Én av fem verves

Pågående asyladvokater skyr ingen midler for å kapre nye klienter. Så mange som en av fem asylsøkere blir vervet, og i ekstreme tilfeller blir de nye «kundene» lokket med mobiltelefon og kontantkort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En rekke kilder beskriver overfor Dagbladet hvordan asyladvokater skaffer seg lukrative klienter i det en av kildene kaller «asylmarkedet».

- Hvis jeg hadde drevet advokatfirma, hadde jeg opprettet egen avdeling for asylrett, sier en saksbehandler i UDI til Dagbladet.

Verves i mottak

Utlendinger som leverer asylsøknad i Norge, får oppnevnt bistandsadvokat i løpet av få dager. Før asylsøkeren intervjues av UDI om søknaden sin, har han eller hun rett til å prate med sin advokat.

I dag kan asylsøkerne bli sittende i opptil tre uker før de møter den oppnevnte advokaten sin.

- I denne perioden er markedet fritt på asylmottaket, sier en saksbehandler i UDI.

Det anslås overfor Dagbladet at én av fem asylsøkere har skiftet advokat før de intervjues. I klartekst betyr det at de blir kapret av advokater.

UDI-sjef Trygve Nordby kan ikke oppgi noen konkrete tall på andelen av asylsøkere som blir kapret, men regner det som et brukbart anslag.

- Det overrasker meg ikke om det er så mange som én av fem, sier han.

- Gode penger for tolken

Dagbladet får bekreftet at enkelte advokater og tolker har delt ut mobiltelefoner med kontantkort - og sitt eget telefonnummer. Slik bindes asylmottakeren til den spesielle advokaten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer