Én av fem verves

Pågående asyladvokater skyr ingen midler for å kapre nye klienter. Så mange som en av fem asylsøkere blir vervet, og i ekstreme tilfeller blir de nye «kundene» lokket med mobiltelefon og kontantkort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rekke kilder beskriver overfor Dagbladet hvordan asyladvokater skaffer seg lukrative klienter i det en av kildene kaller «asylmarkedet».

- Hvis jeg hadde drevet advokatfirma, hadde jeg opprettet egen avdeling for asylrett, sier en saksbehandler i UDI til Dagbladet.

Verves i mottak

Utlendinger som leverer asylsøknad i Norge, får oppnevnt bistandsadvokat i løpet av få dager. Før asylsøkeren intervjues av UDI om søknaden sin, har han eller hun rett til å prate med sin advokat.

I dag kan asylsøkerne bli sittende i opptil tre uker før de møter den oppnevnte advokaten sin.

- I denne perioden er markedet fritt på asylmottaket, sier en saksbehandler i UDI.

Det anslås overfor Dagbladet at én av fem asylsøkere har skiftet advokat før de intervjues. I klartekst betyr det at de blir kapret av advokater.

UDI-sjef Trygve Nordby kan ikke oppgi noen konkrete tall på andelen av asylsøkere som blir kapret, men regner det som et brukbart anslag.

- Det overrasker meg ikke om det er så mange som én av fem, sier han.

- Gode penger for tolken

Dagbladet får bekreftet at enkelte advokater og tolker har delt ut mobiltelefoner med kontantkort - og sitt eget telefonnummer. Slik bindes asylmottakeren til den spesielle advokaten.

- Noen advokater driver praksisen sin fra bilen utenfor asylmottakene, forteller en kilde med nær kjennskap til asyladvokatenes arbeid.

En advokat i bransjen forteller at enkelte ivrige kolleger allierer seg med tolker i krigen om å få klientene. For tolken ligger det også gode penger i å jobbe med asylsøkere. Tolken får 580 kroner timen for arbeidet, som består av tolking i møtet med advokat og reisetid. Advokaten signerer tolkeregningen.

Det er ofte tolken som oppsøker mottaket. Her kommer tolken i kontakt med de nyankomne asylsøkerne og prøver å oppnå fortrolighet med dem.

- Hvis asylsøkerne allerede har fått tildelt en advokat fra UDI, kan tolken snakke nedsettende om «UDI-advokaten» - og heller anbefaler en han selv kjenner, forteller advokaten til Dagbladet.

Deretter overleverer tolken advokatens visittkort til asylsøkeren.

- Grovt

Standardsatsene som advokatene jobber etter, gjør at det ligger store penger i å jobbe med hele grupper av asylsøkere. En klage betales med fem timer, et forberedende møte med én time, men:

- Jeg har sett advokater orientere 20 bulgarere samtidig, og så ta betalt for en times arbeid for hver enkelt, opplyser flere uavhengige kilder til Dagbladet.

Heidi Bache-Wiig er mangeårig asyladvokat i Andersen Bache-Wiig AS, det største på asylmarkedet i Norge.

- Du er selv stor i det lukrative asylmarkedet?

- Asylsaker er hardt arbeid. En søknad som betales med fem timer, kan ta både to og åtte arbeidstimer. De lettjente pengene kommer når man begynner å behandle søkere i grupper, sier Bache-Wiig.

KNYTTER KONTAKT: Dagbladet får bekreftet at enkelte advokater og tolker har delt ut mobiltelefoner med kontantkort - og sitt eget telefonnummer. Slik bindes asylmottakeren til den spesielle advokaten. Bildet er fra Onsrud asylmottak ved Gardermoen.