Én av fire blir tunghørte

Tallet på nordmenn med nedsatt hørsel vil øke kraftig i årene fremover. Alderdom og musikk i ørene har skylda.

SVEKKET HØRSEL: Stadig flere får svekket hørsel etter å ha hørt på høy musikk.

Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
SVEKKET HØRSEL: Stadig flere får svekket hørsel etter å ha hørt på høy musikk. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Vårt Land er hørselsskade den vanligste arbeidsskade i Europa. Det gjelder også Norge der rundt halvparten av alle yrkesskader som meldes til Arbeidstilsynet er hørselsskader.

Den forventede økningen av antall tunghørte vil imidlertid komme fra skader man pådrar seg i fritiden.

- Vi får stadig henvendelser fra personer som har skadet hørselen på konsert eller ved bruk av mp3-spiller, sier generalsekretær Anders Hegre i Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) til Vårt Land.

Hvert år får 70.000 nordmenn høreapparater til en samlet pris på rundt 500 millioner kroner. Storparten av utgiftene dekkes av folketrygden.

I dag er 14 prosent av befolkningen definert som tunghørte. Andelen er beregnet å ville stige til 25 prosent i 2020.

Støyende konserter Ifølge Anders Hegre er det to hovedårsaker til denne utviklingen. Den ene er at folk lever lenger og følgelig opplever de hørselstap på grunn av alderdom. Det er en naturlig utvikling. Den andre årsaken er mer bekymringsfull. fordi den skyldes at vi opplever mer støy enn tidligere.

Særlig kommer veksten i antall tunghørte fra en tidlig debut på støyende konserter og bruk av bærbar musikk i ørene. Russefeiringen har også fått alvorlige konsekvenser for hørselen til mange ungdommer.

- Store konsekvenser Hegre mener det vil få store konsekvenser at så mange får nedsatt hørsel. Han sier dårligere hørsel skaper problemer på arbeidsplassen og i sosiale sammenhenger. Det kan føre til isolasjon for mange mens andre blir slitne og får stiv nakke og vond muskulatur fordi man spenner seg når man forsøker å kompensere hørselstapet.

(NTB)