Én av fire skolejenter deprimerte

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): En studie utført blant 7000 10.klassinger i Oslo viser at så mange som én av fire jenter i gjennomsnitt lider av depresjon. Bare én av ti gutter sliter med det samme, melder VG.

Elevenes helsetilstand avhenger av hvilken skole de går på. Ved noen skoler er så mange som én av tre jenter rammet. På andre skoler er nesten ingen rammet.

Gjelder hele landet

Men norske ungdommers dårlige psykiske helse er ikke bare et Oslo-problem. Folkehelseinstituttet (FHI) har samlet inn tall fra alle fylker, som viser at tendensen er lik for hele landet. 25 prosent av jentene og ti prosent av guttene i 15 - 16-årsalderen sliter psykisk.

- Det nye anslaget er høyere enn de 5 prosent som ligger til grunn for Opptrappingsplanen for psykisk helse. Bedre registreringsmetoder forklarer mye av økningen. Men det er nok også blitt mer depresjon og selvskading blant jenter og noe mer adferdsforstyrrelser blant gutter, skrev avdelingsdirektør Arne Holte i FHI i et innlegg i Dagbladet i forrige måned.

- Må være alt på en gang

Ole Rikard Haavet, fastlege og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, står bak undersøkelsen, som vil bli presentert i neste utgave av European Journal of Public Health. Han mener forklaringen ligger i at jenter opplever hardt press.

- Før holdt det for jenter å være enten skoleflinke, sexy eller flinke i sport. Nå skal de helst være alt på en gang, sier Haavet, og legger til at internasjonale studier viser at depresjonsforskjeller mellom kjønnene også kan ha hormonelle forklaringer, sier han til avisa.

- Psyker ut hverandre

Stein Erik Ulvund, professor i pedagogikk ved samme universitet, mener kjønnsforskjellene kan skyldes jenters og gutters ulike former for samvær med hverandre.

- Jenter har ofte en form for tresomhet. Den kan føre til ondsinnet sladder som gjør at de psyker hverandre ut på en helt annen måte enn gutter gjør, sier Ulvund til VG.

- Skylder på seg selv

Professoren hevder at jenter i pubertetsalderen er mest utsatt. Ifølge Catharina E. Qang ved Universitetet i Oslo er kvinner generelt mer utsatt for depresjon enn menn, fordi de gjerne legger skylden på seg selv når de opplever motgang.

Arne Holthe mener at mange av problemene kunne vært unngått om de hadde vært registrert tidligere.

- Begynnende adferdsforstyrrelser og ADHD kan fanges opp allerede ved småbarnskontroll på helsestasjon eller i tidlig skolealder, skriver han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer