aktivitet, er tallet i Norge det dobbelte — altså mener hver femte nordmann at klimaendringene ikke har noe med menneskelig aktivitet å gjøre.

Flest nordmenn, rundt 45 prosent, tror klimaendringene skyldes en kombinasjon av menneskelig aktivitet og naturlige svingninger. Rundt 35 prosent tror at endringene i hovedsak er menneskeskapt.

Dramatisk
Göran Persson talte på Zeros nullutslippskonferanse i forrige uke om hvor viktig det er å ta tak i klimautfordringene nå, for neste generasjons skyld. Han sukker tungt når han hører nordmenns oppfatning av saken.

— Dette viser hvor vanskelig dette er. Om man i et land som Norge har problemer med å nå ut med kunnskap, hvordan skal man da
forvente å nå ut til folk i Kina og India? Dette er dramatisk, sier Persson til Dagbladet.

Sveriges tidligere statsminister forteller videre at han tror Frp har skylda.

— Dette er effekten av at et stort politisk parti som Frp har bygget opinionen rundt dette, sier han.

SLIK SVARTE VI: Dette tror nordmenn, svensker, dansker og finner om klima.
SLIK SVARTE VI: Dette tror nordmenn, svensker, dansker og finner om klima. Vis mer

Dommedagsprofetier
Frp har lenge sådd tvil om hvorvidt klimaendringene er menneskeskapte eller ikke. I sitt partiprogram skriver partiet at «det er for tidlig å konkludere rundt årsakssammenhenger vedrørende klimaendringer» og «Det er verken tilstrekkelig vitenskapelig grunnlag for, eller positive praktiske konsekvenser av å gjennomføre hastetiltak.»

Frp?s medlem av Energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Ketil Solvik-Olsen, er komfortabel med Perssons uttalelser, og mener det nordmenn gjør bare er å utvise en sunn skepsis.

— Det er viktig at vi jobber med å forstå driverne bak klimaendringene, og at vi ikke lar oss rive med i skrekkpanikken, sier han.

Spørreundersøkelsen ble gjort 4958 personer i Danmark, Sverige, Finland og Norge i forbindelse med konferansen "Nordic Incurers Climate Conference" i København i september.

SVALBARD: Isbjørn på Svalbard.  Foto: Lars Myhren Holand/Dagbladet
SVALBARD: Isbjørn på Svalbard. Foto: Lars Myhren Holand/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer